Ve Švédsku se zabil jezdec MS Peter Koij

Závěr sezony ledové ploché dráhy se změnil ve velkou tragédii. Na středečních závodech ve švédském Vasteras havaroval domácí jezdec Peter Koij a po převozu do nemocnice zemřel. Informoval o tom německý magazín Motorsport Aktuell. Účastníkovi letošního mistrovství světa bylo 48 let.

K nešťastné události došlo hned ve druhé jízdě výborně obsazeného závodu, který se jel v rámci seriálu Ice Speedway Super Week na závěr ledařské sezony. Peter Koij skvěle odstartoval, jel druhý za Rusem Andrejem Gavrilkinem, ale potom po defektu přední pneumatiky upadl a narazil do ochranné bariéry. Tu prorazil a zastavil se až o ocelový plot. Jezdec upadl do bezvědomí a silně krvácel. Nepomohl mu ani rychlý převoz do nemocnice, kde zanedlouho skonal na příliš velkou ztrátu krve, způsobenou podle lékařů proraženou plící a dalšími vnitřními zraněními. Peter po sobě zanechal manželku a šestiměsíční dvojčata. V letošním seriálu MS skončil celkově patnáctý a společně se Stefanem Svenssonem dojel čtvrtý na světovém šampionátu družstev.
Je docela nepochopitelné, že po takovém vážném incidentu byl závod v ABB Areně dojet až do konce a je docela jedno, že nakonec vyhrál letošní třetí muž mistrovství světa Danil Ivanov před svým bratrem Ivanem a dalším Rusem Vitalijem Chomicevičem. Sergej Karačincev skončil se zlomenou rukou čtvrtý a jako pátý byl klasifikován první jezdec mimo Ruska, Rakušan Franz Zorn. Tragického závodu se zúčastnili i čeští bratři Klatovští. Antonín skončil s osmi body sedmý a Jan zaznamenal konečné desáté místo. Když se organizátoři dověděli, že Koij v nemocnoci zemřel, svolali schůzku s jezdci a zástupci švédské plochodrážní asociace a rozhodli se další závod série zrušit. Páteční podnik v Upsalle a sobotní ve Vasteras se ale uskuteční. Organizátoři totiž zkontaktovali vdovu po zesnulém a ta jim řekla, že mají pokračovat "v Peterově jméně". Očekává se, že sobotní závod bude přejmenován na Memoriál Petera Koije

Výsledek z Vasteras

A-Finále:

1. Danil Ivanov (RUS) 14 bodů
2. Ivan Ivanov (RUS), 14
3. Vitalij Chomicevič  (RUS), 13
4. Sergej Karačincev  (RUS), 11
------------------------------------------
5. Franz Zorn (A), 12
6. Grzegorz Knapp (PL), 8
7. Antonín Klatovský (CZ), 8
8. Stefan Svensson (S), 7
9. Robert Henderson (S), 6
10. Jan Klatovský (CZ), 6
11. Per Anders Lindström (S), 6
12. Per Olof Serenius (S), 5
13. Joakim Söderström (S), 3
14. Fredrik Johansson (S), 2
15. Magnus Lundgren (S), 2
16. Andrej Gavrilkin (RUS), 2
17. Jo Saetre (N), 0
18. Peter Koij (S), 0

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist