V neděli nás čeká jubilejní Zlatá přilba

Zlatá přilba slaví neuvěřitelných sedmdesát! Svítkovský ovál v Pardubicích bude v neděli hostit jubilejní 70. ročník tohoto slavného plochodrážního závodu. Startovní listiny letos ozdobili Dán Nicki Pedersen nebo Rus Emil Sajfutdinov, vítězství z loňska bude obhajovat česká hvězda, v Pardubicích domácí jezdec Václav Milík.

Na příčky nejvyšší, přinejmenším na účast ve velkém finále, budou v neděli odpoledne dále myslet Švédové Fredrik Lindgren a Andreas Jonsson, Slovinec Matej Žagar či Slovák Martin Vaculík. Tradičně silní budou Australané Jason Doyle, Max Fricke a Chris Holder, Polsko bude tentokrát reprezentovat Adrian Gala. Němečtí fanoušci mohou fandit Kai Huckenbeckovi nebo Kevinu Wolbertovi. Chybět zato na startu budou v Pardubicích populární Američan Greg Hancock nebo britský mistr světa Tai Woffinden. Z Čechů jsou přihlášeni Eduard Krčmář, Patrik Mikel, Zdeněk Simota, Ondřej Smetana a Michal Škurla. Prvním náhradníkem je Jaroslav Petrák.

Obhájce loňského vítězství na pardubické Zlaté přilbě Václav Milík má za sebou nepříliš povedenou sezonu. „I když už jsem na vítězství dosáhl, hrozně rád bych uspěl znovu a vyhrál i letos, i když to samozřejmě bude moc těžké. Pardubický závod má ale v sobě něco speciálního. Je to dlouhý závod, potřebujete i štěstí a už jen probojovat se vůbec do finále, to je velký boj. Finále je mým cílem, pak se uvidí. Bylo by to vážně krásné obhájit. Navíc atmosféra v Pardubicích je neskutečná, řehtačky v hledišti, troubení, je to mega zážitek. A úplně pokaždé, když si na to vzpomenu, mám z toho husí kůži,“ uvedl Milík před startem. Vloni vyhrál velké finále před v Norsku narozeným Polákem Rune Holtou a Australanem Frickem. Vítěz si letos nasadí na hlavu repliku vůbec první přilby z roku 1929. Pro jubilejní ročník zhotovil zlatník Jiří Lejhanec se spolupracovníky duplikát.

Vstupenky na stání jdou sehnat za 250 korun, za sezení zaplatíte 400 a 990 Kč.

Parametry dráhy:
typ dráhy: Hlinitopísčitý povrch
délka dráhy: 391,5 metru
šířka na rovně: 15 metrů
v zatáčkách: 21 metrů
rekord dráhy: 64,09 sec. z 1.10.2010 – Artem Laguta (Rusko)
– Umělé osvětlení
– Nafukovací bariéry
Kapacita: 20.000 diváků (z toho 12.000 k sezení)

Čtveřice pravidelných účastníků Grand Prix i tři nejlepší čeští plochodrážníci se představí v pondělí v jubilejním 50. ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka v Praze. Stejně jako v minulých letech se pořadatelé chystají oslovit i vítěze Zlaté přilby, která se jede o den dříve. "Pokud jej tedy už nebudeme mít ve startovní listině, jak se nám to podařilo v předešlých dvou letech," uvedl ředitel závodu Pavel Ondrašík. České barvy budou hájit Václav Milík, Eduard Krčmář, Josef Franc, v GP startují Rus Emil Sajfutdinov, Dán Nicki Pedersen, Martin Vaculík a Matěj Žagar ze Slovinska.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist