MS: Martin Michek dvakrát druhý v Bulharsku!

Fantasticky si vedla česká výprava na druhém závodě mistrovství světa MX3, který se jel o uplynulém velikonočním víkendu v bulharském Troyanu. Nejlepší z Čechů byl Martin Michek, který se svou KTM dojel v obou jízdách druhý. Podlehl jen v Bulharsku neporaženému Francouzi Milko Potisekovi.

Závod v bulharském Troyanu v nadmořské výšce 2000 metrů se jezdí na trati dlouhé 1550 metrů od roku 2007 a vždy ho navštěvují davy fanoušků. Jelo se za slunečného počasí, teploty ale nepřesáhly 15 stupňů. Okruh byl mimořádně rychlý. Stejně jako v úvodním závodě tohoto motokrosového šampionátu v Řecku, se v Troyanu Čechům vedlo už v kvalifikaci. Tentokrát však tento úspěch všichni tři přetavili i ve výborném umístění v nedělním závodě. Kvalifikaci pro sebe nakonec získal i u nás dobře známý Francouz Milko Potisek (UFO Racing Team - Honda), čtvrtý z Řecka. Pod hranici 34 sekund na jedno kolo se dostal ještě vedoucí muž seriálu Švýcar Julien Bill (Pellicari Team - Honda), pak už následovali Češi – jmenovitě Martin Michek (R.S.C. Italia Corse Orion RS Petrol) se svou KTM a Martin Žerava (Motoman Team - Honda). A to si ještě Michek (st. číslo 232) mohl stěžovat, že ho na trati vyvedl z tempa jeden z opozdilců. Ještě na desátém místě svítil ve výsledkové listině Petr Michalec na hondě.  
„Bylo těžké urvat se svým pronásledovatelům a získat alespoň minimální náskok. Motalo se tam dost pomalejších jezdců. Zítra rozhodně pojedu na vítězství,“ hlásil Milko Potisek, vloni pátý muž MS, po tréninku a druhý Julien Bill dodal: „Na trati je většinou jenom jedna stopa, a ta je ohromně rychlá, takže je tady obtížné předjíždět.“ A Martin Michek podle serveru Youthstream uvedl: „Hned po startu kvalifikační jízdy jsem byl třetí a dobrých patnáct minut se mi dařilo držet těch dvou před sebou. Pak jsem se ale zdržel s pomalejším jezdcem a ztratil jsem je. Získal jsem ale dobré místo na startu a myslím, že je možné dojet na podium.“

A jak Michek pravil, tak i v neděli učinil. Obě jízdy vyhrál sice Potisek a byla to jeho první vítězství v závodech mistrovství světa, ale Martin dojížděl hned za ním. V první jízdě se ztrátou 4,5 sekundy a v druhé jen s odstupem 2,5 sekundy. Dvakrát třetí dojel Švýcar Bill. Podium tedy bylo ve stejně obsazené po obou jízdách. Českou radost znásobil v první jízdě skvělým čtvrtým a ve druhé šestým místem Žerava. Zahanbit se nenechal ani Petr Michalec, který dvakrát dojel na konci první desítky. Michek získal holeshot první jízdy, následován Finem Antii Pyrhonenem, ale jeho vedení trvalo jen dvě kola, než se přes něj přehnal Potisek. Rychle dotahujícího Švýcara Billa ale Čech dokázal udržet za sebou až do cíle. Pyrhonen pak bojoval o čtvrté místo s naším Žeravou a Sasem Krageljem, jezdec Motomanu dokázal tento souboj rozhodnout pro sebe.

Holeshot druhé jízdy urval Antii Pyrhonen, ale Potisekovi tentokrát netrvalo ani ta dvě kola dostat se přes něj. Milko pak ale udělal drobnou chybu a v čele začala jezdit silná skupina, která svým bojem nadchla všechny diváky. Byli v ní Pyrhonen, Rus Paršin, Michek, Bill a Pyrhonen. Závod opět rozhodli kolaři, kteří lehce dopomohli k vítězství Potisekovi. „Byl to perfektní víkend, ačkoli posledních deset minut druhé jízdy bylo nesmírně tvrdých. Pořád jsem myslel na to, že tady nesmím upadnout a v tom momentě jsem byl na zemi. Bylo pak těžké zase se probojovat do vedení, ale konec byl pro mě nakonec velkou odměnou za tvrdou práci,“ řekl po závodě Milko Potisek. Martin Michek si postěžoval, že kromě trati a soupeřů musel bojovat s nemocí. „Celý víkend mi nebylo dobře, bojoval jsme s horečkou a závod tak byl pro mě o to těžší. Fanoušci si hodně užívali naše souboje, hlavně mého s Julienem Billem, stačil jsem si jejich reakcí všimnout. Na trati byli všichni rychlí a bylo těžké předjíždět,” svěřil se Michek novinářům. Doublem v Bulharsku se dostal do čela šampionátu Potisek, druhý je s odstupem pouhých tří bodů Bill a třetí Michek ztrácí na Potiska dvanáct bodů. Žerava je sedmý a Michalec jedenáctý. Další podnik seriálu se jede až 12. června ve finském Vantaa.  

Výsledky z Troyanu:

Jízda 1:

1 Potisek, Milko FRA FFM Honda 33:38,892 min.
2 Michek, Martin CZE ACCR KTM + 4,553
3 Bill, Julien SUI FMS Honda + 20,786
4 Žerava, Martin CZE ACCR Honda + 43,230
5 Kragelj, Saso SLO AMZS Yamaha + 54,755
6 Pyrhonen, Antti FIN SML Honda + 1:05,632
7 Paršin, Dimitrij RUS MFR Honda + 1:10,227
8 Maddii, Marco ITA FMI KTM + 1:14,905
9 Laansoo, Juss EST EMF KTM + 1:16,114
10 Michalec, Petr CZE ACCR Honda + 1:18,033

Jízda 2:

1 Potisek, Milko FRA FFM Honda 34:07.915 min.
2 Michek, Martin CZE ACCR KTM + 2,538 sek.
3 Bill, Julien SUI FMS Honda + 5,000
4 Paršin, Dimitrij RUS MFR Honda + 14,095
5 Pyrhonen, Antti FIN SML Honda + 23,043
6 Žerava, Martin CZE ACCR Honda + 30,795
7 Laansoo, Juss EST EMF KTM + 45,429
8 Maddii, Marco ITA FMI KTM + 57,856
9 Michalec, Petr CZE ACCR Honda + 1:08,343
10 Kovalainen, Marko FIN SML Yamaha + 1:13,879

Pořadí třídy MX3 po dvou závodech:

1 Potisek, Milko FRA 68
2 Bill, J. SUI 65
3 Michek, Martin CZE 56
4 Paršin, D. RUS 54
5 Maddii, Marco ITA 46
6 Pyrhonen, A. FIN 46 1
7 Žerava, Martin CZE 44
8 Laansoo, Juss EST
9 Kumanov, N. BUL 29
10 Lehtla, Lauri EST 26
11 Michalec, Petr CZE 23

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist