Nadvládu Britů v Macau zastavil Fin Kostamo

Finský závodník Erno Juhani Kostamo, který s přehledem ovládl volné tréninky i kvalifikace, pokračoval v nastaveném tempu také v samotném závodu, do něhož startoval z pole position. Kostamo vyhrál 54.ročník motocyklové Velké ceny Macaa a stal se historicky prvním finským jezdcem a prvním vítězem bez britského pasu od roku 1997. Vůbec první žena na startu, Nizozemka Nadieh Jonee Schoots, byla v cíli dvanáctá. Kamil Holán, který startoval desátý, závod nedokončil. Sobotní závod v Macau zrušili poté, co jezdci považovali jeho průběh za nebezpečný kvůli oleji na trati. Klání následně odjeli v neděli.

Po startu závodu se do čela pole čtrnácti závodníků dostal Sheridan Morais, jenž startoval třetí z první řady s motocyklem SYNTAINICS by Penz 13 Honda. Druhý jel Robert Hodson v sedle Dafabet Kawasaki , třetí byl David Datzer s motocyklem MTP-Racing by Penz 13 BMW. Až čtvrtý byl v úvodním kole Erno Kostamo, jenž závodil v sedle Penz 13 BMW S1000RR.

Ve třetím kole už Fin mířil na špici pole, o něco později zajel nejrychlejší kolo závodu a vedení si udržel až do cíle. Po závodě Erno Kostamo uvedl: „Týden proběhl podle plánu. Od začátku jsem cítil potřebnou jistotu, soustředil jsem se jen na to, abych si jel svoje. Tvrdě jsem pracoval na brzdění a to se mi vyplatilo. Vyhrát v Macau je úžasný pocit.”

„Byl to úžasný zážitek,” řekl druhý v cíli David Datzer. „Skončit druhý a závodit se Sheridanem a Ernem bylo vzrušující. Mám radost i ze svých časů na kolo.”

Třetí v pořadí závod dokončil Sheridan Morais, jehož známe ze závodů vytrvalostního MS silničních motocyklů. „Jsem nesmírně šťastný za svůj tým, fanoušky i organizátory,” řekl. „Je skvělé odměnit je pódiem, i když bych rád vyhrál. Závod se od začátku vyvíjel dobře a hned jsem jel o více než tři sekundy rychleji než tomu bylo v kvalifikaci, nicméně do úzké vlásenky jsem najel na falešný neutrál. V první zatáčce jsem málem havaroval, takže jsem se pak dal do klidu a dovezl Hondu domů na třetím místě.”

Na startu závodu v Macau byl také český jezdec Kamil Holán, který startoval s Kawasaki ZX10R v barvách Blue Garage. V tréninku byl čtrnáctý, kvalifikace zvládl s kombinačním časem 2'36,440 sekundy, což stačilo na desátou pozici startovního roštu. Samotný závod Holán bohužel kvůli poruše techniky nedokončil. „Nedojetý závod kvůli závadě na elektrice je jedním z nejhorších zážitků mojí závodní kariéry,” prozradil český závodník. „Možná je to největším zklamáním, protože jsem měl závod rozjetý minimálně na osmé místo. Byl by to zápis do historie pro české barvy. Bohužel nám tahle šance protekla mezi prsty. Hodně to bolí, ale to je hold život. Ne vždy se všechno povede, jak si přejete. S čistým svědomím můžu říct, že jsme pro to udělali maximum.”

„Děkuji, že jsem dostal tu příležitost a děkuji moc všem, kteří mě vždycky v mých, leckdy velmi pošetilých, plánech a akcích podpořili. Bez stálých partnerů bych to nikdy nedokázal. Díky vám všem, kteří mi vždy fandíte. Když se daří, je to radost. Když se nedaří, je to příjemný pofoukání bolavých ran. Macau pro mě byl nádherný zážitek, který řadím do nejvyšších pater mých závodních událostí. Jsem strašně rád, že jsem tady mohl být.”

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist