MX Large: Nejlepším motokrosařem světa je Prado

Po nedávném Motokrosu národů (Monster Energy Motocross of Nations) ve francouzském Ernée, kdy se jako každoročně utkali evropští a zámořští jezdci, se opět vynořila neodbytní otázka. Kdo je v současnosti nejlepším motokrosařem na světě? Na tento dotaz se pokusili odpovědět v prestižním magazínu MX Large, kde sestaviili Top Ten závodníků dneška.

1. Mistr světa MXGP 2023 Jorge Prado

I když by se dal snadno jako číslo jedna na tomto seznamu upřednostnit Jett Lawrence, redakce MXLarge si stojí za Španělem Jorgem Pradem. Tovární jezdec GasGasu vyhrál podle nich obtížnější šampionát a měl i lepší výsledky než Lawrence na MXoN (dvakrát Australana porazil v přímém souboji). Prado je bezpochyby dokonalý startér a letos byl také velmi chytrý, na 22letého mladíka už má své závodní řemeslo naučené a věděl, že jeho soupeři budou během sezóny odpadávat jako mouchy. Žádný z jeho soupeřů se neobešel bez zranění a jeho největší rival Romain Febvre dokonce vynechal jeden podnik kvůli havárii a zranění na začátku sezóny. Prado v nadcházejícíh letech určitě přidá další dva nebo tři tituly ve třídě MXGP. Když se to stane, dostane se mu věhlasu legendy, který si už pomalu buduje a budoval dvěma tituly ve třídě MX2 a letošním titulem MXGP. Prado nyní zkouší v USA supercross, ale jde spíš o obchdodní trik. Podle názoru odborníků se Jorge Prado nebude stěhovat do USA na plný úvazek a příští rok zůstane v Evropě obhajovat titul.

2. Mistr AMA 450 ccm Jett Lawrence

Podobně jako Prado je tento dvacetiletý Australan velmi speciální talent. Letos v AMA zůstal neporažen a jeho suverénní tažení ukončil až Prado v sobotním kvaifikačním závodě v Ernée. V neděli byl šestý a první. Být fanouškem tohoto kluka je zcela snadné: Vždy usměvavý, vždy uctivý ke svým soupeřům, sympatická mladičká hvězda, která rozdvává radost na trati i mimo ni. Evropští fanoušci by si určitě moc přáli, aby se Jett vrátil do mistrovství světa, protože stejně jako Jeffrey Herlings v posledním desetiletí bude i on v příštím desetiletí nejopěvovanějším motokrosovým jezdcem. Předpověď zní, že Australan ještě vyhraje pár AMA titulů a pak se vrhne na MS a bude bezpečně triumfovat ve třídě MXGP.

3. Vicemistr světa 2023 ve třídě MXGP Romain Febvre

Když na chvíli zapomeneme na Jetta Lawrence v AMA, byl tovární jezdec Kawasaki asi nejúspěšnějším jezdcem roku 2023, ale na titul ve třídě MXGP nedosáhl kvůli své jízdě na hraně, hlavně na začátku sezóny. Jeho ďábelský styl ho stál zranění a také ho přiměl| vynechat jednu Grand Prix. Jakmile však kolotoč MS dorazil do Indonésie, měl už jen vítěznou bilanci. Rok 2024 bude jeho zásluhou bezpochyby zajímavý. Na Monster Energy Motocross of Nations  jednu jízdu vyhrál, ve druhé skončil sedmý, ale to už tým Francie měl víceméně jasné vítězství před sebou, a tak jel bývalý mistr světa spíš na jistotu. Febvre je ke svým spolujezdcům nemilosrdný, nepovolí jim ani centimetr trati a při mnoha příležitostech dokonce se svými soupeři vůbec nekomunikuje. Jeho mentální síla je  obdivuhodná.

4. Ken Roczen

Když ještě nezářili na tratích Prado a Lawrence, byl tento devětadvacetilý Němec považován za největší talent poslední doby.  Němec po zisku světového titulu ve třídě MX2 zvolil kariéru v zámoří. Ať už udělal dobře nebo ne, když právě nemarodí a závodí, působí na motorce impozantně. Všechny fanoušky asi překvapil, když letos vyhrál velmi těžkou třídu MXGP na Motokrosu národů, v jízdách obsadil třetí a druhé místo a měl lepší bilanci než Prado, Jett Lawrence i Febvre. Když v posledních měsících závodil v sérii AMA (což nebylo často), vždy se  předvedl velmi dobře. Svou kariéru ale už víceméně spojuje jen se supercrossem, ve kterém také tovární jezdec Suzuki získal v USA nejvíce poct.  

5. Jeffrey Herlings (Red Bull KTM Factory Racing Team) 

Stejně jako Roczena nemůžete ani pětinásobného mistra světa vynechat z první desítky jen proto, že neodjel kompletní sezónu. "The Bullet" přesto vyhrál několik Grand Prix, získal své 103. vítězství ve Velké ceně a obsadil 8. místo v konečném hodnocení mistrovství světa třídy MXGP, i když vynechal osm podniků. Devětadvacetiletý Nizozemec je stále nejrychlejším motokrosařem planety, ale jeho dny se u zřejmě krátí. Sám zmínil, že mu zbývá už jen pár let a pak odejde do důchodu. Těch těžkých zlomenin už bylo opravdu dost a dost... 

Další pořadí

6. Jeremy Seewer: Věčný korunní princ, letos třetí ve třídě MXGP, na podzim Švýcar odešel od tovární Yamahy do Kawasaki Racing Teamu, kde bude parťákem Febvrea. 

7. Dylan Ferrandis: Po skvěíé kariéře ve třídě MX2 Francouz odcestoval do USA, kde získal tittuly AMA v obou třídách, ale letos byl až druhý v kubatuře do 450 cm za Jettem. 

8. Chase Sexton: Jediný Američan v první desítce by mohl být v žebříčku výše, ale zranění a nedostatek velkých výsledků ho letos srážely dolů.   

9. Hunter Lawrence: Jediný čistokrevný jezdec dvěstěpadesátek mezi vyvolenými. Má za sebou působivou sezonu v AMA a výraznou měrou pomohl Austrálii k zisku Chamberlainova poháru.   

10. Maxime Renaux: Francouzský tovární jezdec Yamahy už má na svém kontě titul z MX2 a je jedním ze spolufavoritů na nejvyšší příčku ve třídě MXGP v příštím roce.  

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist