MS začalo dvojitým triumfem Kawasaki

Kawasaki v poslední době nezískává zrovna hodně vavřínů na světových kolbištích, ale náplast na rány této značky nalepil o uplynulém víkendu Ryan Villopoto. Tento Američan vyhrál první závod netrpělivě očekávaného a jezdeckými esy nabitého seriálu AMA Supercross, který byl před několika lety povýšen na MS.

Villopotův výkon je o to cennější i proto, že absolvoval prakticky první závod od svého dubnového těžkého pádu v St. Louis a také proto, že se do kalifiornského Anaheimu, kde se úvodní podnik AMA Supercross konal, sjela kompletní světová špička. Villopoto přitom zrovna nezazářil v kvalifikacích, ty patřily legendárnímu Jamesi Stewartovi, který se rovněž vrátil ve velké formě. Ale v hlavním závodě na dvacet kol už to byl ten Ryan Villopoto, který vloni tak oslňoval svými neskutečnými souboji s Ryanem Dungeyem. Holeshot sice patřil Ivanu Tedescovi, ale Villopoto brzy převzal iniciativu, ve čtvrtém kole šel do čela a brzy si vybudoval slušný náskok. Možná i proto, že na startu zaspali jeho největší soupeři. Stewart, Trey Canard a další se museli do špičky složitě propracovávat ze zadních pozic. Od startu tedy za Tedescem a Villopotem bojovali týmoví spolujezdci Suzuki Brett Metcalfe a Dungey, za nimi vítěz z Janova Kevin Windham, Stewart až sedmnáctý. 
Legendární Bubba ale předvedl, že po vypuštěné sezoně, kdy se po zranění zápěstí věnoval víc showbyznysu, než závodění, neztratil nic ze svého umění. Dotáhl se postupně na deváté a nakonec i na třetí místo. Situace na trati se stabilizovala až v desátém kole: to už Villopoto vedl téměř o deset sekund, druhý byl Dungey, za ním nováček v nejprestižnější třídě Trey Canard, následovaný už Stewartem, Tedescem a Windhamem. Třinácté kolo: První dva jezdci v nezměněném pořadí, Stewart ale předjíždí Canarda a je třetí. Dále Tedesco, Windham, skvěle postupující Chad Reed, Metcalfe. A je tu finiš: Ryan Villopoto zvedá ruce v triumfálním gestu. Je zpět v stoprocentním zdravotním stavu a ve skvělé fyzické i sportovní formě.
„Chtěl jsem předvést co nejlepší výkon, aby fanoušci viděli, že jsem zpět. Je to velká úleva zjstit po tak těžkém zranění, že na to pořád ještě mám. Ale byl to jen jeden závod – dalších šestnást nás ještě čeká,“ uvedl Villopoto, jezdec týmu Monster Energy Kawasaki, na bedně. Druhý skončil se ztrátou necelých čtyř sekund obhájce titulu Ryan Dungey a třetí James Stewart. Nováček Trey Canard, který přišel z dvěstěadesátek, zaujal čtvrtým místem. Osmadvacetiletý Australan Chad Reed, bývalý dvojnásobný mistr světa, se nakonec vyšplhal až k pátému místu a mohl tak být spokojen v premiérové roli jezdce a majitele svého vlastního týmu. Pro Villopota to bylo celkově jubilejní desáté vítězství v AMA Supercross.
Triumf Kawasaki dokonal ve třídě 250 Lites West Josh Hansen, který s přehledem vyhrál finále před Brocem Ticklem a Jihoafričanem Tylem Rattrayem. Evropští fanoušci byli zvědavi na zámořský debut německého supertalentu Kena Roczena. A šestnáctiletý mladíček, nováček v továrním týmu KTM, nezklamal. Po skvělé kvalifikaci vybojoval ve finále slibné sedmé místo. Po závodě uvedl, že byl při svém debutu značně nervózní. Mistrovství světa pokračuje hned následující víkend supercrossem v arizonském Phoenixu.

Výsledky z Anaheimu:

450 cc: 1. Ryan Villopoto (Kaw); 2. Ryan Dungey (Suz); 3. James Stewart (Yam); 4. Trey Canard (Hon); 5. Chad Reed (Hon); 6. Kevin Windham (Hon); 7. Ivan Tedesco (Kaw); 8. Brett Metcalfe (Suz); 9. Josh Grant (Hon); 10. Andrew Short (KTM); 11. Kyle Chisholm (Yam); 12. Nick Wey (Yam); 13. Kyle Regal (Yam); 14. Mike Alessi (KTM); 15. Jason Thomas (Suz); 16. Justin Brayton (Yam); 17. Chris Blose (Kaw); 18. Matt Boni (Kaw); 19. Davi Millsaps (Yam); 20. Tomm Hahn (Yam)



250 cc:
1. Josh Hansen (Kaw); 2. Brock Tickle (Kaw); 3. Tyla Rattray (Kaw); 4. Martin Davalos (Suz); 5. Cole Seely (Hon); 6. Ryan Morais (Suz); 7. Ken Roczen (KTM); 8. Travis Baker (Hon); 9. Nick Paluzzi (Yam); 10. Eli Tomac (Hon); 11. Antonio Balbi (Kaw); 12. Ben Evans (Kaw); 13. Kyle Cunningham (Yam); 14. Ryan Marmont (KTM); 15. Cody Gilmore (Kaw); 16. Bruce Rutherford (Kaw); 17. Travis Bright (Hon); 18. Dakota Tedder (Kaw); 19. Christian Craig (Hon); 20. Topher Ingalls (Hon)



Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist