Martin Michek má výborně rozjetou GP Ukrajiny

Český motokrosař Martin Michek skvěle vykročil do třetího závodu mistrovství světa třídy MX3, když v sobotu bezpečně vyhrál kvalifikační závod Velké ceny Ukrajiny a bude si tak moci pro nedělní jízdy vybírat startovní pozici jako první. Další dva Češi František Smola a Petr Michalec obsadili desáté, respektive jedenácté místo.

Třetí podnik letošního seriálu s plným názvem FIM Motocross MX3 World Championship se koná v ukrajinském Belgorodu-Dněstrovském nedaleko Oděsy u přístavu položeného v ústí řeky Dněstru. Ačkoli Ukrajina už hostila mnohé motokrosové podniky světového charakteru, na této trati se střídavým povrchem blízko Černého moře se na takové úrovni jede poprvé. Vloni se ukrajinská Grand Prix nepořádala, v roce 2011 ano, ale jelo se na trati Černivci. Ukrajina letos pořádá dva závody MS MX3, ten druhý se jede právě v Černivci, a to 21. července. Krásné prostředí Černého moře by určitě lákalo k výletu a koupání, ale špička třídy MX3 tam má na práci něco důležitějšího – souboj o další body ve velmi vyrovnaném šampionátu. Ten vede po dvou závodech Slovinec Klemen Gercar (Honda) se 72 body před obhájcem titulu Rakušanem Matthiasem Walknerem (KTM), který zatím získal o jeden bod méně. Také další pořadí je našlapané 3. Gert Krestinov (EST, Kawasaki), 65; 4. Martin Michek (CZE, KTM) 62, 5. Timur Muratov (RUS, KTM) 60.
Do Belgorodu-Dněstrovského přijeli na rozdíl od předchozích závodů jen tři Češi, podnik vůbec trpí na závod mistrovství světa slabou účastí. Daleký jih, dlouhá a tím pádem drahá cesta zřejmě některé jezdce odradily. Pouhých šestnáct stálých jezdců MS tak doplnilo spousta domácích závodníků. Z Čechů chybí hlavně vloni v mistrovství světa osmý Petr Bartoš (Orion RS Petrol – KTM). Na vině je zřejmě stále jeho zranění, které utrpěl při Nova Cupu v Žamberku. Petr si tam hned v seznamovacím kole na jednom skoku při dopadu pochroumal kotník a odnesly to nártní kůstky. Bartoš měl na měsíc předepsanou dlahu a proto také chyběl na poslední Grand Prix třídy MX3 v bulharském Trojanu. Michal Votroubek (MoToman) a Petr Smitka (Hulho) byl na Ukrajině sice také přihlášení, ale ve výsledkových listinách se nakonec neobjevili.
Češi se ale na jihu Ukrajiny začali v dobrém světle ukazovat už v tréninku. Nejrychlejší čas 1:37.372 min. v tom úvodním sice zajel skorodomácí Rus Timur Muratov, ale hned za něj se zařadil s minimální ztrátou 142 tisícin sekundy Michek, Bartošův týmový parťák u Orionu RS Petrol Smola byl na své KTM pátý (1:38.637 min.), Michalec (UFO Racing – Honda) patnáctý 1:42.128. Ještě lepší to bylo v předkvalifikačním tréninku, který opět vyhrál Muratov (1:36.321) před Michkem (1:36.825), ale Smola už byl třetí (1:37.035) a Michalec dvanáctý 1:39.224 za Slovákem Tomášem Šimkem (KTM). Vůbec se v této fázi nedařilo obhájci titulu Walknerovi, který se nebyl schopný prodrat do první desítky.
Patnáctikolový kvalifikační závod pak skončil velkým triumfem Martina Michka, který před sezonou přestoupil z Orionu RS Petrol k týmu RSC Buksa/ADOS. Loňský vicemistr světa zvítězil se slibným náskokem devět a půl sekundy před Walknerem, kterého jako by najednou polili živou vodou, Jako třetí si bude v neděli vybírat startovní bránu Krestinov, který čtvrtého Slovince Gercara z českého týmu UFO Racing předčil o dvě sekundy. Suverén z tréninků Muratov śkončil až pátý. Sedmým místem se blýskl Slovák Šimko, Michalec se ztrátou 41,5 sekundy uzavíral první desítku, dvě sekundy za ním dorazil do cíle Smola, který tak nezopakoval nadějný výsledek z předchozích tréninků. Nedělní první jízda se jede ve 13:30 hodin, druhá bude následovat v 16:30. Doufejme, že to hlavně Michkovi vyjde a připíše si co nejvyšší bodový zisk, aby se  v průběžném pořadí MS dostal přinejmenším do první trojky.

Výsledek kvalifikačního závodu GP Ukrajiny

1 232 Michek, Martin CZE ACCR KTM 23:59.543 min.
2 1 Walkner, Matthias AUT OeAMTC KTM + 9.651
3 37 Krestinov, Gert EST EMF Kawasaki + 11.451
4 62 Gercar, Klemen SLO AMZS Honda + 13.168
5 717 Muratov, Timur RUS DMSB KTM + 13.629
6 711 Brockel, Christian GER DMSB KTM + 18.026
7 50 Šimko, Tomáš SVK SMF KTM + 24:27.519
8 289 Irt, Matevz SLO AMZS Suzuki + 32.631
9 388 Söderberg, Ludvig FIN SML Honda + 33.791
10 67 Michalec, Petr CZE ACCR Honda + 41.549
11 201 Smola, František CZE ACCR KTM + 43.438

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist