MS začíná v Matterley Basin bez obhájce Herlingse

Motokrosové mistrovství světa 2022 začne tento víkend Velkou cenou Británie na populární trati Matterley Basin a na startu bude chybět největší hvězda šampionátu a obhájce titulu ve třídě MXGP Jeffrey Herlings. Nizozemec ještě není v pořádku po operaci patní kosti levé nohy, kterou si zlomil v přípravě ve Španělsku.

Herlings získal tituly mista světa letech 2012, 2013, 2016, 2018 a 2021. První tři má z dvěstěpadesátek, další dva ve třídě MXGP. Se šestým triumfem to ale bude mít složité, protože letos začne s bodovou ztrátou, záleží jen na něm a jeho zdraví, jak velká bude. „Možná přijdu o dva až čtyři závody, možné méně, možná více,“ uvedl minulý týden Herlings a spustil tím horečná jednání svého týmu Red Bull KTM Factory Racing. Ten v zimní přestávce přesunul v rámci firemní politiky talentovaného Španěla Jorge Prada ke Gas Gasu, a tak je Herlings vlastně jediným továrním jezdcem KTM pro sezonu 2022 ve třídě MXGP. Zahraniční servery už dokonce otevřeně spekulují o fantasktní možnosti, že by se do sedla motocyklu opět vrátil devítinásobný mistr světa Antonio Cairoli, který po loňské sezoně ukončil svou jezdeckou činnost. V Matterley Basin se pojede Velká cena už podvanácté, tentokrát už bez hrozby koronavirové pandemie. Britové totiž upustili téměř od všech opatření, a tak se závody pojednou před plným hledištěm v normálním dvoudenním formátu.

Zase tedy po dlouhé době uvidíme sobotní volné tréninky, měřenou kvalifikaci a kvalifikační závody, které rozhodnou o tom, v jakém pořadí si jezdci budou v neděli vybírat místa na startu.
Kromě Helirngse na trati s tvrdým povrdhem v hrabsví Winchester neuvidí fanoušci ani dalšho z favoritů. Vloni celkově druhý, tovární jezdec Kawasaki Francouz Romain Febvre, si ještě zcela nedoléčil zranění z konce loňské sezony, To otvírá dveře k úspěchu předloňskému mistru světa Slovinci Timu Gajserovi (HRC, vloni celkově třetí), který to vždy v Matterley Basin moc dobře uměl, ale Velkou cenu tu naposledy vyhrál v roce 2016. Vloni ale kraloval ve druhé jízdě, celkově zvítězil Cairoli před Gajserem a Herlingsem.

Domácí fanoušci se těší na premiérový start své hvězdy Bena Watsona v týmu Kawasaki Factory Racing, ti čeští zase na debut Petra Poláka v barvách týmu JM Honda Racing belgického motokrosové legendy Jacky Martense, kam v zimní přestávce přestoupil ze švýcarského týmu Hostettler Yamaha. Polák opět pojede opět třídu MX2, kde titul nebude obhajovat vloni suverénní Francouz Maxime Renaux, jenž se v rámci týmu Monster Energy Yamaha Factory Racing přesunul o třídu výš. Stejným směrem se vydali například i Španěl Ruben Fernandez (Honda 114 Motorsports) nebo Australan Jed Beaton (F&H Kawasaki Racing Team). V dubnu jednadvacetiletý Petr Polák vloni obsadil v konečném pořadí MS dvěstěpadesátek 21. pozici se ziskem 78 bodů. Na Grand Prix České republiky v Lokti se můžeme těšit v tradičním termínu 16. a 17. července. 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist