Triumph představil dva jezdce pro MX MS

Jedním z nejzajímavějších aspektů motokrosové sezóny 2024 bude bezpochyby zapojení dvou nových značek, Ducati a Triumph. Kompletní vstup Ducati do seriálu mistrovství světa ještě očekávat nemůžeme, ale tovární tým Monster Energy Triumph Racing už trénuje, testuje a nyní i oznámil jména svých dvou jezdců.

Svůj útok na body v seriálu mistrovství světa třídy MX2 Triumph svěřil do rukou Jihoafričana Camdena McLellana a Nora Mikkela Haarupa. Jsou to jezdci, kteří prokázali v minulých sezonách nesmírnou sebedůvěru a obrovský potenciál. Mistr Evropy ve třídě EMX 85 z roku 2018 McLellan (spodní snímek) i už docela známý z MS třídy MX2 Haarup tvrdě pracovali a stále ještě pracují ve Španělsku, kde připravují nový motocykl na sezónu 2024. Vědí, že příštích 12 měsíců bude velmi vzrušujících, protože budou mít možnost ukázat, čeho jsou schopni oni i jejich nový stroj.

   

"V roce 2022 jsem měl v seriálu mistrovství Evropy docela dobrou sezónu," řekl devatenáctiletý McLellan, pocházející z Johannesburgu, který je čtyřnásobným mistrem Jižní Afriky. „V té době jsem byl v soukromém týmu a nastupoval jsem proti jezdcům z týmů s mnohem větším rozpočtem a lepšími motocykly. Ale myslím, že jsem si vedl opravdu dobře – stál jsem na stupních vítězů a hodněkrát jsem se dokázal probojovat zezadu na vyšší příčky. Už tehdy si mě všiml současný manažer týmu Triumph Vincent Bereni, který mi pochválil jeden opravdu, opravdu dobrý závod, kde jsem předjel skoro celé startovní pole a skončil třetí. Od té doby věděl, co umím a byl jsem vždy na jeho radaru. Minulou sezónu mistrovství světa na Hondě Jackyho Martense se mi kolem poloviny roku začalo opravdu dařit. Zajel jsem několik jízd do Top  5 a klepal jsem na dveře ke stupním vítězů. Výsledkem mého snažení bylo 13. místo celkově. Vincent viděl všechny tyto moje závody. Myslím, že rozhodujícím faktorem pro mé angažování bylo to, že se mi dařilo v mistrovství světa v soukromém týmu a on ve mně viděl potenciál pro roli jezdce továrního."

Dvaadvacetiletý Haarup má mnohem více zkušeností z Grand Prix (debutoval už v roce 2020) než Jihoafričan. Loni odjel jen první půlku sezony MS MX2 na KTM a celkově skončil osmnáctý.  Opravdu se moc těší, až ukáže své dovednosti na zcela novém stroji při testování ve Španělsku. "Na motorce jsme testovali docela dost věcí," řekl Haarup. „Je to dobře, potřeboval jsem o ní vědět co nejvíc. Důvod, proč jsme si vybrali Španělsko k testování a trénování, je ten, že stejně jako Kalifornie je to jedno z nejlepších míst co se týče počasí. To vám umožňuje udělat spoustu práce, aniž byste se museli starat o podmínky na trati nebo se starat o to, že se nachladíte, protože je příliš chladno. Takže to je v  podstatě to, co právě teď děláme. Jsem naší dvěstěpadesátkou velice ohromen. Je to pozitivní překvapení. Když slyšíte, že do sportu přichází nová značka, jste někdy velmi nervózní, že to nemusí vždy dopadnout dobře. Někdy se jim to opravdu nepodaří, protože z nějakého důvodu nemají například finanční podporu. Co mě nejvíc překvapilo bylo,  že když jsem motorku poprvé testoval, byli kluci z týmu velmi dobře na všechno připraveni. Když jste takhle připraveni, budete mít mnohem méně problémů později v sezoně. Cítil jsem, že motorka je velmi silná a skvěle ovladatelná. A také skvěle vypadá," dodal Haarup (spodní snímek). 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist