Podmol se vrátil po zranění závodem MS v Rusku

Feestylové mistrovství světa poprvé ve své historii zavítalo do Ruska a už u toho byl i ze švýcarské Basileje zraněný Libor Podmol. Úřadující mistr světa si ve dvojzávodě připsal body za čtvrté a sedmé místo. Motokrosovému freestylu ale nyní vévodí Australan Josh Sheehan, který oba ruské dny přesvědčivě vyhrál.

Rusové uspořádali svůj úplně první závod FIM Freestyle MX World Championship ve městě Penza na tamním ragbyovém stadionu Jurije Gagarina, který byl po oba dny zcela vyprodán (dvakrát 10 tisíc fanoušků). Patnáct jezdců ze sedmi zemí přivítalo krásné a slunečné počasí. Bohužel už v tréninku se zranil Petr Pilát, a tak uzdravený Libor Podmol zůstal v soutěži z Čechů sám. Jak známo, Libor Podmol si ve Švýcarsku zlomil dvě žebra, které mu prorazily plíce, a nemohl kvůli tomu startovat na nedávném Sony Ericsson Freestyle Motocrossu v Bratislavě, kde nakonec alespoň soudcoval. Všichni byli tedy zvědaví, jak si v dalekém Rusku Libor Podmol povede. Jinak Penza byla posledním závodem před velkou letní přestávkou, jezdci se k seriálu mistrovství světa vrátí až 22. října v lotyššské Rize.
Kvalifikaci vyhrál suverén posledních závodů Josh Sheehan z Austrálie se ziskem 436 bodů před Chilanem Javierem Villegasem (425) a Francouzem Davidem Rinaldem (397). Libor Podmol skončil se ziskem 390 bodů čtvrtý a bezpečně se tak kvalifikoval do finále. Šokem bylo vypadnutí dvojnásobného mistra světa Remi Bizouarda, který měl celý trénink a kvailfikaci problémy a „vymlouval“ se na vítr. Podmol tentokrát ve finále na bednu neměl, ale v podium možná ani po tak těžkém zranění nedoufal. Byl vůbec zázrak, že nastoupil. Body za čtvrté místo do průběžné tabulky MS se mu ale budou v konečném účtování náramně hodit. O vítězství bojovali tři jezdci, shodou okolností tři nejlepší z kvalifikace David Rinaldo, Javier Villegas a Josh Sheehan. Rinaldo na to šel první, předvedl Airplane a Doublegrab Flip. Villegas odpověděl Nac Underflipem a Tsunami Flipem. Sheehan ale potvrdil skvělou formu a pevné nervy a zařazením triků Clicker 360 a Lazyflip si zaslouženě vybojoval první místo. Také ve Whip Contestu triumfoval Josh Sheehan, druhým místem udělal Rusům velkou radost domácí hrdina Michael Jarygin. Ve výšce skoku si prvenství připsal Maikel Melero, který jako jediný pokořil osmimetrovou hranici. Podmol byl v této soutěži druhý.
Také v neděli na stadionu zalitém slunce urval první místo Australan Sheehan, který tak vyhrál šest závodů po sobě (4 v MS) a ustanovil tak nový rekord v tomto adrenalinovém sportu. Libor Podmol, přezdívaný Mouka, se tentokrát do šestičlenného finále nedostal, podle neoficiálních zpráv z Ruska zapomněl do sestavy zařadit jeden ze svých skoků. Nemusel ale příliš litovat, stejně  jako v sobotu se opět nevedlo ani Remi Bizouardovi, který nepředvedl žádný ze svých značkových flipů. Do finále se nedostali ani Ital Massimo Bianconcini, známý Francouz Romain Izzo a Němci Lukas Weis s Hannesem Ackermannem, který se po druhém skoku zranil. Finálový sextet tedy tvořili Fabian Bauersachs (Německo), David Rinaldo (Francie), Jose Miralles (Španělsko), Maikel Melero (Španělsko), Javier Villegas (Chile) a favorizovaný Josh Sheehan. Před finále ještě rozbouřil vyprodaný stadion Michael Jarygin, který vrátil Joshi Sheehanovi sobotní porážku ve Whip Contestu. Maikel Melero stejně jako den předtím dostal svůj motocykl nejvýše do vzduchu. Grandfinále otevřel Fabian Bauersachs čistě předvedenou sestavou, ale na lepší než šesté místo to nebylo. Jose Miralles se uchýlil ke svým osvědčeným trikům a skončil pátý. David Rinaldo vytáhl to nejlepší, co umí - Airplane a Double Seatgrab Flip – a to ho posunulo z kvalifikační čtvrté na finálové druhé pořadí. Maikel Melero okouzlil rozhodčí tak, že mu přiřkli třetí místo, na úkor zklamaného Javiera Villegase. Už nikoho nemůže překvapit, že suverénně vyhrál Josh Sheehan a Australan může jen litovat, že vynechal úvodní závody, jinak by už měl nakročeno k titulu...

Výsledky z Penzy:

Sobota:

1 Josh Sheehan AUS Honda 475.0 bodů
2 Javier Villegas CHL Yamaha 466.0
3 David Rinaldo FRA Yamaha 450.0
4 Libor Podmol CZE Suzuki 441.0
5 Maikel Melero ESP Yamaha 421.0
6 Jose Miralles ESP KTM 411.0

Neděle:

1. Josh Sheehan AUS Honda 482 bodů
2. David Rinaldo FRA Yamaha 440
3. Maikel Melero ESP Yamaha 430
4. Javier Villegas CHL Yamaha 426
5. Jose Miralles ESP KTM 413
6. Fabian Bauersachs GER KTM 358
--------------------------------------------------
7 Libor Podmol CZE Suzuki 354

Průběžné pořadí FIM Freestyle MX World Championships:

1. Javier Villegas CHL Yamaha 118 bodů
2. Jose Miralles ESP KTM 100
3. Remi Bizouard FRA Yamaha 97
4. Maikel Melero ESP Yamaha 86
5. Libor Podmol CZE Suzuki 81
6. Josh Sheehan AUS Honda 80
7. David Rinaldo FRA Yamaha 76
8. Fabian Bauersachs GER KTM 57
9. Romain Izzo FRA Yamaha 52
10. Massimo Bianconcini ITAL KTM 36
11. Lukas Weis GER Suzuki 36
12. Hannes Ackermann GER KTM 35
13. Petr Pilát CZE KTM 17
14. Kai Haase GER Suzuki 10
15. Nikolaj Ivankov RUS Honda 7

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist