Villopoto: Takovou příležitost jsem musel využít!

Je to oficiální: Devítinásobný mistr USA Ryan Villopoto pojede příští rok kompletní seriál motokrosového mistrovství světa, samozřejmě ve třídě MXGP. V týmu Monster Energy Kawasaki ho doplní od Husqvarny odcházejíci Jihoafričan Tyla Rattray.

Na takovou zprávu se v Evropě dlouho čekalo. Neporazitelnost osminásobného mistra světa Itala Antonia Cairoliho a továrny KTM už všechny nudila, šestadvacetiletý Villopoto přinese do klasického MX šampionátu nové napětí, přivede k tratím nové fanoušky a tím i sponzory. Jeho příchod do MS po měsících spekulací konečně potvrdila také továrna Kawasaki. „Jsem připraven otevřít novou kapitolu své profesionální kariéry a dosáhnout na nové cíle. Když se naskytla ta příležitost závodit s nejlepšími jezdci světa a reprezentovat USA, musel jsem do toho jít. Půjde o kompletní změnu mých návyků, tréninku a celého životního stylu. A ať už vyhraju nebo prohraju, bude to opravdu poslední část mé kariéry,“ hlásí z Ameriky Villopoto a ve své poslední větě naznačuje, že kvůli častým zraněním uvažuje o tom pověsit v příštích letech řídítka na hřebík. 
Příští rok to ale ještě nebude, to ho čeká kompletní seriál MS sestávající z 18 závodů. „Jsem extrémně šťastný z této příležitosti a také z toho, že se v týmu setkám s bývalým mistrem světa Tylou Rattrayem. On dobře ví, co je třeba udělat pro zisk titulu na světové úrovni a já vím, že se od něj ještě mohu něco naučit.“ Osmadvacetiletý Tyla Rattray toho letos v mistrovství světa na Husqvarně moc nenajezdil, spíš pořád marodil. Jihoafričan nakonec předčasně ukončil smlouvu s týmem Red Bull IceOne Husqvarna Factory Racing. „Po férové dohodě s Husqvarnou jsem už nemusel odjet dva zbývající závody mistrovství světa v Brazílii a Mexiku a místo toho se mohu plně doléčit v USA. Tam také zahájím s Kawasaki svou přípravu na další sezonu. Moc se na nové angažmá těším,“ řekl už dříve Rattray.
Villopoto začal o přestupu do světa uvažovat už dávno, ale natvrdo se rozhodl až letos v létě. Prodal svůj dům v USA, zadal realitním agentům, aby se mu podívali po bydlení v Itálii a také dal výpověď svému trenérovi. Jeho dosavadní stáj Kawasaki USA místo něj získala šestadvacetiletého Daviho Millsapse z Floridy. Příchod Villopota a Rattraye k týmu Kawasaki Monster Energy znamená konec francouzského dua Gauthier Paulin, Stephan Frossard u této tradiční značky. Stalo se tak paradoxně poté, co uplynulý víkend oba pomohli Francii získat titul na prestižním Motokrosu národů. Paulin míří k továrnímu týmu Hondy a bude příští rok jezdit vedle Rusa Jevgenije Bobryševa. Od HRC zase odchází Němec Maxmilian Nagl do Husqvarny. KTM údajně posílí své šance angažováním rychlého Brita Tommyho Searlea. O osudu Frossarda zatím není nic známo. 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist