Zlatá přilba slibuje N. Pedersena a další hvězdy GP

Vítěz poslední Grand Prix v polské Toruni Antonio Lindbäck a letošní vicemistr světa Nicki Pedersen budou patřit k největším favoritům Zlaté přilby, která se jako vyvrcholení této plochodrážní sezony pojede na svítkovském oválu v Pardubicích. Do bojů zasáhne i osm Čechů v čele s Alešem Drymlem.

Pardubičtí organizátoři slíbili, že 64. ročníku Zlaté přilby se zúčastní celkem sedm jezdců světového seriálu Grand Prix. Kromě již dvou zmíněných hvězd mají ještě přijet další Dán Hans Andersen, který na východě Čech vyhrál před čtyřmi lety, a jeho krajan Bjarne Pedersen. Vždy nebezpečné Brity bude zastupovat Chris Harris, jako pokaždé v poslední době bude silná výprava Švédska, ve které Antonia Lindbäcka doplní Fredrik Lindgren (celkově 7. a 8. v MS 2012). Černý Lindbäck loni dojel ve finále druhý za vítězným Rune Holtou. Vlajku plochodrážní velmoci Polska ponesou další jezdec Grand Prix Jaroslaw Hampel, ale i všehoschopný Grzegorz Walaszek nebo loni třetí ve velkém finále Piotr Pawlicki. Termínová kolize s finále polské extraligy zavinila, že fanoušci tentokrát přijdou například o čerstvého mistra světa Chrise Holdera z Austrálie, letos bronzového Američana Grega Hancocka, ale i loňského vítěze Rune Holtu.
Mezi 36 jezdci uvidíme i osm českých reprezentantů: Bronzového z MS na dlouhé ploché dráze Josefa France, dále Václava Milíka, Matěje Kůse, Tomáše Suchánka, Filipa Šiteru a Hynka Štichauera, očekává se, že dařit by se mohlo sourozencům Drymlovým, Alešovi a Lukášovi.  Starší z bratrů Drymlů Aleš prožil letos dobrou sezonu, stal se mistrem Evropy a je prvním náhradníkem pro příští sezonu Grand Prix. Navíc má jednu motivaci navíc. Nedávno s Pardubicemi prohráli finále české plochodrážní extraligy, takže v neděli má velkou šanci na revanš. „Teď se soustředím jen na Zlatou přilbu. Chtěl bych ji vybojovat, bude to pro mě poslední závod roku," řekl Aleš Dryml na tiskové konferenci před nedělním závodem. Věří mu i sportovní ředitel závodu Evžen Erban. "Viděl jsem ho, jezdí skvěle a je letos nejblíže českému triumfu ve Zlaté přilbě. Věřím mu minimálně na finále," míní bývalý výborný jezdec. Za velkého favorita letošní Zlaté přilby je ale označován hlavně Nicki Pedersen. Dána, který si tradiční trofej už jednou nasadil na hlavu v roce 2010, takto označil například i Aleš Dryml. Naposledy vyhrál český závodník Zlatou přilbu v roce 1996, kdy triumfoval Tomáš Topinka. Je jasné, že každá účast českého reprezentanta ve velkém finále by byla skvělá. Naposledy se to českému jezdci podařilo v roce 2005, kdy dojel Aleš Dryml bronzový. Loni byl nejlepší z Čechů opět Aleš Dryml, který se dostal alespoň do malého finále a celkově skončil devátý.
Součástí pardubického prodlouženého víkendu bude také páteční 38. ročník závodu o Zlatou stuhu juniorů, v sobotu se ve Svítkově pojede finále mistrovství světa jezdců do 21 let.  Hlavní závod o Zlatou přilbu odstartuje v neděli v pravé poledne.  Vstupenky v cenách od 200 (stání Sever-Jih) do 900 (sezení B-Z) korun jsou k dostání v běžných předprodejích. Děti, studenti a důchodci zaplatí za lístek na stání sto korun. Systém závodu o Zlatou přilbu je výjimečný: Jezdci jsou nasazeni do čtyř vylučovacích skupiny po šesti jezdcích. V každé vylučovací skupině se uskuteční tři jízdy. Jezdci mění v jednotlivých jízdách startovní pozice. Z každé vylučovací skupiny postupují tři nejlepší jezdci. Čtvrtfinálové skupiny tvoří 12 jezdců postupujících z vylučovacích skupin a 12 nasazených jezdců. Tato čtyřiadvacátka je dál nasazena do čtyř skupin po šesti jezdcích podle postupového klíče. V každé čtvrtfinálové skupině se uskuteční tři jízdy. Z každé čtvrtfinálové skupiny postupují tři nejlepší jezdci do semifinále. Do dvou semifinálových skupin po šesti jezdcích jsou rozděleni jezdci na základě výsledků čtvrtfinálových skupin opět podle postupového klíče. V každé semifinálové skupině se uskuteční tři jízdy. Jezdci na 1.-3. místě semifinálové skupiny postupují do finálové jízdy o 1.-6. místo, jezdci na 4.-6. místě se zúčastní finálové jízdy o 7.-12. místo. Do celkové klasifikace jednotlivých skupin se započítávají dva nejlepší dosažené výsledky ze tří jízd. Všechny jízdy se uskuteční se šesti jezdci na dráze. Finále závodu se uskuteční jako dvě samostatné jízdy, ve kterých se rozhodne o umístění na 1. až 6. a 7. až 12. místě konečných výsledků.

Startovní listina 2012

1 PEDERSEN Nicki DK
2 ANDERSEN Hans DK
3 BJERRE Lasse DK
4 PEDERSEN Bjarne DK
5 BATCHELOR Troy AUS
6 SCHLEIN Rory AUS
7 WALLNER Fritz AUT
8 PAVLIC Jurica CHORV
9 BARKER Ben GB
10 BRIDGER Lewis GB
11 HARRIS Chris GB
12 BUSCH Tobias GER
13 DILGER Max GER
14 HAUPT Roberto GER
15 HEFFENFROCK Christian GER
16 NAGY Patrik HUN
17 CARRICA Christian ITA
18 COVATTI Nicolas ITA
19 .
20 BURZA Stanislaw PL
21 HAMPEL Jaroslaw PL
22 PAWLICKI Piotr PL
23 WALASZEK Grzegorz PL
24 GREGORIČ Maks SLOVINSKO
25 KUKOVICA Samo SLOVINSKO
26 LINDBÄCK Antonio SWE
27 LINDGREN Fredrik SWE
28 ZETERSTRÖM Magnus SWE
29 FRANC Josef ČR
30 MILÍK Václav ČR
31 DRYML Aleš ČR
32 DRYML Lukáš ČR
33 KŮS Matěj ČR
34 SUCHÁNEK Tomáš ČR
35 ŠITERA Filip ČR
36 ŠTICHAUER Hynek ČR

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Milan Zajíc - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist