Tyla Rattray se vrací do MS! Na Husqvarně

Tovární tým Husqvarny, který se po letech vrací do motokrosového mistrovství světa, už má pod smlouvou všechny jezdce. Po Romainu Febvreovi a Alexandru Tonkovovi do třídy MX2, získal i bývalého šampiona Tylu Rattraye a Australana Todda Waterse do prestižní MX1.

Hlavně angažmá Tyly Rattraye bylo velkým překvapením. Sedmadvacetiletý Jihoafričan z Durbanu získal v roce 2008 v sedle motocyklu KTM světový titul ve třídě MX2, ale před startem následující sezony se s vedením rakouské fabriky rozhádal a odešel závodit do Spojených států ve stopách svých krajanů Granta Langstona a Grega Albertyna. V Americe se mu ze začátku tolik nedařilo. V roce 2009 přešel z KTM na Kawasaki a zakončil dvěstěpadesátkový šampionát AMA Motocross Championship jako devátý, o rok později už ale bylo všechno jinak. Rattray skončil celkově druhý. Další sezonu dlouho americký seriál třídy 250 ccm vedl, ale nakonec opět skončil „jen“ jako vicemistr. Výborně si vedl i superkrosových závodech, ze kterých má několik podií. Jeho další kariéru ale ovlivnila zranění, hlavně zlomenina lopatky. 
Rattray se z Jižní Afriky do Evropy definitïvně přestěhoval v roce 2000 a začal jezdit v Německu a Niozozemsku. Svůj první start v seriálu mistrovství světa absolvoval už v patnácti letech! Památný je pak pro něj rok 2002, kdy se stal vedle Estonce Tanela Leoka a Novozélanďana Bena Townleyho součástí týmu Vangani Racing KTM. Hned v tomto ročníku mistrovství světa vyhrál kvalifikační závod MX2 v nizozemském Valkenswaardu, pak skončil na podiu během Grand Prix Belgie v Genku - v pouhých 16 letech. První Velkou cenu pak vyhrál ve španělském Bellpuigu v roce 2004 a ten rok se stal vicemistrem světa MX2 za Benem Townleym. S týmem Jižní Afriky vyhrál i Motokros národů.
Ve třídě MX1 bude zastupovat barvy Husqvarny kromě Tyly Rattraye také australský jezdec Todd Waters. Ten je držitelem pěti juniorských národních titulů a v loňském roce se stal vicemistrem Austrálie ve třídě MX1. V současné době závodí za tým Motorex KTM Racing. Letos se potýkal se zraněním, které už překonal a po devíti kolech australského šampionátu se drží na druhém místě průběžného pořadí. Jak jsme již informovali, návrat Husqvarny do MS třídy MX2 se uskuteční přes současný tým Wilvo Nestaan pod vedením manažera a bývalého mistra světa třídy půllitrů, Belgičana Jackyho Martense. Stroje Husqvarna pro třídu MX1 pak budou svěřeny do rukou stáje Red Bull Ice One Husqvarna MX1 Factory Racing, kterou vlastní z Formule 1 známý Fin Kimi Räikkönen. Manažerem tam bude Antti Pyrhönen, který ještě vloni závodil ve třídě MX3. 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist