Cairoli ve formě, zopakoval double ze Sardinie

Deset tisíc diváků a padající déšť, který zkomplikoval podmínky na trati, to byly kulisy druhého podniku mezinárodního mistrovství Itálie. Stejně jako minule na Sardinii, i na motokrosové dráze Malagrotta u Říma kraloval osminásobný mistr světa Antonio Cairoli, který vyhrál na své KTM oba své závody.

Tony Cairoli (Red Bull KTM Factory Racing Team) ukazuje, že je na následující sezonu motokrosového mistrovství světa, která začne koncem měsíce nočním závodem v Kataru, perfektně připraven. Minule v nejsilnější možné konkurenci udělal double na písku, uplynulý víkend opět nebyl k poražení na deštěm rozmočené a kluzké hlíně.

Holeshot závodu třídy MX1 udělal Francouz Romain Febvre (Monster Energy Yamaha Factory), který se brzy otřepal z těžkého pádu před týdnem na Sardinii, Cairoli vyjel z prvního rohu druhý. Tentokrát vůbec nespoléhal na taktiku, brzy mladého Francouze předjel a od té chvíle už mířil jen za vítězstvím. Před Febvreho se ještě v prvním kole dostal i jeho týmový parťák, Belgičan Jeremy Van Horebeek, který v cíli za sebou udržel dotírajícího úřadujícího mistra světa Slovince Tima Gajsera (HRC Honda). Ten v půlce jízdy zdolal vadnoucího Febvrea. Cairoli, který vyhrál závod MX1 o 6,5 sekundy, vede průběžné pořadí seriálu Internazionali d’Italia MX Selle Dalla Valle Series 2017 s plným počtem 240 bodů a náskokem 40 bodů na Van Horebeeka a 80 na Gajsera.

Trať Malagrotta ideálně sedla Julienu Lieberovi (KTM), který ovládl už od tréninků dvěstěpadesátky. Holeshot šel sice za vítězem prvního podniku Jorge Garciou Pradem (Red Bull KTM Factory Racing Team), Belgičan ale Španěla tak dlouho pronásledoval, až ho v půlce závodu zaskočil a předjel. Druhé místo se ztrátou 2,5 sekundy si ale nakonec odnesl loňský mistr Itálie Michele Cervellin (Honda HRC MX2), který se nejprve zdržel dramatickým soubojem se svým krajanem Samuele Bernardinim, továrním jezdcem TM, ale pak předstihl i Prada. Španělský supertalent Prado vede i nadále šampionát třídy MX2 s 200 body, druhý je Cervellin (160) a třetí Francouz Benoit Paturel (155) na Yamaze, kterému se tentokrát tolik nedařilo a byl rád za šesté místo. Závod třídy do 125 ccm se stejně jako minule stal kořistí domácího Gianlucy Facchettiho (Husqvarna Maddii).

Závěrečným závodem byla jízda Elite, do které se kvalifikovali nejlepší jezdci tříd MX1 a MX2. Byla to nejdramatičtější podívaná, když se v čele vystřídalo hned pět jezdců. Cairoli opět udělal holeshot, ale vzápětí na kluzké trati podklouzl a nechal tak vedení svému týmovému kolegovi Glennu Coldenhoffovi z Nizozemska. Ten se chopil šance a snažil se rychle uniknout svým stínům Gajserovi a Van Horebeekovi. Ale nepříliš se mu to dařilo, navíc se od sedmého kola začal opět ve špičce ukazovat skvěle stahující Cairoli.

Ve stejné zatáčce, kde předtím upadl, udělal nestárnoucí Ital Febvra, v dalším kole zdolal Van Horebeeka. To už ale byl ve vedení Gajser, který si dokázal poradit s Coldenhoffem. Slovinec byl ale lídrem jen jedno kolo, než ho Cairoli dorazil a předjel. Gajser nakonec v posledním kole dokonce upadl a finišoval jako pátý. Závod vyhrál Cairoli s náskokem dvou sekund na Van Horebeeka. Třetí skončil Febvre. Průběžné pořadí třídy Elite: Cairoli (240 bodů), Van Horebeek (200) a Gajser (140). Jezdci slabší třídy tentokrát nezazářili v Elite jako minule. Nejlepší z nich - Paturel - byl osmý. Poslední závod mistrovství Itálie se jede už nastávající víkend v Ottobianu.

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist