Jubilejní Zlatá přilba s hvězdami Grand Prix

Bez bratří Drymlů, zato se sedmi hvězdami světového seriálu Grand Prix se 29. září uskuteční jubilejní 65. ročník plochodrážního závodu o Zlatou přilbu města Pardubic. Diváci se mohou těšit i na amerického veterána, dvojnásobného mistra světa Grega Hancocka.

Ve velkém finále loňského 64. ročníku Zlaté přilby, nejslavnějšího plochodrážního závodu u nás, triumfoval Polák Grzegorz Walaszek. Nejlepším z Čechů byl na čtvrtém místě Aleš Dryml. Ani jednoho z nich ale letos diváci ve svítkovském areálu neuvidí. Zato z pravidelných účastníků Grand Prix je přihlášený Švéd a vítěz Zlaté přilby z roku 2007 třiatřicetiletý Andreas Jonsson a jeho tmavý krajan Antonio Lindbäck (28), narozený v Brazílii. Místo Walaszka budou moci polští příznivci ploché dráhy fandit Krzysztofu Kasprzakovi. Ze Slovinska přijede Matej Žagar, z Dánska Niels-Kristian Iversen, který je v průběžném hodnocení letošní Grand Prix pátý, hned za svým krajanem Nicki Pedersenem. Kromě dvojnásobného mistra světa Grega Hancocka (v GP zatím šestý) bude určitě patřit k favoritům i bývalý juniorský mistr světa Australan Darcy Ward. Překvapit může nevyzpytatelný Brit Chris Harris, který jel mistrovství světa naposledy v roce 2011. Zájem o start měl také Australan Chris Holder, ale loňský mistr světa je bohužel zraněný.
V šestatřicetičlenném startovním poli bude také šest českých reprezentantů. Na dávné úspěchy svých předchůdců budou chtít jistě navázat Josef Franc, po zranění se vracející Matěj Kůs, Tomáš Suchánek, Hynek Štichauer a Václav Milík. Jako šestý Čech pojede Zlatou přilbu nejlepší tuzemský junior ze sobotního závodu o Zlatou stuhu. A proč tentokrát chybí pardubičtí bratři Drymlové? Aleše čeká finále mistrovství EvropyLukáš se zranění rozhodl předčasně ukončit sezonu. Naposledy vyhrál český závodník Zlatou přilbu v roce 1996, kdy triumfoval Tomáš Topinka. Je jasné, že každá účast českého reprezentanta ve velkém finále by byla skvělá.
Součástí pardubického prodlouženého plochodrážního víkendu bude také páteční 39. ročník závodu o Zlatou stuhu juniorů, v sobotu se ve Svítkově pojede finále mistrovství světa juniorských družstev s českou účastí (Václav Milík, Zdeněk Holub, Roman Čejka a Eduard Krčmář). Start Zlaté přilby je v neděli ve 13:00, finále by mělo proběhnout ve 18:20. Vstupenky v cenách od 200 do 750 korun jsou k dostání v běžných předprodejích. Systém závodu o Zlatou přilbu je výjimečný: Jezdci jsou nasazeni do čtyř vylučovacích skupiny po šesti jezdcích. V každé vylučovací skupině se uskuteční tři jízdy. Jezdci mění v jednotlivých jízdách startovní pozice. Z každé vylučovací skupiny postupují tři nejlepší jezdci. Čtvrtfinálové skupiny tvoří 12 jezdců postupujících z vylučovacích skupin a 12 nasazených jezdců. Tato čtyřiadvacítka je dál nasazena do čtyř skupin po šesti jezdcích podle postupového klíče. V každé čtvrtfinálové skupině se uskuteční tři jízdy. Z každé čtvrtfinálové skupiny postupují tři nejlepší jezdci do semifinále. Do dvou semifinálových skupin po šesti jezdcích jsou rozděleni jezdci na základě výsledků čtvrtfinálových skupin opět podle postupového klíče. V každé semifinálové skupině se uskuteční tři jízdy. Jezdci na 1.-3. místě semifinálové skupiny postupují do finálové jízdy o 1.-6. místo, jezdci na 4.-6. místě se zúčastní finálové jízdy o 7.-12. místo. Do celkové klasifikace jednotlivých skupin se započítávají dva nejlepší dosažené výsledky ze tří jízd. Všechny jízdy se uskuteční se šesti jezdci na dráze. Finále závodu se uskuteční jako dvě samostatné jízdy, ve kterých se rozhodne o umístění na 1. až 6. a 7. až 12. místě konečných výsledků.

Seznam přihlášených na Zlatou přilbu 2013:

Doyle Jason AUS
Ward Darcy AUS
Wallner Fritz AUT
Bjerre Kenneth DEN
Bjerre Lasse DEN
Iversen Niels-Kristian DEN
Kylmäkorpi Joonas FIN
Lahti Timo FIN
Birks Ashley GBR
Harris Chris GBR
King Danny GBR
Busch Tobias GER
Heffenbrock Christian GER
Helfer Marcus GER
Nagy Patrik HUN
Castagna Michele ITA
Vincentin Nicolas ITA
Burza Stanislaw POL
Dudek Patryk POL
Kasprzak Krzysztof POL
Pawlicki Pioter POL
Pawlicki Przemyslaw POL
Štojs Dennis SLO
Žagar Matej SLO
Jonsson Andreas SWE
Lindbäck Antonio SWE
Ljung Peter SWE
Hancock Greg USA
Wells Ricky USA
Franc Josef CZE
Kůs Matěj CZE
?????? CZE
Milík Václav CZE
Suchánek Tomáš CZE
Štichauer Hynek CZE

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Milan Zajíc - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist