Motokrosové MS se vrací trojzávodem v Lotyšsku

Po pětiměsíční přestávce bude o tomto víkendu pokračovat motokrosové mistovství světa. Dlouhou pauzu zavinila koronavirovná pandemie, která doslova rozervala kalendář šampionátu 2020 na kusy. Čeká nás zásadní změna, závody se pojedou v jednodenním formátu a začíná se hned třemi podniky v sedmi dnech v Lotyšsku.

Obnovený šampionát začíná 9. srpna Vekou cenou Lotyšska v Kegumsu, kde se na tamní trati Zelta Zirks s tvrdým pískovým povrchem (1780 metrů) uskuteční také další dva závody: 12. srpna Velká cena Rigy a 16. srpna Velká cena Kegumsu. Pořadatel slíbili, že se budou snažit charakter trati pro každý jeden závod změnit, ale je pochopitelné, že budou mít jen omezené možnosti. Velké ceny se po koronavirové pauze pojedou v jednodenním formátu - ráno tréninky, odpoledne bodované jízdy - bez kvalifikačního závodu. Výjimku tvoří Argentina, kde se má jet v klasickém dvoudenním formátu. Nyní v Lotyšsku bude sobota patřit evropským šampionátům EMX250 a EMXOpen. Obě třídy odjedou tréninky a dvě bodované jízdy.

Světové dvěstěpadesátky startují první mistrovskou jízdou v neděli ve 12:15, prestižní třída MXGP o hodinu později. Stejně jako v Lotyšsku se tři závody za sebou se pojedou také v belgickém Lommelu. Před úderem koronaviru se stihly odjet jen dvě Velké ceny: ve Velké Británii na populární trati Matterley Basin a v Nizozemsku v písečném pekle Valkenswaardu. Třídu MXGP zatím vede Nizozemec Jeffrey Herlings (KTM Red Bull Racing) se ziskem 94 bodů. Druhý je Slovinec Tim Gajser (HRC, 85) a třetí Herlingsův týmový kolega, Ital Antonio Cairoli (68). Ve dvěstěpadesátkách je na čele další jezdec super týmu KTM Red Bull Racing Francouz Tom Vialle, který vede seriál se ziskem 87 bodů, Belgičan Jago Geerts (Yamaha) má 82 a Australan Jed Beaton (Husqvarna) 74 bodů. Po Velké ceně Nizozemska se začalo šachovat s kalendářem, spousta závodů, včetně českého Lokte bylo zrušeno, další byly přesunuty na podzim.

Motokrosové mistovství světa před svým návratem ztratilo velkého závodníka. Belgický jezdec Justin Lieber ukončil už ve 26 letech svou profesionální kariéru, potvrdil jeho poslední tým JM Honda Racing. Na jeho rozhodnutí mělo velký vliv vleklé zranění, které si způsobil během loňské Velké ceny Německa. Jeho největším úspěchem bylo konečné 6. místo v MS třídy MX2 v roce 2017 (pět podií), získal také stříbro a bronz v Motokrosu národů v dresu Belgie (2014 - 2015).

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist