Novým plochodrážním mistrem světa je Chris Holder

Ani Američan Greg Hancock, ani Dán Nicki Pedersen – dokázal to Australan Chris Holder, který v posledním závodě seriálu Grand Prix v polské Toruni získal poprvé ve své kariéře titul mistra světa na ploché dráze jednotlivců. „Byl to největší závod celé mé kariéry,“ jásal pětadvacetiletý jezdec v sobotu v noci.

Situace před posledním závodem seriálu FIM Speedway Grand Prix 2012 byla dramatická. Vedl Holder s dvoubodovým náskokem na Pedersena. Třetí byl o dalších osm bodů zpět úřadující mistr světa, Američan Hancock. Pouze teoretickou naději ještě držel i mistr světa z roku 2010 Polák Tomasz Gollob. O titulu nakonec v Toruni rozhodlo druhé opakované semifinále, které Holder vyhrál před pozdějším toruňským vítězem Antoniem Lindbackem ze Švédska, Pedersenem a Rusem Emilem Sajfudžinovem. Tato jízda přitom musela být opakována poté, když Holder a Pedersen předtím po nervydrásajícím souboji kolo na kolo, rameno na rameno oba havarovali. Rozhodčí nevyloučil nikoho a na start opakovaného druhého semifinále pozval všechny čtyři jezdce. Holder musí mít nervy ze železa, když i za těchto podmínek předvedl raketový start a vyhrál. Tím získal v tabulce MS takový bodový náskok, že už nemohl být předstižen. Pedersen do finále nakonec nepostoupil.
„Je to neuvěřitené. Jsem teď tak šťastný, vždyť se mi splnil můj klukovský sen. Každý z nás jezdí plochou dráhu, aby se jednou stal mistrem světa. Každý věří, že to jednou dokáže, ale ne mnoha lidem se to nakonec podaří. Mně se to povedlo dneska a jsem na to náležitě hrdý, Na to, že jsem se dostal tak daleko. Toho bych samozřejmě nedosáhl bez podpory své rodiny, přítelkyně, mých bratrů a mechaniků,“ řekl v cíli Chris Holder. „Můžete si sotva představit, kolik jsem musel mezi dvěma posledními závody ustát tlaku. Přijel jsem sem do Toruně s dobrým základem na získání titulu. Zkoušel jsem zůstat klidný a nemyslet na to, co je v sázce. A nakonec mi všechno vyšlo. Když jsme spolu bojovali s Nickym v tom semifinále, dal jsem do toho všechno a nemínil jsem povolit, ať se děje, co se děje. Byl to rozhodně největší závodnický moment mé dosavadní kariéry. Samozřejmě jsem ale neměl v plánu, že to semifinále dopadne pádem, ale stalo se. Ještě jednou jsem se pak pekelně soustředil na to, mít co nejlepší start a pak už to nějak udržet. Jsme nadšený jako malé dítě.“ dodal Holder.
Tak velká pohoda to ale nebyla. Po společném semifinálovém pádu se do sebe v depu Holder a Pedersen pustili, vyměnili si mezi sebou hodně ostrých slov a málem že nedošlo na pěsti. Holdera ale rychle odvedl z potencionálního ringu a uklidnil jeho slavný krajan Jason Crump. Čtyřnásobný mistr Austrálie Holder pak řekl, že brzy s Pedersenem zakopali válečnou sekyru. „Bylo to dílem toho emočně vypjatého okamžiku a stává se to na dráze a v garážích dost často. Někdy řeknete něco, co ani tak nemyslíte, a pak je oheň na střeše. Takové jsou ale závody. Klidně si s tím klukem potřesu znovu rukou, nemám s tím žádný problém."
Holder pak ještě vedl i ve finálové jízdě, ale explodoval mu motor. To zahrálo do not Švédovi Lindbackovi, který tak v Toruni triumfoval před domácím Polákem Tomaszem Gollobem a Hancockem. „Bylo mi strašně líto, že jsem ve svůj velký den nemohl vyhrát i tento poslední závod, ale očividně člověk nemůže mít všechno, co by chtěl. Měl jsem ve finále skvělý start, byl jsem v čele, ale můj motor se rozhodl, že dál už nepojede ani metr. Stálo mně to bednu v Toruni, ale vem to čert,“ vyjádřil se Holder, který dokonale využil znalosti domácí dráhy – za Toruň totiž jezdí polskou extraligu. Navíc ještě závodí za kluby Poole a Piraterna. Odborníci se shodují na tom, že Holder má velký talent a veškeré předpoklady. Nebyla zde otázka, zda získá světový titul, ale kdy poprvé a kolikrát ještě. "Na obhajobu v roce 2013 samozřejmě ještě nemyslím. Teď budu oslavovat a užívat si toho, že jsem oficiálně světová jednička. Kdybych náhodou musel dneska skončit, tak jsem šťastný. Dosáhl jsem všeho, co jsem kdy chtěl,“ zakončil Holder.
Také Nicki Pedersen si užíval celkového druhého místa, když se poprvé probojoval mezi první trojku MS od roku 2008. V posledních dvou sezonách skončil dvakrát shodně desátý a na to, aby mu obnovili jeho status jezdce Grand Prix, potřeboval od FIM a promotéra seriálu divoké karty. „S touto sezonou jsem velmi spokojený. Dostal jsem znovu wild card a chtěl jsem mezi nejlepší tři jezdce seriálu celkově. Svůj cíl jsem splnil a jsem zpátky tam, kam výkonnostně patřím. Už se nemohu dočkat dalšího roku a mého útoku na ještě vyšší příčky. Musím také pogratulovat Chrisovi. Od začátku roku jsme spolu měli spoustu krásných soubojů a ten nejdůležitější v Toruni dopadl v jeho prospěch,“ řekl Pedersen. Holder nakonec získal v sezoně 160 bodů, dánská hvězda Nicki Pedersen 152 a bronzový Greg Hancock 148.
Co se týká už zmíněného Australana Jasona Crumpa, ten jel v Toruni svůj poslední závod Grand Prix. Trojnásobný světový šampion po podniku GP ve Vojensu oznámil, že v roce 2013 nebude jezdit mistrovství světa, ale chce startovat už pouze v národních ligách. V posledním závodě sezony už asi nebyl příliš koncentrovaný a získal pouhých pět bodů. Celkově tak spadl z pátého na šesté místo. Jason Crump se narodil 6. srpna 1975 v britském Bristolu. Už v roce 1994 získal bronz na juniorském mistrovství světa, o rok později ve finském Tampere už bral zlato. Do světového šampionátu dospělých vstoupil v roce 2000 čtvrtým místem. Další rok už slavil titul světového vicemistra. Druhý skončil i v letech 2001 až 2003. Příští rok už ale kraloval a získal titul. A jeho další série je obdivuhodná: 2005 - 2. místo, 2006 - 1. místo, 2007 - 3. místo, 2008 - 2. místo, 2009 - 1. místo, 2010 - 3. místo. Celkově odjel 145 závodů mistrovství světa. Celkem vyhrál 299 jízd a ve finále závodů byl v 77 případech. Grand Prix České republiky na pražské Markétě ovládl třikrát v letech 2002 až 2004.  
 

Výsledky z Toruně

TORUŇ SGP: 

1 Antonio Lindback 19 (+1. ve finále), 2 Tomasz Gollob 21 (+2. ve finále), 3 Greg Hancock 13 (+3. ve finále), 4 Chris Holder 15 (+4. ve finále), 5 Martin Vaculik 12, 6 Emil Sajfudžinov 11, 7 Nicki Pedersen 9, 8 Maciej Janowski 8, 9 Fredrik Lindgren 8, 10 Chris Harris 6, 11 Hans Andersen 5, 12 Jason Crump 5, 13 Andreas Jonsson 4, 14 Bjarne Pedersen 3, 15 Jaroslaw Hampel 3, 16 Peter Ljung 2, 17 Emil Pulczynski DNR, 18 Kamil Pulczynski DNR. 

Konečné pořadí SGP 2012: 

1 Chris Holder (AUS) 160, 2 Nicki Pedersen (DK) 152, 3 Greg Hancock (USA) 148, 4 Tomasz Gollob (PL) 142, 5 Emil Sayfutdinov (RUS) 133, 6 Jason Crump (AUS) 126, 7 Antonio Lindback (SWE) 122, 8 Fredrik Lindgren (SWE) 119, 9 Andreas Jonsson (SWE) 88, 10 Hans Andersen (DK) 69, 11 Martin Vaculik (SR) 67, 12 Chris Harris (GB) 65, 13 Bjarne Pedersen (DK) 59, 14 Jaroslaw Hampel (PL) 58, 15 Peter Ljung (SWE) 57, 16 Kenneth Bjerre (DK) 41, 17 Michael Jepsen Jensen (DK) 22, 18 Krzysztof Kasprzak (PL) 17, 19 Tomas H Jonasson (SWE) 16, 20 Bartosz Zmarzlik (PL) 13, 21 Jurica Pavlič (CHR) 12, 22 Josef Franc (ČR) 9

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist