Tom Pages počtvrté ovládl Red Bull X Fighters

Red Bull X Fighters v Madridu opět po roce nabídlo dechberoucí podívanou … . Letošní ročník přinesl fanouškům FMX velkou změnu, když nejprestižnější šampionát se ke svému patnáctému výročí smrskl na pouhou jednu zastávku, která se odehrála tam, kde to všechno začalo.

Dále se organizátoři rozhodli pro zásadní změnu pravidel. Do závodu zasáhlo 12 pozvaných závodníků, kteří byli na základě výsledků z kvalifikace rozděleni do tří čtyřčlenných skupin. Následně šest nejlepších postoupilo do semifinále, které už probíhalo klasicky jako souboj dvojic. A poté následovalo tříčlenné finále o celkového vítěze.

Zajímavostí prvního kola dále bylo, že jezdci museli do své jízdy zařadit jeden povinný trik. Na začátku první skupiny jím bylo zvoleno tsunami.

Skupina A byla ve složení Tom Robinson, Adam Jones, Rob Adelberg a Levi Sherwood. Red Bull X Fighters v Madridu zahájil australský nováček Tom Robinson, který do své padesátivteřinové jízdy zařadil superman seat grab backflip, cordova backflip, tsunami a něco jako california roll.

Jako další na trať vyjel zkušený Adam Jones. Američan divákům ukázal jízdu ve složení dead body backflip, tsunami backflip, tsunami, double grab backflip zároveň se sirénou a po časovém limitu ještě přidal svůj oblíbený rigor mortis.

V první skupině se představil také Rob Adelberg, který skočil triky jako cliffhanger backflip, california roll, tsunami a kiss of death backflip. Jako poslední z této čtveřice jel Levi Sherwood s prvky jako double grab backflip, turndown nac, tsunami, flair a starfish backflip.

Do další fáze madridského závodu postoupili Rob Adelberg a Levi Sherwood.

Velmi zajímavou podívanou slibovala také skupina B, ve které se představili Tom Pages, Dany Torres, David Rinaldo a Clinton Moore. V tomto kole byl jako povinný trik zvolen rock solid.

Tuto část zahájil vítěz posledních tří závodů v aréně Las Ventas Tom Pages. Hned na úvod skočil bikeflip, následovaly skoky jako special flip, povinný rock solid a front flair po siréně. Na závěr ještě přidal 360, ale to už bylo spíše pro diváky než pro rozhodčí.

Následně své umění předváděl oblíbenec španělského publika Dany Torres. Šampion z roku 2011 předvedl seat grab backflip, lazy boy backflip, rock solid, flair a na závěr kombinaci McMetz + cliffhanger.

David Rinaldo zajel jízdu obsahující double grab backflip, rock solid s přistáním bez držení, volt a california roll. Tuto skupinu uzavřel Clinton Moore triky jako volt, tsunami backflip, rock solid, flair a bundy trick.

Do semifinále rozhodčí poslali Toma Pagese a Clintona Moora.

Závěrečná skupina C byla ve složení Sebastian Westberg, Taka Higashino, Maikel Melero a Josh Sheehan. Těmto jezdcům byl jako povinný trik zvolen cliffhanger.

Jako první se předvedl finský nováček Sebastian Westberg, který se prezentoval jízdou obsahující kiss of death backflip, heel clicker + superman backflip, 9 o’clock nac a cliffhanger na závěr.

Populární Japonec Taka Higashino do své jízdy dostal rock solid backflip, flair, california roll a povinný cliffhanger. A po časovém limitu předvedl ještě tsunami backflip.

Velké přízni diváků se těšil také druhý Španěl na startu Maikel Melero. Ten předvedl double grab backflip, california roll, cliffhanger s přistáním bez držení, flair nac a stripper backflip.

Poslední jízdu prvního kola předvedl vítěz kvalifikace Josh Sheehan. Australan zajel triky jako lazy boy backflip, double backflip, cliffhanger, flair, double grab backflip.

Z této skupiny dále postoupili Maikel Melero a samozřejmě také Josh Sheehan.

Hlavní favorité v semifinále

Maikel Melero vs. Josh Sheehan

V prvním semifinále večera se proti sobě postavili Maikel Melero a Josh Sheehan. Změnou oproti prvnímu kolu bylo, že jezdci už měli na své triky 75 vteřin a žádné povinné prvky. Španěl předvedl double grab backflip, stripper backflip, shaolin backflip, flair indy, surfer tsunami a california roll. Australan na velmi solidní jízdu odpověděl triky jako lazy boy backflip, double grab backflip, flatliner, flair indy, 360 heel clicker a double backflip, což mu přineslo lepší hodnocení od všech pěti rozhodčích.
 

Levi Sherwood vs. Tom Pages

Z druhé dvojice jako první na trať vyjel jezdec z Nového Zélandu. Levi Sherwood opět potvrdil svůj vysoký standard, když skočil double grab backflip, turndown nac, rodova backflip, flair, starfish backflip, kiss of death backflip. Ovšem výborně zajel také Tom Pages s jízdou obsahující tsunami, bikeflip, special flip, front flair, 360 a velký whip. Rozhodčí znovu vydali jednoznačný verdikt a tedy všech pět hlasovalo pro Francouze.
 

Rob Adelberg vs. Clinton Moore

Závěr semifinále byl ve znamení australskému duelu. Rob Adelberg otočil cliffhanger backflip, tsunami backlifp, eggroll cordova, california roll, superman seat grab a na závěr superman indy backflip, který chtěl pravděpodobně dát do kombinace s heel clicker, což si ale rozmyslel. Toto závěrečné zaváhání ulehčilo situaci pro Clintona Moora. Loňský šampion ovšem rozhodně nejel na jistotu, když od něj diváci viděli volt, tsunami backflip, 360, 540, shaolin backflip a bundy trick s přistáním bez držení. I toto semifinále rozhodčí rozhodli jednohlasně.

Finálová bitva s nejlepšími triky

Nový model soutěže znamenal, že do medailového rozstřelu postoupili tři jezdci a to rovnou šampioni posledních tří ročníků. Stejně jako v semifinále měli jezdci na své jízdy 75 vteřin a k tomu mohli po skončení předvést ještě jeden bonusový trik navíc.

Svou závěrečnou jízdu dne jako první ukázal Josh Sheehan. Australan na úvod udělal lazy boy backflip, následoval double grab backflip, tsunami backflip a poté flair indy s pádem. Případná výhra byla tímto momentem sice prakticky ztracena, ale i tak Josh pokračoval a ještě divákům ukázal 360 heel clicker a dokonce i double backflip. Jako bonusový skok si poté zvolil double grab backflip.

Další na řadě byl Tom Pages, který tak měl i díky Joshově chybě velkou šanci na své už čtvrté madridské vítězství v řadě. Francouz ve své poslední jízdě skočil velké tsunami, bikeflip, special flip, 360 s nečistým dopadem, front flair a volt. Pages se na svém bonusovém triku rozhodl pro alley-oop flair, ale ten neustál a spadl.

O poslední vystoupení dne se postaral Clinton Moore. Loňský šampion Red Bull X Fighters předvedl jízdu obsahující volt, bundy trick, 360 nac, 540, shaolin backflip a tsunami backflip. Australan následně jako bonus přidal ještě jeden bundy trick.

Všech pět rozhodčích nakonec hlasovalo pro Toma Pagese i přesto, že nezajel úplně bez problémů, ovšem nový front flair závod nejspíše rozhodl. Francouzský závodník poté po svém čtvrtém triumfu v madridské býčí aréně Las Ventas prohlásil, že se možná jednalo o jeho poslední X Fighters, jelikož cítí, že už stárne. V následujících měsících tedy uvidíme, jak se nakonec rozhodne.

Red Bull X Fighters Madrid 2016

1. Tom Pages (FRA)
2. Clinton Moore (AUS)
3. Josh Sheehan (AUS)
4. Levi Sherwood (NZL)
5. Maikel Melero (ESP)
6. Rob Adelberg (AUS)
7. Taka Higashino (JPN)
8. David Rinaldo (FRA)
9. Dany Torres (ESP)
10. Adam Jones (USA)
11. Tom Robinson (AUS)
12 Sebastian Westberg (FIN)

Zdroj: extrememag.cz

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist