Strijbos ke KTM, T. Leok pojede tovární Suzuki

Většina týmů motokrosového mistrovství světa má už jisto, s kterými jezdci pojede příští rok. Dnes se zaměříme na britskou ekipu HM Plant Red Bull KTM, která do svých řad získala i u nás velmi populárního Belgičana Kevina Strijbose. Podíváme se rovněž pod pokličku týmu Rockstar Energy Suzuki, kde se v sezoně 2012 sejde parádní dvojice jezdců Clement Desalle - Tanel Leok.

HM Plant Red Bull KTM UK podepsal smlouvu s Kevinem Strijbosem a tento belgický jezdec pojede v sedle 350SX-F celý seriál World Motocross Championships 2012 v nejsilnější třídě MX1. Tým získal pro premiérovou sezonu Strijbose na KTM kompletní tovární podporu a také výborného technického sponzora WP Suspensions. Belgičan se rovněž představí v britském šampionátu, kde má tým své sponzorské závazky, a v omezeném počtu závodů mistrovství Belgie. Šestadvacetiletý Strijbos už za svou kariéru vyhrál závod Grand Prix, v sezonách 2006 a 2007 získal dokonce ve třídě MX1 tituly vicemistra světa. Letos, jak známo, jezdil v barvách Delta Racing Teamu Ervína Krajčoviče, ale od Velké ceny České republiky v Lokti nahradil u továrny Suzuki těžce zraněného (zlomené obratle) krajana Steva Ramona. 
„Jsem neskutečně šťastný, že jsem dostal v roce 2012 šanci závodit na tak prověřeném a úspěšném stroji jako je KTM SX350F s tovární podporou a skvělým pérováním,“
řekl po podpisu smouvy Strijbos, čtvrtý z poslední letošní Velké ceny, která se jela v Itálii. „Moje výsledky z konce letošní sezony jasně ukázaly, že si mohu vést na Velkých cenách v roce 2012 velmi dobře. Mám za sebou menší operaci kolena, což trochu zpozdí můj tréninkový program. Z toho důvodu jsem se také neukázal na posledním závodě britského šampionátu v Hawkstone Parku, lékař mi doporučil klid a žádné cestování.“
Majitel týmu HM Plant Red Bull KTM Roger Magee k tomu dodal. „Jsem potěšen tím, že jsme získali do svých služeb tak schopného jezdce, jehož profesionalismu jsem si vždy vážil. Věřím, že se s ním zase můžeme těšit na více pódiových umístění. Mít ve svých řadách vítěze GP znamená pro náš personál velkou morální podporu. Všichni si totiž pamatujeme, v jakém báječném stylu vyhrál Velkou cenu Severního Irska v Moneyglass v roce 2007. Musím také poděkovat Kevinovu manažerovi Koenovi Monuovi za to, jak profesionálně s námi jednal během námluv a podepisování smlouvy.“ Tým HM Plant Red Bull KTM UK ještě oznámí další jezdce do tříd MX1 a MX2 pro sezonu 2012, ale zatím stále ještě starostlivě vybírá. Spekuluje se ale, že by mělo jít o motokrosaře z ostrovů. 
Další přestup hlásí u Suzuki, kam přechází estonský supertalent Tanel Leok z továrního týmu TM. Kývnul totiž na nabídku týmu Rockstar Energy Suzuki a pojede, jak jinak, mistrovství světa MX1. Bude startovat po boku jednoho z nejlepších jezdců světa Clementa Desalleho, který se stále zotavuje z operace zraněného ramene, ale na zimní přípravu má být plně fit. Teprve dvaadvacetiletý Desalle má za sebou tři fantastické roky v MS MX1, kdy vždycky skončil v konečném pořadí nejlépe obsazeného motokrosového šampionátu do třetího místa. Letos dlouho tabulku třídy MX1 vedl, ale z boje o titul ho vyřadilo právě zranění ramene. Jak Belgičan Desalle, tak Leok budou mít k dispozici tovární RM-Z450. Šestadvacetiletý Tanel Leok se na suzuki, a dokonce přímo do stejného týmu, vrací po dlouhých sedmi letech. Tehdy ještě ale sedlal dvěstěpadesátku. Zajímavostí také je, že díky přestupu bude muset jezdec, který skvěle umí i enduro, vyměnit sponzorské energetické nápoje z Red Bullu za Rockstar. Majitel týmu Sylvain Geboers potvrdil, že Leok bude klasickou týmovou dvojkou. Zalitoval také zranění a možného konce kariéry Steva Ramona, který pro Suzuki vyjel v nedávných letech (2007) titul mistra světa. Popřál mu rovněž brzké uzdravení. Tanelovo místo u TM Racing zaplní ztracený syn Anthony Boissiere, který se do týmu vrací po jedné sezoně strávené u Yamahy. Francouz v sedle TM MX 450Fi nebude patřit k těm největším favoritům, ale rozhodně může příjemně překvapit.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist