Příliš mnoho zranění, exmistr světa Townley končí

Bývalý mistr světa třídy MX2 Ben Townley se rozhodl už ve svých 28 letech ukončit svou bohatou kariéru. Nejlepšího novozélandského motokrosaře posledních let od roku 2007 sužovala série vážných zranění, dál se bude už jen věnovat poradenství ve svém posledním týmu.

„Ahoj, všichni. Právě jsem oznámil svým nejbližším, že s okamžitou platností ukončuji svou závodní kariéru. Byla to pekelná jízda a já si jí užíval maximální možnou měrou,“ uvedl jezdec na svém tweeterovém účtu. U motokrosu ale ještě zůstane a bude se věnovat další práci pro svůj poslední tým Carlton Dry Honda. "Motokros stále miluju nade vše a nemůžu se ho úplně vzdát," dodal jezdec. Townley se v mezinárodním motokrosu pohyboval dvanáct let, rodný Nový Zéland opustil, když mu bylo šestnást roků. Pět let strávil v Evropě a vrcholem jeho snažení byl titul mistra světa třídy MX2 v roce 2004 a třetí místo v konečném hodnocení třídy MX1 o rok později. Pak se přestěhoval za oceán a tam si v roce 2007 zajistil americký superkrosový titul ve dvěstěpadesátkách (Lites).
"Rozhodnutí ukončit kariéru nepřišlo najednou a lehce, ale kompletně se vyléčit ze zranění musí být mou prioritou. Za posledních pět let jsem dokončil jedinou úplnou sezonu, aniž bych se zranil. A ta zranění si vybrala svou vysokou daň. Závodění miluju, dal jsem mu 22 let svého života, ale mám také úžasnou ženu a dva skvělé syny, kterým se musím věnovat. Ačkoli do žádného seriálu už nikdy nezasáhnu, věřím, že se ještě exhibičně svezu v několika vybraných závodech. Svému týmu Carlton Dry Honda Racing jsem slíbil, že pro ně vyjedu titul a protože už svůj slib nemůžu naplnit, zůstanu u nich a budeme úzce spolupracovat. Budu mentorsky dohlížet na jezdce, aby ten titul vybojovali místo mě. Je mi teprve 28, takže snad ještě mohu v tomto sportu něco dokázat, i když už ne přímo na závodní trati," uvedl Townleÿ.  
Tony Hinton, manažer Hondy, byl nejprve Townleyho rozhodnutím zaskočen, pak ale svého  jezdce v jeho kroku podpořil a popřál mu štěstí v dalším životě. "Načasování pochopitelně nebylo nejlepší, vždyť máme před sebou celou sezonu,” řekl Hinton. "Přesto má ale Honda pro Bena jen slova respektu a pochopení. Samozřejmě,  Ben se potřebuje vyléčit a být víc se svou rodinou. Honda mu do dalších měsíců přeje jen to nejlepší."  Šéf týmu Carlton Dry Honda Racing Yarrive Konsky je bývalý závodník, který se také za svou kariéru vyrovnával s mnoha zraněními. Chápe tedy, jaký mají na jezdce dopad. "Ben je skvělý jezdec, starostlivý manžel a otec. To, co věnoval své profesionání kariéře, je obdivuhodné a náš tým povznesl na vyšší úroveň,” řekl Konsky.
 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist