Yamaha překopala své tovární motokrosové týmy

Ačkoli Yamaha získala v letošní sezoně mistrovství světa FIM v motokrosu cenné úspěchy, Švýcar Jeremy Seewer bral bronz ve třídě MXGP a Belgičan Jago Geerts stříbro ve třídě MX2, provedla společnost Yamaha Motor Europe ve svých týmech pořádné zemětřesení, které označuje jako "strategickou restrukturalizaci svých operací pro sezónu 2024 a dále".

Seewer je pryč, stejně jako Nizozemec Glenn Coldenhoff, který skončil v konečném hodnocení třídy MXGP 2023 na výborném čtvrtém místě,. Od roku 2024 bude tým Monster Energy Yamaha Factory MXGP sídlit v belgickém Genku a bude řízen velmi zkušeným Hansem Corversem. Ten má za 28 let strávených u Yamahy působivou a úspěšnou historii, včetně 68 vítězství v jednotlivých jízdách, 99 umístění na stupních vítězů a 35 vítězství v Grand Prix. A také získal světový titul ve třídě MX2 s Franouzem Maximem Renauxem v roce 2021. Oba týmy Monster Energy Yamaha Factory MXGP a MX2 postaví tři jezdce. Jedničkou v prestižní třídě MXGP bude dlouholetý jezdec Yamahy Maxime Renaux. Doplní ho Jago Geerts, který nebýt zranění mohl letos vybojovat titul ve světových dvěstěpadesátkách. Třetím jezdcem bude v Jižní Africe narozený Nizozemec Calvin Vlaanderen, kterého tak odměnili za to, že byl nejúspěšnějším závodníkem ze všech satelitních týmů Yamahy v roce 2023.

V kategorii MX2 japonská továrna povýšila svůj dosud „evropský“ tým Hutten Metaal Yamaha Official EMX250 na úroveň mistrovství světa a ten v roce 2024 pojede jako tým Monster Energy Yamaha Factory MX2 Team. Zůstávají Francouz Thibault Benistant (letos celkově devátý) a Nizozemec Rick Elzinga (letos celkově desátý), k nim se připojí letošní mistr Evropy ve dvěstěpadesátkách, Ital Andrea Bonacorsi. Toho také tento víkend čeká debut v italské reprezentaci na Motokrosu národů ve Francii.

Alexandre Kowalski, manažer Off-Road Racing, Yamaha Motor Europe:
"Samozřejmě se nyní soustředíme na to, abychom dokončili neuvěřitelnou sezónu 2023 na vysoké úrovni, ale také se už připravujeme na budoucnost. Opět jsme dodrželi naši dlouhodobou strategii step-up programu, který odměňuje úspěchy postupem do další úrovně závodní pyramidy Yamaha. Po působivém působení v MX2, kde byl uchazečem o titul v sedle naší YZ250FM, se Jago Geerts v roce 2024 přesune do třídy MXGP, kde se znovu sejde s bývalým týmovým kolegou Maximem Renauxem. Připojí se k nim Calvin Vlaanderen, který si své místo vydobyl působivými výkony v týmu Gebben Van Venrooy Yamaha v posledních čtyřech sezónách. V MX2 povedou náš útok na mistrovský titul opět bývalí mistři EMX250 Thibault Benistant a Rick Elzinga. Pro rok 2024 se k nim připojí Andrea Bonacorsi, který postoupí do MX2 jako úřadující šampion EMX250. Jsme rádi, že jsme pro sezónu 2024 dali dohromady tak silnou jezdeckou sestavu, zvláště když všech šest továrních jezdců pochází z našich vlastních řad. Jsme přesvědčeni, že i příští rok opět budeme v popředí obou tříd."

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist