Klasické Hořice

O tomto víkendu se na našem nejkrásnějším přírodním okruhu v Hořicích uskuteční další ze svátků české silnice – 17. ročník FUCHS OIL České Tourist Trophy.

Závod FUCHS OIL Czech Tourist Trophy je uspořádán jako Evropský pohár historických motocyklů a jde o tzv. jízdu pravidelnosti. Hořický závod se jede na šest kol a měří se vždy čas druhého okruhu a poté jednoho náhodně vybraného, který vybere ředitel závodu. Vyhrává jezdec, který dosáhne nejmenšího časového rozdílu mezi těmito koly. Nepočítejte ale s nějakým velkým taktizováním! Jezdci zastávají názor, že nejpravidelněji jezdí ten, kdo jede stále naplno. Často je pořadí jízdy pravidelnosti velmi podobné tomu, v němž závodníci projeli cílovou páskou.


Sami pořadatelé říkají, že už jim připadá trapné stále informovat o tom, že je s každým dalším závodem překonán rekord v počtu účastníků, ale letos se situace zase opakuje. Hořice jsou skutečně nejen u nás, ale i v Evropě skutečným pojmem. Letos se bude po trati prohánět kolem 340 jezdců v 15 motocyklových kategoriích a také samozřejmě velice atraktivní sidecary.


Kategorie jsou seřazeny podle abecedy, nejstarší je kat. B – Vintage, kde startují motocykly vyrobené v letech 1920 – 1930. Pro motocyklového fandu je svátek, když na podobný skvost narazí někde v muzeu, ale vidět je v plné palbě na trati, tak to je zážitek. Takže se těšte na stoje jako je například Matchless 500 V3, Rudge Withworth 500 Special, BSA 500 Slopper a podobné mašinky. No a pak to jde jak na běžícím pásu: bavorské boxery, klasické anglické mašiny, Italské dukny, Aermacchi, Gilery.....














Chybět ale nebudou ani ostré a nabroušené dvoutaktní speciály, které si rychlostí rozhodně nijak nezadají s těmi, které se na téhle trati proháněly před pěti týdny na Zatáčkách. Uvidíte sami, jakou kudlu jede třeba pan profesor Martin Loicht na Yamaze 350 TZ. Takže jestli se vám v současném čtyřtaktním světě stýská po nervózním a uječeném zvuku racingových cvajtaktů, tady si rozhodně přijdete na své.


Zajímavá bude například kategorie L. Vzpomínáte na to, když se po zavodních tratích proháněli komáři – padesátky? Tak to jsou právě oni. Do Hořic jich přijede patnáct a uvidíme Kreidlery, Zundappy, ale i českou Ahru. I když někteří ortodoxní veteránisté nad nimi lomí rukama, já se strašně těším i na čtyřtaktní superbiky. Je pravda, že některé z nich nebyly vyrobené jako závodní speciály, ale rozhodně mají něco do sebe. Pro „běžné“ motorkáře jsou možná i přitažlivější než exkluzivní racingový veterán. Pojedou ve vyšších kategoriích W a X, kde se utkají spolu se čtyřtaktními závodními speciály. Uvidíme tady plno cébéčkových Hond, třičtvrtělitrové Nortony, Triumphy, litrové Ducati nebo Laverdy, ale třeba i wankelovou Suzuki ER5.


Samostatnou kapitolou jsou pochopitelně sidecary. Spousta lidí se zajímá o časový harmonogram hlavně proto, aby o tuhle parádní podívanou nepřišla. Je vynikající, že právě sajdy zažívají ve veteránském světě velký rozmach, protože to je opravdu úplně o něčem jiném, než klasická mašina. Při pozorování artistických výkonů sajdových mitfárů někdy tuhne krev v žilách i těm nejotrlejším divákům. V této kategorii se představí i několikanásobný světový šampión sajdkárů Ralf Engelhardt.













Když už do Hořic přijedete, rozhodně se běžte podívat do depa, to je zážitek na x-tou. Něco jiného je motorky vidět v akci a něco jiného si ty nádherné motory, otevřené karburátory a naleštěná drátová kola prohlédnout pěkně zblízka, anebo si je i pohladit....



Časový harmonogram závodu:

sobota 21.6.2008
8.30h - 18.30h  tréninky
trénuje se dvoufázově -
tedy všichni jezdci si zatrénují dopoledne a pak i odpoledne

neděle 22.6.2008
slavnostní zahájení 8.00h
od 8.45h začnou závody
předpokládaný konec 18h

startuje je se podle abecedního seznamu
tedy od B a C, tedy od těch nejstarších motocyklů
až po W... a sidecary

P.S.: A počasí je objednané - bude 1A (říkala to Karla Mráčková:-)).

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist