Superkros v Janově ovládli Američané

Americká hvězda Justin Barcia na Hondě vyhrál letošní první velký evropský superkros, který se jel v pátek v janovské hale Palasport. Barcia skončil jednou druhý a jednou první, měl tedy stejnou bilanci jako jeho krajan a týmový kolega Trey Canard. V jeho prospěch pak hovořilo pravidlo, že v případě stejného výsledku o vítězi rozhoduje lepší umístění ve druhé jízdě.

Další prestižní superkrosové klání mezi Američany a Evropany skončilo jasnou převahou zámořských jezdců. Hlavně dvojice týmu Honda Factory Muscle Milk byla v italském Janově k neudržení a nasadila v obou jízdách třídy SX1 takové tempo, že málokdo dojel do cíle s plným počtem kol. Trey Canard si nejlépe osvojil téměř 500 metrů dlouhou trať se spoustou skoků od známého designera Armanda Dazziho v hale Palasport, vyhrál už podvečerní superpole a skvěle si vedl také v první finálové jízdě. Spolu s Barciou skvěle odstartovali a brzy se utrhli celému startovnímu poli. Bojovali spolu až do konce, ale v půlce závodu se na okamžik zdálo, že bude mít Barcia navrch, když zajeli nejrychlejší kolo. Canard ale koncovcu zvládl, když uhájil před svým velkým soupeřem náskok necelé dvě sekundy. Třetí dojel nikým neatakovaný další Američan Will Hahn (Team Honda Gariboldi), jehož ztráta v cíli činila už půl minuty. Nejlepší z Evropanů byl dvojnásobný superkrosový mistr starého kontinentu Francouz Cedric Soubeyras (Honda MB Team), který obsadil čtvrté místo před prvním z domácích Italů Angelem Pellegrinim ((Team Honda Racing World Motocross).
Mezi oběma jízdami třídy SX1 se jely dvěstěpadesátky. Tedy nejlépe odstartoval Francouz Romain Berthome na Hondě z týmu HDI, ale už ve druhém kole přes něj nekompromisně šel Švýcar Killian Auberson (KTM Switzerland). Ani ten ale nedokázal o něco později odolat atakům největšího favorita třídy SX2, francouzského pravidelného účastníka mistrovství světa MX Valentina Teilleta (Team Rockstar Bud Racing Kawasaki). Ten nakonec i vyhrál s náskokem 1,2 sekundy před Aubersonem a velkým francouzským  talentem Simonem Malletem (Honda MB Team).  
Po půl jedenácté v noci pak došlo k očekávanému vrcholu podniku nazvaného Supercross Superbowl. V něm tentokrát čtvrtý jezdec letošního superkrosového mistrovství světa a člen stříbrného družstva USA na Motokrosu národů 2013 Justin Barcia nedal nikomu šanci.  S Canardem se tahal jen zpočátku jízdy, pak mu trochu poodjel a od poloviny závodu si už udržoval malý náskok až do cíle. Jeho náskok pod šachovnicí nakonec činil 2,642 sekundy. Třetí místo z první jízdy zopakoval americký mistr dvěstěpadesátek východního pobřeží Will Hahn. Nejlepší z Evropanů byl tentokrát k velké radosti slušně zaplněné haly domácí Matteo Bonini (Team Kawasaki MTW). Ostatní jezdci už byli o kolo zpět, což dokazuje jakou pilu vpředu Barcia musel jet. Je velká škoda, že těsně před závodem odřekla německá hvězda Ken Roczen. Tovární jezdec KTM podle posledních informací nepojede ani slavný superkros v pařížské hale Bercy, kde byl rovněž původně přihlášený. 

Výsledky z Janova

SX1, 1. jízda

1 CANARD Trey Honda 11:10.308
2 BARCIA Justin Honda + 1.879
3 HAHN Will Honda + 29.800
4 SOUBEYRAS Cedric Honda + 34.738
5 PELLEGRINI Angelo Honda + 48.647
6 COULON Cyrille Suzuki + 55.311
7 LARSEN PJ Honda + 1 kolo
8 TIXIER Jordi KTM + 1 kolo
9 BILL Julien Honda + 1 kolo
10 REGAL Kyle Honda + 1 kolo

SX1, 2. jízda

1 BARCIA Justin Honda 11:02.853
2 CANARD Trey Honda + 2.642
3 HAHN Will Honda + 30.941
4 BONINI Matteo Kawasaki + 48.391
5 LARSEN PJ Honda + 1 kolo
6 TIXIER Jordi KTM + 1 kolo
7 IZOIRD Fabien Suzuki + 1 kolo
8 ARANDA Gregory Kawasaki + 1 kolo
9 PELLEGRINI Angelo Honda + 1 kolo
10 BILL Julien Honda + 1 kolo 

SX1, celkově

1. Barcia 2-1
2. Canard 1-2
3. Hahn 3-3
 
SX2

1 TEILLET Valentin Kawasaki 9:33.485
2 AUBERSON Killian KTM + 1.222 sek.
3 MALLET Simon Honda + 12.469
4 BERTHOME Romain Honda + 19.630
5 AUBERSON Kevin KTM + 21.595
6 VALADE Mike Honda + 35.539
7 MARRONE Jean Baptiste Suzuki + 38.337
8 DO Thomas Suzuki + 43.715

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist