Superkrosové MS: Čtyři mistři světa na startu

Už poslední mistrovství světa v superkrosu bylo označováno za nejlépe obsazené v historii, pro příští rok to ale vypadá ještě lépe. Na startu seriálu 2012 Monster Energy AMA Supercross, který se jede zároveň jako MS, budou hned čtyři mistři světa a dalších 11 jezdců, kteří už dokázali vyhrát mistrovský závod.

„Největší bitva všech časů“, tak označují zámořští odborníci nadcházející sedmnáctidílný seriál, který se jako vždy jede kompletně na amerických tratích, s výjimkou jednoho podniku v kanadském Torontu. A zřejmě mají pravdu. Jména zúčastněných mistrů světa, jako jsou Ryan Villopoto, Chad Reed, Ryan Dungey, James Stewart, doplněná o další hvězdy typu Treye Canarda spolehlivě zaplní městské arény s kapacitou několika desítek tisíc diváků. Připomeňme, že minulý šampionát po neuvěřitelných zvratech, zraněních favoritů a haváriích vyhrál tovární jezdec Kawasaki Američan Villopoto. Vítězství o konečné čtyři body před Australanem Reedem si ale zajistil až v posledním závodě v Las Vegas. Předtím se v průběžném vedení vystřídali i Stewart, Reed, Dungey a Canard, který nakonec doplatil na těžké zranění a seriál ani nedokončil. AMA Supercross se jezdí už 37 let, poslední roky seriál vzala pod svá křídla i Světová motocyklová federace (FIM). Úvodní podnik společného šampionátu se koná 7. ledna 2012 na stadionu v kalifornském Anaheimu.
V sezoně 2012 se všech pět těchto jezdců vrací a doplní je ještě další jména, která rozhodně nebudou jen do počtu. Velká pětka hlásí i několik změn, co se týče motocyklů nebo týmů. Spojení Villopoto-Kawasaki-Monster Energy zůstává i nadále, po tak úspěšné sezoně nebylo samozřejmě potřeba nic měnit. Villopoto kromě superkrosové koruny získal i tu z klasického amerického motokrosu, dovedl USA k dalšímu triumfu v Motokrosu národů a v závěru sezony vyhrál v Las Vegas i závod o milion dolarů.
Mistr světa z roku 2010, jednadvacetiletý Ryan Dungey, odešel od Suzuki a získal novou smlouvu u KTM, kde podepsal dvouletý kontrakt s továrním týmem Red Bull. Bude jezdit stroje KTM 450 SX-F a zaměří se kromě superkrosového i na klasický motokrosový seriál AMA. KTM bude mít vůbec příští rok v zámoří k dispozici Dream Team. Do Ameriky už rakouská továrna definitivně poslala letošního mistra světa v MX2 Němce Kena Roczena, toho doplní ve třídě dvěstěpadesátek (Lites) famozní Francouz Marvin Musquin, mistr světa MX2 z let 2009 a 2010. Tým nepovede nikdo jiný, než belgická motokrosová legenda Roger de Coster - bývalý mistr světa, který mimo jiné jezdil i na našich strojích ČZ. 
Suzuki sice přišla o Dungeyho, ale nechává si v týmu sedmadvacetiletého Australana Bretta Metcalfa. Ten letos hodně padal a několik závodů musel vynechat kvůli zranění. Přesto však podle manažerů American Suzuki Motor Corporation demonstroval sílu, rozhodnost a schopnost vyhrávat v sedle Suzuki RM-Z 450. Metcalfe v seriálu AMA získal jedno vítězství, dvě pódia a tři místa v první pětce. Australan Chad Reed si před poslední sezonou založil vlastní tým TwoTwo Motorsports/Bel-Ray Racing a to se mu ziskem titulu superkrosového vicemistra světa vyplatilo. Svému projektu tak zůstává věrný a americké zastoupení Hondy mu dokonce přislíbilo ještě větší podporu, než měl letos. 
Bubba Stewart po třech letech strávených u týmu San Manuel Yamaha přešel pod křídla Joa Gibbse, potřebné finance zajistí Toyota, Yamaha a JGRMX. „Jsem nadšený, že jsem se stal součástí velké racingové rodiny Gibbsů,“ hlásí Stewart. „Mým cílem je překonat rekordních 72 superkrosových vítězství legendárního Jeremy McGratha. Mám na svém kontě polovinu jeho triumfů, takže letos to ještě určitě nebude.“ Na velkou smůlu z letošního ročníku navázal nyní Trey Canard, který si v přípravě zlomil klíční kost a začátek sezony 2012 rozhodně nestihne. Jinak Canard, který letos dokázal ve své premiérové sezoně ve třídě 450 ccm získat tři vítězství, zůstává u Hondy. „Zranění jsou nedílnou součástí tohoto krásného sportu, bohužel. Věřím, že se na trať vrátím dostatečně brzy a mí soupeři mi příliš bodově neutečou.“ Další jezdci, na které bude potřeba v hlavní třídě upříst pozornost, budou Andrew Short, Kevin Windham, Davi Millsaps, Justin Brayton, Ivan Tedesco, Mike Alessi, Jake Weimer nebo Josh Grant. 

MS/AMA konečné pořadí 2011:

1. Ryan Villopoto Kawasaki 338 bodů
2. Chad Reed Honda 334
3. Ryan Dungey Suzuki 328
4. James Stewart Yamaha 301
5. Trey Canard Honda 255
6. Andrew Short KTM 230
7. Kevin Windham Honda 207
8. Davi Millsaps Yamaha 180
9. Justin Brayton Yamaha 155
10. Nick Wey Yamaha 152

Kalendář superkrosového MS/AMA 2012:

7 leden - Angel Stadium – Anaheim
14 leden - Chase Field – Phoenix
21 leden - Dodger Stadium - Los Angeles
28 leden - Overstock.com Stadium – Oakland 
4 únor - Angel Stadium – Anaheim
11 únor - Qualcomm Stadium - San Diego
18 únor - Cowboys Stadium - Arlington 
25 únor - Georgia Dome - Atlanta 
3 březen - Edward Jones Dome - St. Louis
10 březen - Daytona Int'l Speedway - Daytona
17 březen - Lucas Oil Stadium - Indianapolis
24 březen - Rogers Centre - Toronto, Kanada
31 březen - Reliant Stadium - Houston
14 duben - Louisiana Super Dome - New Orleans
21 duben - Qwest Field - Seattle
28 duben - Rice-Eccles Stadium - Salt Lake City
5 květen- Sam Boyd Stadium - Las Vegas

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist