Písečný Lommel zatím svědčí Gajserovi a Seewerovi

Týden po české Velké ceně v Lokti se světoví motokrosaři přesunuli do Belgie, aby na známé písečné trati v Lommelu odjeli čtrnáctý díl letošního šampionátu. Pole position si v sobotních kvalifikačních závodech vyjeli Slovinec Tim Gajser (MXGP) a Švýcar Jeremy Seewer (MX2).

Úvodní volné tréninky se staly kořistí vedoucího muže seriálu Tima Gajsera (Gariboldi Honda) a Brita Maxe Anstieho na tovární Husqvarně. Když ale šlo do tuhého, zajel v měřené kvalifikaci nejrychejší kolo ve třídě MXGP domácí Jeremy Van Horebeek (Monster Energy Yamaha) před Gajserem a Francouzem Gauthierem Paulinem na tovární Hondě. Ve dvěstěpadesátkách se opět prosadil Anstie, který písek umí. V Lommelu ale opět nejde jeho největší soupeř Jeffrey Herlings. Suverénně vedoucí muž seriálu si ještě stále léčí klíční kost, kvůli které nepřijel ani do Lokte. „Nestartovat v Lommelu bylo jedno z mých nejtěžších rozhodnutí v životě. Je to moje oblíbená dráha a skoro domácí Velká cena. Asi bych mohl jet, ale kost ještě není úplně doléčená a nechci se vystavovat většímu riziku. Ještě uvidím, jestli se vrátím v příštím závodě ve Švýcarsku nebo až v Assenu,“ uvedl nizozemský tovární jezdec týmu Red Bull KTM Factory a dvojnásobný mistr světa.

Gajser skvěle odstartoval do kvalifikačního závodu a získal holeshot před Van Horebeekem, Rusem Jevgenijem Bobryševem (HRC Honda) a dalším domácím pískovým specialistou Clementem Desallem (Kawasaki). Devatenáctiletý nováček ve třídě MXGP Gajser měl sice na začátku trochu starosti s Van Horebeekem, ale pak mu lehce ucuknul. Záhy si vyjel třívteřinový náskok a v cíli měl odstup pět sekund. Získal tak osmé pole position v sezoně a potvrdil neuvěřitelnou formu, kterou nyní má. Van Horebeek udržel druhé místo před skvěle finišujícím Belgičanem Kevinem Strijbosem (Suzuki) a Desallem. Pátý skončil vítěz z Lokte, Němec Max Nagl na tovární Husqvarně, zatímco se opět příliš nedařilo osminásobnému mistru světa, Italu Antonio Cairolimu (KTM). V kvaldě dojel dokonce až osmnáctý, v kvalifikačním závodě vydřel aspoň šestou pozici.

Pole position pro nedělní jízdy dvěstěpadesátek má druhý muž průběžné klasifikace Seewer, když švýcarský tovární jezdec Suzuki těžil z pádů svých největších soupeřů Anstieho a Francouze Dylana Ferrandise (Kawasaki). Po startu šel do čela Anstie před Ferrandisem a Seewerem. Brit začal všem trochu poodjíždět a Seewer předjel Ferrandise, který vzápětí ztratil předek v zatáčce a propadl se na 14. místo. Když si Anstie vyjel třísekundový náskok, drsně havaroval a do závodu se vrátil na desáté příčce. Ani tak ale neměl Seewer vyhráno, když mu dlouho dýchal na záda Bulhar Petar Petrov na Kawasaki. Třetí nakonec skončil Nizozemec Brian Boogers (KTM)  

Sobotní výsledky z Lommelu

MXGP, kvalifikační závod: 1. Tim Gajser (SLO, Honda), 25:28.215; 2. Jeremy Van Horebeek (BEL, Yamaha), +0:05.417; 3. Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), +0:10.291; 4. Clement Desalle (BEL, Kawasaki), +0:19.063; 5. Maximilian Nagl (GER, Husqvarna), +0:19.689; 6. Antonio Cairoli (ITA, KTM), +0:21.256; 7. Shaun Simpson (GBR, KTM), +0:23.132; 8. Arminas Jasikonis (LTU, Suzuki), +0:28.968; 9. Tommy Searle (GBR, Kawasaki), +0:32.312; 10. Glenn Coldenhoff (NED, KTM), +0:32.590.

MX2, kvalifikační závod: 1. Jeremy Seewer (SUI, Suzuki), 25:38.485; 2. Petar Petrov (BUL, Kawasaki), +0:07.915; 3. Brian Bogers (NED, KTM), +0:14.815; 4. Brent Van doninck (BEL, Yamaha), +0:19.182; 5. Calvin Vlaanderen (NED, KTM), +0:27.456; 6. Dylan Ferrandis (FRA, Kawasaki), +0:33.488; 7. Max Anstie (GBR, Husqvarna), +0:35.997; 8. Benoit Paturel (FRA, Yamaha), +0:37.963; 9. Conrad Mewse (GBR, Husqvarna), +0:43.262; 10. Michele Cervellin (ITA, Honda), +0:46.581

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist