Ohlasy jezdců po motokrosové Velké ceně Evropy

Jeden z nejočekávanějších závodů motokrosového mistrovství světa máme za sebou. Nizozemský Valkenswaard se stal trochu překvapivě kořistí Francouze Gautiera Paulina z týmu HRC, který dosud neměl příliš vydařenou sezonu. Tmavý písek nepřinesl štěstí Italu Antoniu Cairolimu (KTM), který v první jízdě havaroval a ztratil tak další cenné body v cestě za obhajobou titulu.

Vítěz obou jízd třídy MXGP Gautier Paulin: „Byl to pro mne velmi zvláštní okamžik stát tady na stupních vítězů. Vidět všechny ty fanoušky a poslouchat státní hymnu, to si za peníze nekoupíte. To vám přinese jenom vítězství. Dnes celý tým HRC skvěle pracoval a odměnou nám jsou tyto parádní pocity. Musím všem v týmu poděkovat, protože to byli oni, kteří od počátku věřili, že by to tady ve Valkenswaardu mohlo vyjít. Od Itálie jsme tvrdě dřeli a hodně věcí jsme zlepšili. Celý víkend tady byl super: Když vyhrajete kvalifikační závod a obě nedělní jízdy, nemůže to být už lepší.” Belgičan Clement Desalle (Suzuki), bilance 4-3 ve třídě MXGP: „To, že jsem tady na podiu, je OK, ale znepokojil mne můj sobotní pád. Věděl jsem, že to bude náročný víkend. Na písku jsme už dlouho nejeli, takže jsem na svůj výsledek hrdý. Ukázalo se, že moje kondička po zranění už je opravdu dobrá. Dodá mi to sebedůvěru do dalších závodů. Vzhledem k vývoji šampionátu je pro mne nesmírně důležité být každý závod na podiu, to mne udrží v boji o titul. Tahle sezona ale teprve začala a nyní přjdou důležité závody na kvalitních tratích.”
Dvě druhá místa ve třídě MXGP pro Němce Maxe Nagla (Husqvarna): „Tahle sezona se vyvíjí čím dál tím víc zajímavěji a pro mne lépe. Je to moje čtvrté podium z pěti závodů a odjíždím odtud s červenou tabulkou pro vedoucího jezdce šampionátu. Abych byl upřímný, sobota mi moc nevyšla a nečekal jsem, že to v neděli bude tak dobré. Ale tým Husqvarna opět předvedl tvrdou práci a přes noc zamakal na nastavení motocyklu tak, že byl v neděli skvělý a mně se vrátila tolik potřebná důvěra v dobrý výsledek. Nemůžu všem klukům dostatečně poděkovat. V první jízdě jsem se snažil jet chytře. Neměl jsem úplně nejlepší start, ale probil jsem se na druhé místo a byl jsem schopen ho udržet až do cíle. Ve druhé jsem dával hlavně pozor, abych neupadl, trať byla totiž čím dál víc rozbitá.”
Nizozemec Jeffrey Herlings (KTM), double ve třídě MX2: “Je fajn zase vyhrát, když mi to minule v Trentinu nevyšlo, ale triumfovat tady ve Valkenswaardu pošesté nebylo právě snadné. Do první jízdy jsem skvěle odstartoval a vyhnul se všem trablům, které první zatáčky vždy přinášejí. Ve druhé jízdě jsem měl ale lehký pád a musel jsme se do čela probít z hloubky startovního pole. Takže jsem si ti sám trochu ztížil, ale nakonec to pro mne dobře dopadlo.”
Rus Aleksandr Tonkov (Husqvarna), bilance 5-2 ve třídě MX2: "Jsem velmi šťastný, že jsem skončil třetí. Je to moje letos první podium v závodě mistrovství světa a taky první podium pro novou Husqvarnu FC 250. Byl to neskutečný víkend a já se na trati cítil skvěle. Hodně důležité tady byly starty a ty mi třikrát parádně vyšly, i v sobotu. Hlavně ve druhé nedělní jízdě jsem se cítil velmi silný, jel jsem si na zhoršující se trati vlastní stopu. Můj tým a osobní trenér se mnou makali naplno a tento výsledek je jejich velkou odměnou."
Osminásobný mistr světa a tovární jezdec KTM Antonio Cairoli, bilance 0-7 ve třídě MXGP: "V první jízdě jsem spadl na jednom skoku a udeřil se trochu do hlavy. Bolelo mne také zápěstí, ale neštěstí se zdálo, že to není nic vážného. Do druhé jízdy jsem dobře odstartoval, ale po pár kolech jsem začal mít divné pocity v ruce a dalších 25 minut jsem mohl prakticky řídit jen jednou rukou. Bylo to chvílemi velmi riskantní a obtížné. Nemyslím, že půjde o něco vážného, ale každopádně s tou rukou musíme zajít k odborníkovi, aby se na ni podíval. Teď nás čeká krátký odpočinek, a tak věřím, že do dalšího závodu budu už úplně v pořádku.”

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist