Ohlasy po Motokrosu národů

Nejočekávanější motokrosový závod sezony máme za sebou. 69. Motokros národů ve francouzském Ernée se stal kořistí silného domácího výběru ve složení Romain Febvre, Gauther Paulin, Marvin Musquin, který po dramatickém souboji porazil druhé Američany a třetí Belgičany. Češi se do A finále neprobojovali, Ohlasy jezdců najdete v následujícím článku.

Romain Febvre (Francie): „Byl to neskutečný rok. Nic z toho, co se mi povedlo, jsem před zahájením sezony neočekával. Nejprve jsem vyhrál svou první Grand Prix, pak dokonce titul ve třídě MXGP. A teď jsme vyhráli také Motokros národů! Domácí fanoušci na nás vyvíjeli obrovský tlak, něco takového jsem nikdy nezažil. Ve druhé jízdě jsme společně s Američanem Cooperem Webbem všem trochu poodjeli a svedli jsme spolu krásné souboje. Třetí jízda byla o mnoho obtížnější, protože Ben Townley jel opravdu skvěle. Zkoušel jsem mu párkrát cuknout, ale on byl pořád nalepený na mém zadním kole a nemohl jsem ho setřást. Jsem neskutečně šťastný, že jsme vyhráli.”


 

Marvin Musquin (Francie): Bylo jasné, že mým úkolem bylo vyhrát dvěstěpadesátky a dojet před Američanem Jeremy Martinem. V kvalifikaci mi to vyšlo, po holeshotu jsem vyhrál a udržel Jeremyho za sebou. V obou nedělních jízdách mi už to tak nešlo. Neměl jsem nejlepší starty a vůbec jsem udělal hodně chyb, dokonce jsem jednou spadl. Ale přišel jsem jen o dvě místa, takže jsem Francii o triumf nepřipravil. Trať tady byla velmi technická, hrbolatá a na některých místech hodně pomalá, což vyhovovalo čtvrtlitrům, takže jsme kolikrát mohli s motocykly 450 ccm udržet krok. Publikum tady bylo úplně šílené, z celého víkendu jsem totálně nadšený.“

Gautier Paulin (Francie): "Všechno to bylo o tom celý den bojovat s nejlepšími jezdci z nejlepších zemí světa a obhájit náš loňský titul. Že se nám to povedlo před našimi fanoušky je báječné. Podporovali nám všude, dokonce za námi chodili i do depa. Musím všem svým týmovým kolegům poděkovat, odevzdali skvělou práci. A také jsme vděční Francouzské motocyklové federaci, která nám poskytla vše, co jsme potřebovali. Nemám slov, abych popsal, co cítím, že jsme opět nejlepší na světě.”

Jeremy Martin (USA): “Dnes to byl dobrý den a já jsem hrdý na to, jak si Cooper Webb a Justin Barcia vedli. Celý náš tým do toho dal úplně všechno, ale Francouzi byli neskutečně rychlí. Když jsme se sjeli s Marvinem Musquinem v první jízdě poté, co upadl, připomínalo mi to závody v USA, kde takhle spolu často bojujeme. Ale on jel dnes na úplně jiné úrovni. Motokros národů je jediný svého druhu a je to čest pro každého, kdo tady může závodit.   Nikdy jsem neviděl tak dvoké fanoušky a neslyšel tolik motorových pil  pohromadě.”                     Justin Barcia (USA): “Dneska to byly závody, jaké mám vůbec nejraději. Jezdilo se agresivně, ale čistě. Škoda, že jsem se v první jízdě zasekl ve startovní bráně, mohl jsem jet od začátku vepředu s Romainem Febvrem a ostatními. Ale jsem zvyklý jezdit vždy na 100 procent a dát do toho celé srdce, takže jsem se stačil dostat tak dopředu, jak jsem jen mohl. Na víc předjetí už mi ale nezbyl čas .”

Cooper Webb (USA): “Spolu s Romainem Febvrem jsme měli nevyřízené účty ještě z americké Grand Prix v Glen Helen, tady náš souboj pokračoval. Mohl jsem mít lepší start a všechno mohlo být jinak. Byla to paráda a úplně jiná zkušenost svézt se z jinými jezdci, než na které narážíme v Americe. Motokros národů jsem jel poprvé, byla to pro mne velká čest a nervy jsem měl jako špagáty. Ale moc se mi tady líbilo, náš tým udělal tolik, kolik zvládnul. Myslím, že jsem se tady i hodně naučil. Na takovou atmosféru, jaká byla tady, nejsme během závodů AMA zvyklí. To je opravdu něco úplně jiného!”

Jeremy van Horebeek (Belgie): “Bylo to pro nás těžký víkend. Ken De Dycker a Julien Lieber se trápili po těžkých pádech. Myslím, že v první jízdě jsem si vedl docela dobře. Jel jsem třetí, ale pak mne předjel Marvin Musquin. Ve druhé jízdě byl můj start katastrofální, ocitl jsem se někde na sedmnáctém místě. Tak jsem si řekl: Nadělal si pořádnou škodu, teď musíš zabrat a dohnat to.  Po pár kolech už jsem byl šestý, měl jsem pár super soubojů s Justinem Barciou a Cooperem Webbem, ale když jsem se dověděl, že Belgie je třetí celkově, víc už jsem neriskoval. Jsem rád, že tato těžká sezona už je za mnou a věřím, že ta příští bude z mého pohledu mnohem lepší.”

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist