Češi v semifinále MS družstev vyhořeli

Česká reprezentace bude letos opět chybět ve finále mistrovství světa družstev na ploché dráze. Náš tým ve složení Lukáš Dryml, Aleš Dryml, Matěj Kůs, Tomáš Topinka a Filip Šitera nezvládl pondělní semifinále, které se jelo na stadionu v britském King's Lynn, kde skončil jako poslední. Přímo postoupili favorizovaní Poláci.

První semifinále Speedway World Cupu se uskutečnilo o dva dny dříve v dánském Vojensu a přímo do finále, které se pojede 16. července v polském Gorzowě, postoupil domácí výběr. Favorizovaní Dánové ve složení Nicki Pedersen, Bjerne Pedersen, Kenneth Bjerre, Niels Iversen a Mads Korneliussen odsunuli na druhé místo své severské sousedy Švédy. Ti mají šanci společně se třetí Austrálií postoupit ze závodu poslední šance, který se pojede také v Gorzowě, dva dny před finálovým podnikem. Vyřazeni byli čtvrtí Němci, kteří působili hodně odevzdaným dojmem. 
O dalších postupujících se rozhodovalo v King's Lynn mezi domácími Brity, Poláky, Rusy a Čechy. Poté, co Rusové oznámili, že v Norfolku nepojedou jejich nejlepší jezdci, očekávalo se, že naši budou mít třetí místo zaručující baráž zaručené. Závody Grand Prix a nejlepšími ligami světa ošlehaný Emil Sajfudžinov se totiž neustále hádá s ruskou plochodrážní federací kvůli finančním úhradám za cesty a bratři Grigorij a Artěm Lagutovi si nestihli zajistit nezbytná britská víza. Češi však překvapivě na oslabené Rusy, kteří přijeli pouze ve čtyřech, nestačili, získali pouhých dvacet bodů a skončili poslední. Postup do závodu poslední naděje ze třetího místa si nakonec prohráli o jediný bod. Příčiny lze hledat v pádech, podivných rozhodnutích jury a slabé formě individuálního mistra ČR Matěje Kůse, který nezískal ani bod.
Nejúspěšnějším českým jezdcem byl velký bojovník Lukáš Dryml, který dojel třikrát druhý a vybojoval devět bodů. Nevyhnuly se mu ale ani pády, přičemž jeden z nich jej připravil o bezpečné vedení v šesté rozjížďce. Na zemi skončil i jeho bratr Aleš, který nakonec závod nedokončil. Kapitán týmu po nedávném těžkém zranění stihl přispět jen dvěma body, Topinka přidal pět a Šitera, který za King's Lynn pravidelně závodí, čtyři. Přímo do sobotního finále se podle očekávání suverénně kvalifikovali vítězní Poláci, v jejichž středu zářil neporažený nejúspěšnější jezdec večera Krzysztof Kasprzak, kterému za jeho patnáct bodů složil poklonu i polský kapitán a úřadující mistr světa Tomasz Gollob. „Všichni z našeho týmu dnes ukázali, jak se správně závodí v reprezentačních barvách, ale Krzysztof Kasprzak byl doslova perfektní. Je vidět, že jezdí britskou ligu a na ostrovech mu to vždycky jde. Můžeme slíbit, že stejný výkon předvedeme i v sobotním finále před našimi diváky. Čekáme jich tam 20 000,“ řekl Gollob, který do polské sbírky přidal 13 bodů. Obhájci titulu vyhráli před 5000 diváky přesvědčivě s 62 body, Velká Británie se 49 body bude muset zabrat v baráži.
 

Výsledek z King's Lynn

1- Polsko 62 bodů (Tomasz Gollob 13, Jaroslaw Hampel 10, Janusz Kolodziej 11, Piotr Protasiewicz 13, 5 Krzysztof Kasprzak 15) 

2- Velká Británie 49 (Chris Harris 16, Scott Nicholls 6, Tai Woffinden 10, Edward Kennett 11, Ben Barker 6) 

3- Rusko 21 (Roman Považny 8, Sergej Darkin 4, Ilja Bondarenko 3, Renat Gafurov 6) 

4- Česká republika 20 (Aleš Dryml 2, Matěj Kůs 0, Lukáš Dryml 9, Tomáš Topinka 5, Filip Šitera 4)


Výsledek z Vojensu

1- Dánsko 50 (Nicki Pedersen 10, Bjarne Pedersen 12, Kenneth Bjerre 11, Niels Iversen 5, Mads Korneliussen 12)

2- Švédsko 48 (Andreas Jonsson 11, Fredrik Lindgren 10, Antonio Lindbaeck 12, Jonas Davidsson 8, Thomas Jonasson 7)

3- Austrálie 47 (Jason Crump 11, Darcy Ward 13, Troy Batchelor 3, Rory Schlein 5, Chris Holder 14)

4- Německo 9 (Kevin Wölbert 2, Max Dilger 4, Tobias Busch 1, Mathias Schultz 2, Tobias Kroner 0

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist