Aktuálně o Haskovcovi a jeho zdravotním stavu

Aktuální zpráva o zdravotním stavu Vincenta Haskovce, jediného jezdce AMA U. S. Superbike, který se vážně zranil při květnovém závodě v kalifornské Sonomě.

14. května 2005 se na kalifornském okruhu Infineon Raceway u města Sonoma zranil Vincent Haskovec, jediný český zástupce v americké profesionální sérii AMA U. S. Superbike. Vincent vážně havaroval během osmého kola závodu třídy Formula Xtreme. Při havárii utrpěl vedle několika dalších zranění především frakturu šestého obratle s trvalým poškozením míchy. Po havárii byl ihned transportován do nemocnice v Santa Rose, odkud po čtyřech dnech putoval do léčebního střediska Santa Clara Medical Centre v San Jose. Toto středisko tento týden Vincent Haskovec opustil, když se vrátil do svého domu v kalifornském Lake Elsinore. Od příštího týdne zahájí intenzivní terapii v rehabilitačním středisku v Carlsbadenu (Kalifornie), kde se zúčastní tzv. "Projektu Walk". Vincent Haskovec je od své květnové havárie ochrnutý na spodní část těla a jeho pohyb je zajišťován pomocí pojízdného křesla.
"Nemocnici v San Jose jsem opustil o tři týdny dříve," říká Vincent Haskovec. "Chci podstoupit několik zajímavých projektů se zaměřením na fyzikální léčbu. Prý jsem bláznivý, že odcházím tak brzy, ale já chci začít pracovat na mém opuštění této pojízdné židle. Musím to udělat."
Náklady na léčení našeho jezdce již dosáhly hranice 500 000,- USD. Zhruba 70% těchto nákladů bude hrazeno ze zdravotního pojištění jezdce, zbytek nákladů bude hrazen ze zdrojů nadace Wegman Benefit Fund, což je nezisková organizace pomáhající zraněným silničním závodníkům, dále z peněz týmu M4 EMGO Suzuki a z peněz darovaných lidmi na pomoc našemu jezdci. Vincent Haskovec je až do konce tohoto kalendářního roku smluvně vázán k týmu M4 EMGO Suzuki, od kterého tedy až do konce tohoto roku bude pobírat náležitý plat. Pak již si bude muset Vincent Haskovec hledat další uplatnění, které mu vrátí chuť do běžného života.
I nadále je v provozu email getwellvincent@gmail.com, na který můžete psát své povzbuzující emaily pro našeho jezdce, věřte, že si je všechny čte, a že mu dělají radost. "Chci poděkovat každému, kdo mi poslal email nebo dopis," řekl přednedávnem Vincent Haskovec. "Nemohu uvěřit kolik lidí mi přeje uzdravení a zkouší mi pomoci. Je to úžasné, ale stále nemohu porozumět tomu, proč se tohle stalo zrovna mě. Opravdu si cením, že mne tak hodně lidí kontaktovalo. Vždy jsem se pokoušel být k lidem slušný a hodný, lidé jsou nyní naopak slušní a hodní ke mě. Je to neskutečné."

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist