Stauffer a Kohút na bedně MMČR, další blátivá MXGP pro Mikulu

Sezona je dávno v plném proudu, ale i tak byl víkend 15. - 16.června 2024 pro Osička MX Team tak trochu výjimečný, a hlavně na domácí půdě také plný emocí. Letos poprvé jsme startovali v plné sestavě! Julius Mikula #451 pokračoval v boji o světové body na MXGP of Italy, v Přerově se na start MMČR postavil Tomáš Kohút #45 a svůj comeback si zde odbyl i Marcel Stauffer #401.

MXGP of Italy - ikonický Maggiora Park se stal dějištěm desátého kola MXGP, kterým se celý seriál Mistrovství světa 2024 dostává do své poloviny. Stejně jako v předchozích pěti podnicích MXGP, i v Maggioře zaúřadovalo počasí a proměnilo trať i depo na jednu velkou bažinu.

Sobotní měřený trénink byl zatím nejvíce vydařeným pro Julia Mikulu, který bral 13. nejrychlejší čas na kolo. V kvalifikační jízdě ztrestal Mikuly obtížný terén a do závodu vyjížděl téměř z konce startovního pole. Navzdory extrémním podmínkám dokázal Mikula nasadit výborné tempo a stabilní jízda bez pádu dala v cíli opět 13. pozici.

V neděli se počasí sice umoudřilo, ale piloti měli před sebou ještě dvě rozjížďky na totálně promočené trati. Start do první rundy poznamenal pád a Mikuly čekala další stíhací jízda. I když dokázal v každém kole udolat některého ze soupeřů, na body nedosáhl a šachovnicí projížděl na 21. příčce. Druhá rozjížďka v podání Julia byla naprosto konstantní, od startu do poloviny závodu se držel na 14. místě, ve druhé polovině jízdy šel o jednu pozici dopředu a tu si udržel až do finále. Konečné 13. místo ve druhé rundě spolu s 21. z první rozjížďky daly v kubatuře MX2 na MXGP of Italy celkovou 17. pozici a 8 světových bodů pro závodníka Osička MX Teamu Julia Mikulu.

JULIUS MIKULA #451 (jezdec) – „Ani v Itálii se počasí moc nevyvedlo, celou sobotu pršelo a ke konci dne zapršelo tak, že z tratě byla jedna velká louže. V sobotní kvali jízdě jsem neměl dobrý start a potom jsem se zasekl v kopci a musel ho sjet v protisměru a zase vyjet, takže jsem jel z 35. pozice. Od půlky jízdy se mi jelo hodně dobře a dokázal jsem předjet přes 20 jezdců a dojet na 13. místě.“

„V neděli jsem měl dobrý start do první jízdy, ale v první zatáčce jsem spadl, skončil jsem pod dvěma motorkami a nemohl se odtamtud dostat. Nakonec nám musel pomáhat track servis, bez nich bych tam ležel mnohem déle. Rozjížďku jsem ještě dokázal dojet na 21. místě. Ve druhé jízdě jsem měl lepší start a cílem projížděl na 13. pozici. Na to, že jsem jel s velkou bolestí v levém rameni a den před závody nezvedl ruku ani nad hlavu, tak závody nebyly špatné, moje jízda je lepší a lepší. Další závod je domácí GP - MXGP of Czech Republic. Vidíme se tam!“

MMČR Přerov - zatímco Julius Mikula reprezentoval tým v Itálii, na startovní rošt se při třetím kole MMČR v Přerově postavil tradičně náš slovenský reprezentant Tomáš Kohút a poprvé od svého zranění v listopadu 2023 také třetí člen našeho týmu, rakouský závodník Marcel Stauffer.

V noci na neděli dorazil předpovídaný déšť, který poctivě naoranou Přerovskou rokli také proměnil na bažinu a dlouho se zvažovalo, zda se závod vůbec pojede. Nakonec byly zrušeny nejen volné tréninky, ale také kubatury 85 ccm a veterán. Program začal až měřeným tréninkem. Na takřka nesjízdné trati objela většina závodníků sotva dvě kola. Ještě první dvě rozjížďky byly v obou kubaturách spíše očistcem, ale během dne začala trať postupně zlehka osychat.

Marcel Stauffer dorazil s dvoutaktní KTM SX 250 ccm rozvířit vody v kubatuře MX2. Vědět o sobě dal ihned vítězstvím v měřeném tréninku. V první rozjížďce vsadil v neuvěřitelně náročném terénu na jízdu na jistotu a spokojil se s 2. místem v cíli. Ve druhé jízdě nenechal Stauffer nic náhodě a během několika kol se ujal vedení, to si udržel až do cíle a výsledkem je celkové 1. místo v kubatuře MX2!

Přesně po 222 dnech od úrazu, během kterých, podle jeho slov, prošel peklem, se vrátil Stauffer zpět na vrchol. I přes menší nervozitu zavládla nakonec obrovská radost a tekly i slzy štěstí, když Marcel Stauffer získal zlato na jeho "prvním" závodu.

Náš tip

Výsledky - celkove_mx2.pdf

MARCEL STAUFFER #401 (jezdec) – „Přerov byl pro mě prvním závodem po listopadovém zranění. Díky nočnímu dešti byla trať super technická, což mi vyhovovalo. Po prvním místě v kvalifikaci jsem měl i solidní start do první jízdy a držel jsem třetí pozici. Necítil jsem se úplně komfortně, což je, myslím, po tak dlouhé době bez závodění asi docela normální. Nakonec jsem skončil druhý. Druhá jízda byla mnohem lepší, a i když jsem měl horší start, podařilo se mi dostat dopředu a vedení si se slušným náskokem pohlídat, což mi zajistilo celkové vítězství. S tím, jak můj návrat proběhl, jsem poměrně spokojený a nemůžu se dočkat, až budu moct pokračovat takhle dál. Ještě nás čeká spousta práce, ale těším se na ni!“

Zkušenosti a hlavně sebevědomí nabyté na závodech MXGP konečně proměnil v Přerově i Tomáš Kohút. Příslibem dobrého výsledku byl 2. nejlepší čas z měřeného tréninku. Kohút, který se nechal na startu první rozjžďky zavřít, dojížděl čelo závodu z 5. pozice. Během závodu šel skvělým tempem vpřed a jízdu bez pádů zakončil 2. místem v cíli. Ve druhé rundě nestačil Kohút na Jakuba Terešáka a Maxe Nagla, kteří spolu bojují od červenou tabulku a cílem projížděl na 3. příčce právě za touto dvojicí. Z Přerova veze Tomáš Kohút domů 3. místo ve třídě MX1.

TOMÁŠ KOHÚT #45 (jezdec) – „Víkend v Přerově mýma očima, už při trackwalk se mi trať velmi líbila, byla super připravená. Velká noční bouřka zaručila stoprocentní muddy kvalifikaci, kde jsem měl dobrou taktiku a zajel jsem jedno rychlé kolo hned na začátku. V závěru jsem to zkusil ještě jednou a podařilo se mi obsadit druhý nejrychlejší čas.“

„V hlavních jízdách už byla trať rozježděná a byl to těžký motokros, jízda v kolejích, vyjela se jedna ideální stopa, a tak bylo dost těžké předjíždět. Podařilo se mi využít pár příležitostí a postupně jsem se v první jízdě dostal na 2. místo. Do poslední jízdy jsem měl start v TOP3, později jsem se dostal opět na druhou příčku, ale chyboval jsem, spadnul a propadl se na 4. místo. Ztrátu jsem později dotáhl a v cíli obsadil 3. pozici.“

„Jsem rád, že po dvou závodech MXGP jsem získal větší sebedůvěru, dělám kroky vpřed a konečně jsem se postavil na bednu. Děkuji Osička MX Teamu, rodině, partnerům a Vám všem, kteří mi držíte palec!"

Náš tip

Výsledky - celkove_mx1.pdf

Uplynulý víkend dal celému týmu pořádně zabrat a zaslouženě je před námi krátká pauza. Za dva týdny máme na programu další kolo českého mistráku, které se nakonec místo Kluk u Písku odjede v jihočeském Jiníně. Jelikož podniky v Indonésii vynecháváme, příští MXGP zastávkou Osička MX Teamu bude v červenci domácí GP v Lokti.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist