Zlatá přilba má na startu čtyři hvězdy Grand Prix

Australský juniorský mistr světa Darcy Ward a hvězdy Grand Prix Kenneth Bjerre z Dánska, Brit Chris Harris a Švédové Fredrik Lindgren a Antonio Lindbäck budou patřit k největším ozdobám 63. ročníku Zlaté přilby, která se jede na svítkovském oválu v Pardubicích v neděli 2. října od 12:30 hodin. Chybět nebude ani česká plochodrážní špička.

Pardubičtí pořadatele stále horečně jednají s jezdci, aby na Zlatou přijelo co nejkvalitnější startovní pole. „Ještě před pár týdny to vypadalo, že na startu bude snad čtrnáct jezdců z Grand Prix, pak nám do toho zasáhl pozměněný program soutěží v Polsku, kde většina hvězd jezdí ligu,“ řekl šéf pardubického závodu Evžen Erban. Na startu tak bude určitě chybět čerstvý mistr světa Američan Greg Hancock i obhájce loňského vítězství Dán Nicki Pedersen. „Gregův kontrakt v Zielone Goře má vyšší hodnotu než náš celý rozpočet. Přeplatit ho nemůžeme, ale ještě nejsou vyloučeny změny v polském programu, a to by se nám pak asi dost jezdců samo hlásilo. I Greg tvrdí, že přilbu chce, loni ve finále odešel na fyzičku. A ví také, že vítězství jeho krajana Dennise Sigalose je už hodně vousaté,“ dodal Erban s odkazem na rok 1983.
Otazník visí nad účastí Australana Jasona Crumpa, trojnásobného mistra světa a také držitele dvou Zlatých přileb. „Jednání s ním je nepříjemné. Ví, jakou má cenu, na tu nemůžeme přistoupit, ale tak trochu hrajeme i na Crumpovy city, výrazně se totiž zapojíme do charity pro jeho těžce zraněného krajana Leigha Adamse,“ stěžuje si Erban. Právě Adams patřil k ikonám závodu, vyhrál ho čtyřikrát, zařadil se mezi nejúspěšnější jezdce jeho historie. Před časem se zranil na endurovém motocyklu při volném ježdění a je upoután na invalidní vozík. „Věřím, že Crump nakonec přijede, ale nikde není psáno, že vyhraje,“ míní Erban.
Jistí jsou ale výborní Švédové Fredrik Lindgren a Antonio Lindbäck, stejně jako dánský jezdec Kenneth Bjerre. „Lindgren byl už v minulém roce na stupních, může patřit k favoritům. Bjerre ví, že je jedním z mála špičkových Dánů, který trofej nezískal, a tak ji hodně chce,“ naráží Erban na historická vítězství  Dánů Ole Olsena, Erika Gundersena, Hanse Nielsena, Hanse Andersena a Nicki Pedersena. Erban věří, že překvapit může i Němec Kevin Wölbert, který se loni dostal až do finále. 
Posledním českým vítězem Zlaté přilby je Tomáš Topinka z roku 1996. A komu budeme fandit letos? „Jede to nejlepší, co máme na skladě, bylo by hezké, kdyby kluci vzdorovali hvězdám jako kdysi dávno třeba Jirka Štancl, ale budeme rádi, když se dva dostanou aspoň do semifinále,“ přeje si Erban. Z bratrů Drymlů by měl jet jen ten starší Aleš, Lukáš je stále zraněný. Diváci se mohou těšit i na Matěj Kůse, Josefa France, Tomáše Suchánka, Martina Málka, Václava Milíka a Filipa Šiteru. Prvním náhradníkem je Jaroslav Petrák. Je jasné, že každá finálová účast českého reprezentanta by byla skvělá. Naposledy se to českému jezdci podařilo v roce 2005. Loni byl nejlepší z Čechů byl Aleš Dryml, který navzdory zranění ramene z vylučovacích jízd vyhrál malé finále a obsadil sedmé místo.
Začátkem října se ale v Pardubicích nepojede jen o Zlatou přilbu a hlavní cenu v podobě nového motocyklu. Před hlavním podnikem se ještě uskuteční 37. ročník Zlaté stuhy juniorů a finále mistrovství světa jednotlivců do 21 let. Každá ze zlatých přileb z dílny klenotníka Pavla Lejhance je ručně vyrobený unikát. Na rozdíl od přileb, které za socialismu měly základ ze slitiny mědi a zinku, jsou ty porevoluční opět z masivního stříbra. Povrch je pozlacený. Kožení je z jemné rukavičkářské kůže. Cena zlaté přilby se nedá odhadnout. Známá je však historka, kdy si dal před lety jeden z vítězných závodníků kvůli clu trofej odhadnout. Celníci ji ocenili na 600 000 korun. Vstupenky na Zlatou přilbu v cenách od 200 do 800 korun jsou k dostání v běžných předprodejích. Děti, studenti a důchodci zaplatí za vstupenku na stání sto korun.
Systém závodu o Zlatou přilbu je výjimečný: Jezdci jsou nasazeni do čtyř vylučovacích skupiny po šesti jezdcích. V každé vylučovací skupině se uskuteční tři jízdy. Jezdci mění v jednotlivých jízdách startovní pozice. Z každé vylučovací skupiny postupují tři nejlepší jezdci. Čtvrtfinálové skupiny tvoří 12 jezdců postupujících z vylučovacích skupin a 12 nasazených jezdců. Ti jsou nasazeni do 4 skupin po šesti jezdcích podle postupového klíče. V každé čtvrtfinálové skupině se uskuteční tři jízdy. Z každé čtvrtfinálové skupiny postupují tři nejlepší jezdci do semifinále. Do dvou semifinálových skupin po šesti jezdcích jsou rozděleni jezdci na základě výsledků čtvrtfinálových skupin opět podle postupového klíče. V každé semifinálové skupině se uskuteční tři jízdy.  Jezdci na 1.-3. místě semifinálové skupiny postupují do finálové jízdy o 1.-6. místo, jezdci na 4.-6. místě se zúčastní finálové jízdy o 7.-12. místo. Do celkové klasifikace jednotlivých skupin se započítávají dva nejlepší dosažené výsledky ze tří jízd. Všechny jízdy se uskuteční se šesti jezdci na dráze v jedné jízdě. Finále závodu se uskuteční jako dvě samostatné jízdy, ve kterých se rozhodne o umístění na 1. až 6. a 7. až 12. místě konečných výsledků.

Předběžná startovní listina 2011:

1 ?
2 SCHLEIN Rory Austrálie
3 WARD Darcy Austrálie
4 HAUZINGER Manuel Rakousko
5 KOVAČIČ Dino Chorvatsko
6 BJERRE Kenneth Dánsko
7 KORNELIUSEN Mads Dánsko
8 ?
9 BARKER Ben Velká Británie
10 HARRIS Chris Velká Británie
11 WOFFINDEN Tai Velká Británie
12 BUSCH Tobias Německo
13 HAUPT Roberto Německo
14 SCHULTZ Mathias Německo
15 WÖLBERT Kevin Německo
16 MAGOSI Norbert Maďarsko
17 COVATTI Nikolas Itálie
18 MILANESE Alessandro Itálie
19 BURZA Stanislav Polsko
20 KOSCIECHA Robert Polsko
21 PAWLICKI Piotr Polsko
22 PAWLICKI Przemyslaw Polsko
23 DUH Matija Slovinsko
24 VACULÍK Martin Slovensko
25 LINDBÄCK Antonio Švédsko
26 LINDGREN Fredrik Švédsko
27 ZETTERSTRÖM Magnus Švédsko
28 KARPOV Andrij Ukrajina
29 LOKTAJEV Oleksandr Ukrajina
30 KŮS Matěj Česká republika
31 DRYML Aleš Česká republika
32 FRANC Josef Česká republika
33 MÁLEK Martin Česká republika
34 MILÍK Václav Česká republika
35 SUCHÁNEK Tomáš Česká republika
36 ŠITERA Filip Česká republika
R1 PETRÁK Jaroslav Česká republika


Přehled vítězů Zlaté přilby od roku 1970:

1970 OLE OLSEN DÁNSKO
1971 OLE OLSEN DÁNSKO
1972 OLE OLSEN DÁNSKO
1973 MILAN ŠPINKA ČESKOSLOVENSKO
1974 JIŘÍ ŠTANCL ČESKOSLOVENSKO

1975 OLE OLSEN DÁNSKO
1976 JIŘÍ ŠTANCL ČESKOSLOVENSKO
1977 OLE OLSEN DÁNSKO
1978 JIŘÍ ŠTANCL ČESKOSLOVENSKO
1979 OLE OLSEN DÁNSKO
1980 OLE OLSEN DÁNSKO
1981 JIŘÍ ŠTANCL ČESKOSLOVENSKO
1982 JIŘÍ ŠTANCL ČESKOSLOVENSKO
1983 DENNIS SIGALOS USA
1984 JOHN DAVIS ANGLIE
1985 ERIK GUNDERSEN DÁNSKO
1986 ERIK GUNDERSEN DÁNSKO
1987 HANS NIELSEN DÁNSKO
1988 PER JONSSON ŠVÉDSKO
1989 JEREMY DONCASTER ANGLIE
1990 JEREMY DONCASTER ANGLIE
1991 ANTONÍN KASPER ml. ČSFR
1992 TONY RICKARDSSON ŠVÉDSKO
1993 TONY RICKARDSSON ŠVÉDSKO
1994 SIMON WIGG ANGLIE
1995 TONY RICKARDSSON ŠVÉDSKO
1996 TOMÁŠ TOPINKA ČESKÁ REPUBLIKA
1997 RYAN SULLIVAN AUSTRÁLIE
1998 HANS NIELSEN DÁNSKO
1999 LEIGH ADAMS AUSTRÁLIE
2000 LEIGH ADAMS AUSTRÁLIE
2001 LEIGH ADAMS AUSTRÁLIE
2002 JASON CRUMP AUSTRÁLIE
2004 RYAN SULLIVAN AUSTRÁLIE
2004 LEIGH ADAMS AUSTRÁLIE
2005 SCOTT NICHOLLS ANGLIE
2006 JASON CRUMP AUSTRÁLIE
2007 ANDREAS JONSSON ŠVÉDSKO
2008 HANS N. ANDERSEN DÁNSKO
2009 RUNE HOLTA NORSKO (JEL ALE V BARVÁCH POLSKA)
2010 NICKI PEDERSEN DÁNSKO

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Milan Zajíc - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist