Mistra ČR Mateje Ferjana našli v Polsku mrtvého

Tomu se snad ani nedá uvěřit: trojnásobný mistr České republiky v družstvech za pardubický klub Zlatá přilba, slovinský plochodrážní jezdec Matej Ferjan, je po smrti. V neděli ho našli bez známek života v jeho dodávce v polském Gorzówě, kde naposledy bydlel. Policie už vyloučila cizí zavinění. Bylo mu teprve 34 let.

Jeho přítelkyně objevila bezvládné tělo v devět ráno v dodávce zaparkované v garáži u domu, kde bydleli. Policie nehledá v souvislosti s jeho smrtí žádného podezřelého a provádí testy, aby se určila přesná příčina smrti, potvrdil Slawomir Konieczny z polské kriminálky. Dodal, že jezdec neměl ani vnitřní, ani vnější viditelná zranění. Výsledky testů budou známy za dva týdny. Ferjanovi bylo 34 let a zanechal po sobě dvě děti – sedmiletého syna Marka a tříletou dcerku Victorii. Vrcholem jeho kariéry byly roky 2001 až 2002, kdy býval regulérním jezdcem seriálu Grand Prix. V mistrovství světa se naposledy objevil v rámci Slovinské Grand Prix v roce 2006. Slovinským mistem byl pět let po sobě v období 1997 až 2001. Pak se pohádal se slovinskou federací, začal jezdit s maďarskou licencí a získal šest dalších titulů v Maďarsku. S láskou na něj vzpomínají i v britském klubu Poole Pirates, kterému pomohl v roce 2004 udělat double – vítězství v Elite League a Knockout Cupu. Se sportem přitom začínal jako běžec na lyžích, k plošině přešel po zranění kolena.
Ferjan naposledy působil v polském klubu Rzeszow, kde při nedělním domácím ligovém utkání s Tarnowem drželi za svého jezdce minutu ticha. Slovinec měl také v úterý závodit za švédský klub Vetlanda v Hammarby. Klubový sportovní ředitel Bosse Wirebrand k tomu uvedl: „V sobotu jsem s Matejem dvakrát mluvil a oba jsme se těšili na jeho debut. Je to neskutečné, co se stalo, opravdový šok."  Velkou poklonu složil Matejovi jeho kolega z klubu Rzeszow Lee Richardson: „Když mi bylo tak 18 nebo 19 let, závodil jsem s ním v Austrálii. Dokonce jsme spolu dva měsíce bydleli. Znal jsem ho tedy velmi dobře. Také jsme jezdili jednu sezonu (1999) v Poole. Byl to skvělý kluk. Když jsem obdržel tu hroznou zprávu, nemohl jsem uvěřit, že je mrtvý. Nevím, co víc říct. Byl to fantastický chlap a velký plochodrážní závodník. Je to velká tragédie.“

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist