Do MS se o víkendu zapojí i Michek a spol

Motokrosový světový šampionát sice už začal dvěma závody pro vybrané jezdce v Asii, faktický start zažije ale o následujícím velikonočním víkendu. Konečně se totiž jede v Evropě a to hned v písečném pekle nizozemského Valkenswaardu. Poprvé se letos představí i třída MX3, ve které bychom měli mít možná i šest zástupců.

Titul vicemistra světa MX3 z loňska bude obhajovat Martin Michek. Zůstává u stejné značky motocyklu, tedy KTM, po dvouletém působení u Orion Litomyšl - RS Petrol ale přechází do týmu R.S.C. BUKSA/ADOS. Jeho cílem by mělo být jediné - konečně zaútočit na samotný trůn, který mu už několik sezon uniká. Úvod ale bude mít zvlášť těžký: Martin Michek se už několikrát nechal slyšet, že písek zrovna nemusí. A to se projevilo také vloni právě ve Valkenswaardu, kde nedokončil ani jednu z jízd a začal tím pádem seriál s velkým hendikepem. Jak se později ukázalo, body ztracené v Nizozemsku ho zřejmě stály i mistrovský titul. Před Vánocemi se Michek odjel se svou přítelkyní ohřát do Dubaje a pak už se zapojil do ostré přípravy ve Španělsku, v kempu Johna Van Den Berka.
Místo Michka přišel k Orionu František Smola, už tradičně se připravující na sezonu v Americe. Ten tak bude nyní dělat nejen v závodech mistrovství světa parťtáka Petru Bartošovi, jenž byl vloni v konečném hodnocení MS třídy MX3 osmý. Oba budou v českém mistráku i ve světě používat stroje KTM od slovenského dovozce HP Moto. Dalším českým jménem ve startovní listině je zanedlouho dvaadvaceiletý Petr Smitka (Hulho Kawasaki), který se vloni představil jen v závěrečné Grand Prix Německa a hned bral 16 mistrovských bodů. Kdysi jezdil svět i jako tovární jezdec TM, takže zkušenosti mu určitě nechybí. Na mezinárodní scénu se vrací Michal Votroubek (obě menší foto). Jednatřicetiletý mistr Evropy z roku 2007 a bývalý čtyřnásobný mistr ČR se bude spoléhat na skvěle připravenou KTM, své mechaniky a tým MoToman. „Michal pojede se startovním číslem 44 a čekáme, že by mohl skončit v první osmičce. Přes zimu velmi tvrdě trénoval a má  velkou motivaci. Všichni v MoToman Teamu věříme, že bude světové konkurenci čelit statečně,” uvedl týmový manažer Jozef Toman a Votroubek na serveru promotéra Youthstream dodal. "V posledních letech jsem závodil jen na Slovensku a v Čechách, kde mám na svém kontě hodně vítězství. Teď cítím, že nastal ten pravý čas na můj mezinárodní comeback. Skvěle se mi spolupracuje s MoToman Teamem, který je velmi zkušený s úspěšnou historií. Jsem šťastný, že budu mít příležitost něco dokázat ve FIM MX3 World Championship."  Poslední zprávy ale hovoří o tom, že si Votroubek během přípravy v belgickém Lommelu zranil rameno, a tak úvodní závod ve Valkenswaardu nestihne. Za MoToman Team je  v Nizozemsku přihlášený i u nás dobře známý Maďar Erik Hugyecz.
Kompletní šampionát chce objet i v mistrovství světa už tradiční a prověřený tým UFO Racing Team manažera Ladislava Exnera s jezdci Slovincem Klemenem Gercarem a naším Petrem Michalcem (spodní velký snímek). Vloni čtvrtý Gercar bude patřit vedle Michka k největším favoritům na mistrovský titul. Michalec měl v roce 2012 nakročeno do celkové první desítky, ale nakonec ho zpomalilo zranění a skončil jedenáctý. Posledním z přihlášených Čechů pro velikonoční závod je pětadvacetiletý Filip Neugebauer na Kawasaki (Osička/Pfeil), překvapující vítěz loňské Grand Prix Německa. Ten se připravoval spolu se svými týmovými kolegy ve Francii a pochvaloval si, že má najeto pořádně kilometrů. Největšími soupeři našich kluků budou kromě Gercara zřejmě tři Rakušané. Ve třídě zůstává navzdory předpokladům a velkohubým prohlášením z konce minulého roku obhájce titulu Thomas Walkner, nebezpeční budou i jeho krajané Gunter (vloni třetí) a Andreas Schmidingerovi, Polák Lukasz Lonka (9.) nebo vloni celkově šestý Slovinec Matevz Irt. Naopak další dlouholetý Michkův soupeř, Fin Antti Pyrhönen, pověsil kvůli zranění přilbu na hřebík a bude manažerem. Zastoupení budou mít letos i Slováci. V týmu Slovakia MX Profi Team se představí Martin Kohút a Tomáš Šimko. Oba spolu ještě s Jozefem Kulhavým vyhráli evropský Motokros národů 2011 v bulharském Sevlievu. Kohút (na menších snímcích) vloni téměř celou sezonu vynechal kvůli zraněnému kolenu. Šimko se nechal slyšet, že v šampionátu MX3 nikdy nestartoval, takže neví přesně, co očekávat. „Věřím, že mi to přinese nové zkušenosti a příležitosti,“ řekl. Zbývá dodat, že Valkenswaard se tradičně jede v termínu neděle - pondělí a kromě MX3 se tam letos premiérově představí i ženy i s Češkami Lucií Simonovou a Terezou Hromkovou. Obě pojedou na KTM a čeká je opravdu kvalitní a početná konkurence v čele s obhájkyní titulu Italkou Chiarou Fontanesi (Yamaha).
 


Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist