Ohlasy po nizozemské Grand Prix

Máme za sebou úvodní dějství letošního motokrosového mistrovství světa v nizozemském Valkewardu, které skončilo velkým úspěchem Itala Antonia Cairoliho a domácího Jeffrey Herlingse (oba KTM). Co řekli po pondělním závodě nejlepší tři jezdci ze tříd MX1 a MX2, je předmětem toho článku.

Vítěz obou jízd třídy MX1 a obhájce loňského titulu Ital Antonio Cairoli (KTM):
„V první jízdě to bylo jednoduché. Opravdu jsem vůbec netušil, jak na tom budu, v jaké formě. Měli jsme za sebou závody italského šampionátu, ale tyto závody jsou o něčem úplně jiném, než podniky mistrovství světa. Trať ve Valkenswaardu  mám rád a všechno mi tady šlo perfektně. Od kvalifikace se můj motocykl hodně zlepšil, udělali jsme pár změn. V závodech jsem měl pokaždé dobrý start a i potom jsem, myslím, jel výborně. Steven (Frossard) byl ale v první jízdě moc rychlý a pořádně na mě tlačil. Když mě předjel, chtěl jsem chvíli jet za ním, ale on udělal dvě velké chyby a já ho nechal za sebou. 
Před druhou jízdou jsem se soustředil na dobrý start, ale udělal jsem chybu ve druhé zatáčce. Christophe (Pourcel) toho využil, šel opravdu velmi pozdě na brzdy a málem jsme se srazili. Ztratil jsem, ale brzy jsem se dostal na čtvrté a pak na třetí místo a začal jsem pronásledovat vedoucí duo Frossard-Desalle. Věděl jsem ale, že mám rezervy a že je jednou dostanu. Tak jsem chvíli sledoval před sebou jejich bitvu, šli do toho opravdu tvrdě. A čekal jsem na svůj moment. Když přišel, prostě jsem využil své rychlosti a šel přes oba. Před sezonou jsem víc trénoval na tvrdších tratích a Bulharsko, které v kalendáři seriálu následuje, je právě takovou tratí. Navíc je dost lehká a rychlost tam budou mít všichni. Když tam budu na podiu, budu spokojený. Tady byla nakonec trať taky docela lehká, organizátoři ji upravili tak, že po první jízdě povrch dost uhladili. Nikdy předtím jsem neviděl pískovou trať tak plochou, jako byla tady. Hlavně v první jízdě jsem měl dost problémů s jezdci o kolo zpět, bylo hodně modrých vlajek, ale opozdilci je buď neviděli, nebo nechtěli vidět. Potřebujeme zorganizovat mítink, na kterém se těm klukům pořádně vysvětlí, na co ty modré vlajky vlastně jsou.“
Dvakrát druhý v MX1, Belgičan Clement Desalle (Rockstar Suzuki):
„Jsem spokojený a cítím se fajn hlavně kvůli tomu, že jsem se dostal bezpečně do cíle a neobnovil jsem si svá zranění. Jel jsem si prostě svůj závod. A v tomto okamžiku to považuji za to nejlepší řešení. Ale moje tempo bylo dobré, soustředil jsem se jen na sebe. Chtěl jsem jet na jedné straně dost rychle a udělat pro dobrý výsledek vše, ale na druhé straně jsem sázel také na bezpečnost. Na trati byly nějaké nepříjemné boule, ale jinak byla v pořádku, lehčí než vloni. To tam bylo spousta nerovností, skoků a děr. Ale znáte to, každý jezdec má ty podmínky stejné." 
Dvakrát třetí v MX1, Francouz Steven Frossard (Yamaha Monster Energy):
 
"S první jízdou nejsem moc spokojený, zajel jsem skvělé první kolo, ale pak, když jsem jel na doraz, jsem udělal chybu. Dvakrát jsem dokonce vyjel mimo trať, byl jsem z toho naštvaný sám na sebe. Ve druhé jízdě to bylo z mé strany stejné. Sem tam jsem to s nasazením přehnal a z toho plynuly mé chyby. Trať se mi líbila, ale některé boule nebyly dobře řešené. Ve druhé jízdě, po úpravě trati, už to bylo lepší. Ale jinak to z mé strany nebyl tak špatný závod, těším se do Bulharska, kde budu zase chtít být mezi nejlepšími."
Vítěz obou jízd třídy MX2, Nizozemec Jeffrey Herlings (KTM):
„Zvítězit tady dneska bylo opravdu v pohodě. V každé jízdě, v každém kole jsem slyšel, jak mě fanoušci ženou dopředu. Řvali moje jméno, to bylo fakt hezké a povzbuzující. Miluju to tady a vyhrál jsem tady už potřetí az sebou, vždy obě jízdy. Bylo by super, kdyby se tady jely všechny závody mistrovství světa! Ani jsem nevěděl, že si někteří moji fanoušci nechali udělat takové legrační klobouky, jeden z nich jsem si potom nasadil na hlavu na podiu. Byla to legrace a chtěl jsem u té příležitosti udělat něco speciálního. Myslím, že moje jízda byla ok, byl jsem také překvapený z toho, jak pro druhou jízdu trať pořadatelé uhladili. Ve druhé jízdě jsem se špatně odlepil ze startovacího zařízení, ale jak jsem později zjistil, stejně jsme vyhrál snad o 30 sekund. Na startech ještě zapracuju, abych v Bulharsku vybojoval holeshot. Důležité je, abych měl červenou číselnou tabulku v posledním závodě sezony a ne už teď. Bude to těžké a budu muset tvrdě trénovat, ale motorka je ještě lepší než vloni a není problém se s techniky na čemkoli domluvit. Naše dvěstěpadeátka teď jede spíš jako třistapadesátka, to už jsme ale zjistili během předsezonních testů, když jsme zkoušeli nový motor. Opravdu potřebuju jen zlepšit ty starty a nebude žádný problém. Stále vzpomínám na naše loňské souboje s Kenem (Roczenem), to byla opravdu zábava. Chci i nadále jezdecky růst, abych letos na ten titul dosáhnul."
V 1. jízdě MX2 druhý, ve druhé třetí Brit Tommy Searle (Kawasaki Team Floride Monster Energy Pro Circuit):
"Jsem opravdu velmi šťastný. Kdyby mi někdo před závodem řekl, že budu druhý a třetí, tak bych si myslel, že se zbláznil S Jeffreym se na písku jet nedalo, dopředu jsem věděl, že bude rychlý Joel, ale myslel jsem si, že silnější bude Van Horebeek. Na písku jsem si pár dní před závodem zatrénoval. Jsem rád, že jsem získal dvě podia. K souboji s Joelem o druhé místo mohu říct jen to, že když mne předjel, měl jsem před sebou právě velký skok a znervózněl jsem. Nechtěl jsem se zabít, a tak jsem ho nechal, když už byl rychlejší. Potom jsem ho ještě jednou sjel, ale do našeho souboje se přimotali jezdci o kolo zpět, což mě dost naštvalo."
V 1. jízdě MX2 třetí, ve druhé stříbrný Belgičan Joel Roelants (Kawasaki Team Floride Monster Energy Pro Circuit ):
"Jsem opravdu velmi šťastný z toho, čeho jsme tady dosáhli. Přes zimu jsme udělali velký kus práce. Do první jízdy jsem měl špatný start, byl jsem snad až patnáctý. Byl jsem hrozně nervní a to mi bralo energii. Pořád jsem si říkal: uklidni se, klídek! Pak jsem předjel pár kluků a to mě nabilo. Naopak ve druhé jízdě jsem měl dobrý start a hned jsem se zapojil do boje o druhé místo. Zkoušel jsem taky chytit se Jeffreyho, ale byl na mě příliš rychlý. S Tommym to byl hezký a férový souboj, on je fajn kluk. Nedělali jsme žádné stupidní věci Nevím, co očekávat od Bulharska, prostě se tam budu snažit udělat dobře svou práci a uvidíme."


Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist