Martin Michek před letošní třetí GP

Motokrosové mistrovství světa třídy MX3 pokračuje o nadcházejícím víkendu na Ukrajině třetím závodem a situace v čele šampionátu je dramatická. Prvních pět jezdců dělí 12 bodů, čtvrtý Martin Michek bude určitě chtít zaútočit na první trojku.

Narozdíl od loňska Martin Michek výrazněji bodoval v úvodním závodě na nizozemském písku ve Valkenswaardu, kde to nemá rád. Místo nuly z roku 2012 zaznamenal letos 22 bodů a možná se čekalo, že vyhraje následující Velkou cenu Bulharska v Trojanu. Tam obhajoval loňské vítězství v GP, které bylo jeho premiérové v kariéře. Z Balkánu ale dovezl „jen“ body za čtvrté a druhé místo, čímž se po třech závodech ustálilo pořadí seriálu takto: 1. Klemen Gercar (SLO, Honda) 72 bodů; 2. Matthias Walkner (AUT, KTM) 71, 3. Gert Krestinov (EST, Kawasaki), 65; 4. Martin Michek (CZE, KTM) 62, 5. Timur Muratov (RUS, KTM) 60. Další útok si Martin Michek, který před sezonou přešel z Orionu Litomyšl k týmu RSC Buksa/ADOS, chystá tento víkend do ukrajinského Belgorodu nedaleko Oděsy. Vloni se ukrajinská Grand Prix nepořádala, v roce 2011 ano, ale jelo se na trati Černivci. Michek tam byl čtvrtý za dalším Čechem  Martinem Žeravou. Ukrajina letos pořádá dva závody MS MX3, ten druhý se jede právě v Černivci, a to 21. července.
Jak viděl Martin Michek lezošní druhý závod MS v Bulharsku? “Na trať v Trojanu mám velmi hezké vzpomínky, ale letos se mi nepovedl sobotní kvalifikační závod. V neděli jsem do první jízdy zkazil start, vyrazil jsem snad okolo desátého místa. Ze startovací brány jsem se dostal dobře, ale v první zatáčce jsem se dostal moc na vnějšek a nějaká ta místa jsem ztratil. Pak jsem udělal to nejlepší, co jsem mohl, zatáhl za plyn a už v úvodních kolech jsem několik jezdců před sebou předjel. Uprostřed závodu jsem se ocitnul za Italem Pierem Filippem Bertuzzim (Yamaha), kterého bylo těžké předjet a zabralo mi hodně času se před něj dostat. V závěru jsem se snažil snížit náskok na Timura Muratova a Klemena Gercara, ale už jsem to nestihl na lepší než čtvrté místo,“ uvedl český motokrosař pro server Youthstream.org.
„Na startu druhé jízdy jsem se víc soustředil a odjel jsem lépe, okolo šestého místa. První desítka jezdců této třídy je velmi rychlá, takže jsem pak musel pořádně tlačit na pilu, protože jsem chtěl na podium. Na některých místech byla trať dost kluzká a bylo tam snadné udělat chybu, takže jsem později trochu zklidnil své tempo. Přede mnou už byl pouze Matthias Walkner a to dost daleko. Každopádně druhé místo bylo fajn. V Trojanu jsem závodil třikrát a třikrát jsem stál na podiu. V kvalifikačním závodě jsem byl až devátý , takže jsem na startu neměl moc výhodnou pozici. Musím být spokojený i s tím, co jsem z Bulharska přivezl. Někdy můžete víc ztratit než získat.“
Martin Michek má letos za cíl získat konečně vytoužený titul mistra světa a dá se říci, že to má po dvou závodech mnohem lépe rozjeté než vloni, kdy nakonec skončil celkově druhý.
“Posunul jsem se na čtvrté místo celkově jen několik bodů za Gercara a obhájce titulu Walknera, je to všechno hodně otevřené. Pak je tam ještě Krestinov, ten měl v první jízdě drsný pád, a Muratov s Němcem Christianem Brockelem (KTM), takže těchto pět, šest jezdců udělá letos velmi dramatický šampionát," soudí mnohonásobný mistr ČR Michek. Český jezdec se chce v dalším průběhu šampionátu zaměřit hlavně na tratě s tvrdým povrchem, které tvoří 90 procent seriálu. "To jsou mé oblíbené. Každý ví, že mám rád rychlost a velké boule. Ale stejně tak musím říci, že těch jezdců, kteří to na takových tratích umí, je spousta."





Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist