Herlings, Pourcel si odskočili z MS pro domácí tituly

Hvězdy mistrovství světa využily o minulém víkendu volna v kalendáři seriálu FIM World Motocross Championship a odskočily si do svých zemí závodit do národních šampionátů. V Nizozemsku si tak v prostřední třídě vybojoval titul Jeffrey Herlings, ve Francii ho napodobili Valentin Teillet (MX2) a Sebastién Pourcel (MX1).

Další dějštví a někde už i finále národních motokrosových šampionátů probíhalo v Belgii, Velké Británii, Španělsku, Francie a Nizozemsku. Vedoucí jezdec tabulky MS MX2 Jeffrey Herlings (Red Bull KTM, na menším snímku) prokázal svou suverenitu i doma, když vyhrál obě jízdy své kubatury v pondělním závodě na dráze v Axelu a získal nizozemský titul – už druhý po sobě. To Sebastién Pourcel, tovární jezdec Kawasaki, už má po tomto víkendu na svém kontě francouzských titulů pět. V areálu Gaillac Toulza sice před ním skončili v závodě MX1 Cedric Soubeyras a Anthony Boissiere a třetím místem Pourcel dokonce na chvíli ztratil vedení v šampionátu, ale náladu si vylepšil v tzv. Superfinále, které vyhrál a to stačilo k celkovému vítězství v letošním francouzském mistráku. V Superfinále porazil druhého Milko Potiseka, třetího Boissièrea i čtvrtého Soubeyrase. Hodně si tak zvedl sebevědomí před Velkou cenou Francie, která se o nastávajícím víkendu jede ve známém motokrosařském středisku Saint Jean d'Angely. A Sebastién Pourcel půjde do domácí Grand Prix z průběžného třetího místa za obhájcem titulu Italem Antoniem Cairolim (KTM) a Belgičanem Clementem Desallem (Suzuki).
„Cítím, že mám dobrou formu a je to vždy fajn vyhrát titul. Po těch dvou obtížných sezonách, kdy jsem laboroval nejprve se zraněným ramenem, a pak se zády, konečně mohu trénovat naplno a hned je to vidět na mých výkonech. Vím dobře, že ještě nejsem v úplně top kondici, ale tento francouzský titul beru jako první stupínek k mému plnému uzdravení. Musím moc poděkovat Kawasaki, mému týmu a své rodině, kteří za mnou po celou tu dobu stáli. O vítězství v MX1 mě připravil pád na začátku závodu, ale pak jsem měl v Superfinale skvělý start a hned jsem šel do vedení. Cédric byl velmi rychlý a pořád se mě tlačil, ale nakonec se mi na něj podařilo udělat malý náskok, který jsem pak už udržel až do cíle,“ uvedl Sebastién Pourcel.
V MX2 získal letošní francouzský titul Valentin Teillet, který vyhrál rozjížďku své třídy a v Superfinále dojel osmý. „Samozřejmě jsem velmi šťastný, nebylo tak jednoduché odolávat tlaku, který na mně vyvíjeli jezdci v průběžné klasifikaci za mnou. Navíc jsem jel se zraněným zápěstím a ve velkých bolestech. Takové bolesti jsem ještě za svou kariéru nezažil. Poslední kola, to už bylo jenom utrpení. Jsem šťastný i za svůj tým Rockstar Bud Racing Kawasaki, udělali pro mě a společný úspěch opravdu všechno, i tady na posledním dějství mistrovství Francie. Vyhrál jsem všechny jízdy MX2, ve kterých jsem startoval, kromě jedné v Plomionu. Ale nebylo to tak jednoduché, chyběly mi body ze Sommières, kde jsem nebyl. Teď budu oslavovat svůj titul, naposledy jsem nějaký získal před čtyřmi roky, kdy jsem byl mistrem Evropy. Mým jediným cílem teď budou co nejlepší výsledky v mistrovství světa, kde jsem po mnoha výpadcích až dvacátý,“ podělil se se svými zážitky Teillet.
Dalším jezdec mistrovství světa, který zažil pořádně rušný víkend, byl Ken De Dycker (Red Bull KTM). Ten si nejprve v neděli zajel belgický mistrák v Monsu a vyhrál obě jízdy třídy MX1, a pak se přesunul do Nizozemska, kde si v pondělí double zopáknul. Všechno na zbrusu novém motocyklu KTM 2013 450 ccm. „Ten nový bike je mnohem lepší než ten starý. A to opravdu o hodně,” chválí si nové náčiní De Dycker. “Musíme ještě udělat pár drobných změn v nastavení, ale už teď mohu říct, že motorka mi strašně sedí. Má skvělé starty, je výborná na trati, je dobrá prostě ve všech činnostech. V neděli to pro mě bylo lehké, byla to písková trať, na které mi to jde. Ale v pondělí to bylo těžší, už jen proto, že tam bylo úplně jiné startovní pole jezdců.“ Třídu MX2 vyhrál v Monsu Jens Getteman. Činil se i jezdec týmu LS Honda Jonathan Barragán (na spodním snímku), který triumfoval v obou jízdách španělského národního seriálu, který se jel v obrovském horku na velmi tvrdé a nebezpečné trati.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist