Třídu MX3 čekají poslední čtyři Velké ceny

Po dlouhé přestávce pokračuje o nadcházejícím víkendu MS MX3 druhým závodem na Ukrajině. Po závodě v Belgorodu se nyní pojede v Černivci a čtveřice favoritů, včetně našeho Martina Michka, bude pokračovat v dramatickém boji i titul. Chybí už mezi nimi Rus Timur Muratov, který si v tréninku složitě zlomil levou ruku.

Šestý podnik motokrosového mistrovství světa třídy MX3 se měl původně uskutečnit v Chorvatsku, ale byl bez náhrady zrušen. Zatím poslední závod tak jezdci absolvovali v italské Maggioře spolu se šampionátem kategorií MX1 a MX2. Na tradiční trati vyhrál ziskem dvou stříbrných věnců Slovinec Klemen Gerčar z českého UFO Racing Teamu a zvýšil si tak náskok nad druhým v pořadí Rakušanem Mathiasem Walknerem. Několikanásobný mistr republiky Martin Michek jednu jizdu vyhrál a ve druhé skončil po dramatickém pádu a fantastické stíhačce pátý. 
O titul ve třídě MX3 tak nadále bojují čtyři hlavní favorité. Ze hry zřejmě vypadl pátý z nich, Rus Timur Muratov (KTM), který se kvůli zranění nezúčastnil už minulých podniků ve Slovinsku a Itálii. Průběžnou klasifikaci vede před druhým ukrajinským závodem Klemen Gerčar (Honda) se ziskem 199 bodů a minimálním náskokem osmi bodů na obhájce titulu Matthiase Walknera (KTM). Třetí už je Michek (KTM) se 182 body, který se po Itálii dostal o deset bodů před Estonce Gerta Krestinova (Kawasaki). Pátý je Němec Christian Brockel (KTM) se 118 body a hned za ním druhý Čech František Smola ( KTM), který zatím nasbíral 107 bodů. Jezdcům už do konce šampionátu zbývají poslední čtyři závody. Po Ukrajině se vydají do Velké Británie (25. srpna), pak se 1. září představí v českém Pacově a finále se odehraje o týden později na Slovensku.
Dvaadvacetiletý Timur Muratov vyhrál několik ruských titulů a byl před sezonou ač nováček pasován na jednoho z favoritů šampionátu třídy MX3. A od prvního závodu to také dokazoval, když dojel třetí ve dvou jízdách a v těch ostatních bohatě bodoval. Jeho naděje ale skončily po třetím závodě seriálu na Ukrajině. Timur odletěl domů do Iževska k lůžku svého nemocného otce, který měl vážné problémy se srdcem. Za pár dní se ale ocitl rovněž v nemocnici poté, co nechtěl zůstat bez tréninku a během přípravy na cizí motorce havaroval. Kromě jiných zranění si zlomil zápěstí na levé ruce a navíc také jednu ze zápěstních kůstek. Lékaři mu doporučili osm týdnů klid. To znamenalo konec nadějí na nějaký lepší výsledek v konečném pořadí MS, protože ztracené body z vynechaných Velkých cen mu budou v tabulce chybět. 
„Hrozně mne to mrzí, hlavně kvůli tomu, že tenhle světový šampionát je úplně poslední. Chtěl jsem se tento rok seznámit s tratěmi a konkurencí, skončit do první trojky a příští rok zaútočit na titul. To už se mi teď nepodaří. Myslím, že s takovou se příští rok přesunu do německého šampionátu ADAC, pokusím se tam udělat nějaké výsledky, zaujmout sponzory a v roce 2015 zkusit mistrovství světa MX1, teda MXGP. V Německu už stejně dávno bydlím u svého manažera a trenéra Sergeje Garina, takže uvidím, jaké budou naše možnosti. Také proto jsem v Iževsku trénoval na cizí motorce, protože svou KTM mám v Berlíně u Sergeje. Byla to dobrá motorka, úplně nová, stejně tak i trať byla dobře připravená. Ale na jedné bouli mi to nevyšlo a už jsem letěl. Moje levá ruka byla pěkně domlácená,” svěřil se Rus. Muratov už má za sebou dva zákroky. První trval hodinu a půl, druhý dokonce dvě hodiny. Zanedlouho bude potřebovat v Berlíně ještě třetí operaci, takže jeho sezona se rozpadla na kousky. 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist