Zlatá přilba míří díky Sajfutdinovi do Ruska. Po 47 letech!

68. ročník tradiční Zlaté přilby, která byla nejvyrovnanější za poslední dekádu, vyhrál Rus Emil Sajfutdinov před Polákem Rune Holtou, vítězem závodu z let 2009 a 2011. Třetí skončil stejně jako vloni tovární jezdec Jawy Němec Martin Smolinski. Čeští jezdci tentokrát neměli svůj den a poprvé od roku 1997 se nikdo z nich neprobojoval do 12členného semifinále.

Pamětníci museli hodně vzpomínat, kdy naposledy bylo finále Zlaté přilby opakováno pro pád jezdce. Tím smolařem byl favorizovaný Dán Nicki Pedersen, který tak agrasívně útočil na vedoucího Sajfutdinova, až v nájezdu do cílové zatáčky v 5. kole po střetu s Rusem havaroval a z dráhy ho musela odvést sanitka. Zdravotníci mu museli fixovat krční páteř, v nemocnici mu diagnostikovali zlomené pravé zápěstí, dvě zlomená žebra a otřes mozku. Nicki Pedersen je vítězem Zlaté přilby z roku 2010, trojnásobným mistrem světa a také čerstvým mistrem Evropy. Finále Zlaté se před asi 10 000 diváky tedy opakovalo a mělo podobný průběh. Na vedoucího Rusa tentokrát dotíral Skandinávec s polským občanstvím Rune Holta, ale pozdější vítěz s přehledem odolával až do cíle.

„Nevěděl jsem, že se bude finále opakovat. Poslední dvě kola už jsem tak byl velmi vyčerpaný, strašně mne bolely mně ruce. Nevím, jestli kdy předtím tady vyhrál nějaký Rus, ale jsem rád , že ukážu Zlatou přilbu doma rodině. Byl to neskutečně náročný závod, takže jsem moc rád, že jsem vyhrál. I proto, že jsem porazil Holtu, který to tady zná a už tady dvakrát vyhrál,“ uvedl v cíli Sajfutdinov, který zlatou trofej vyhrál při svém vůbec prvním startu ve slavném závodě. Svítkovský ovál ale dobře zná, stal se tady kdysi juniorským mistrem světa.

Ještě nedávný účastník presižnho seriálu Grand Prix Sajfutdinov je první Rus od roku 1969, který Zlatou přilbu získal. Jezdí sice s motorem GM, ale s rámem od Jawy. Motocykl české značky rovněž získal jako jednu z cen. Sajfutdinov celý den předváděl výborné výkony. Ze čtvrtfinálové skupiny postoupil s maximálním počtem deseti bodů, byť měl za jednoho ze soupeřů právě silného Holtu. Také v semifinále jako jediný dvě jízdy ze tří vyhrál a do finále šel jako jeden z favoritů. Kromě Pedesena odvážela sanitka s proraženou plící také Němce Christiana Hefenbrocka, který havaroval už ve vylučovací skupině.

Extrémně suchá a tvrdá dráha na svítkovském ovále letos ještě víc zdůraznila význam kvalitního startu. Na těžké podmínky si stěžoval mj. jiné i loňský vítěz Jurica Pavlič. Chorvat sice s odřenýma ušima postoupil do semifiníle, ale tam se vůbec neprosadil, stejně jako ve finále útěchy. To se stalo kořistí Poláka Grzegorze Zenkoty, který si tak skvěle vedl v úvodních kolech. A co naši? Zřejmě nejlepší český plochodrážník současnosti Václav Milík měl povinnosti v polské superlize. Eduard Krčmář byl potlučený ze sobotního pádu na Zlaté stuze, a jak sám uvedl, v neděli se cítil být bez síly. Aleš Dryml, který nejspíš jel svou úplně poslední Zlatou přilbu v kariéře, neskrýval dojetí, když po své nedělní závěrečné jízdě vhodil přilbu mezi české fanoušky v první zatáčce. Nyní ho čekají povinnosti v rodinné firmě Dryml Auto. Nejvíce bodů ve čtvrtfinále tak získal Hynek Štichauer. Posledním českým vítězem Zlaté přilby stále zůstává Tomáš Topinka, který triumfoval v roce 1996.

Výsledky 68. ročníku Zlaté přilby:

1. Sajfutdinov (Rus.), 2. Holta (Pol.), 3. Smolinski (Něm.), 4. Ljung (Švéd.), 5. Fricke (Austr.), 6. Pedersen (Dán.)

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist