Motokros národů 2016 bez Roczena a Tomaca

Vyvrcholení letošní terénní sezony, 2016 Monster Energy Motocross of Nations (MXoN), se bude letos muset obejít bez dvou velkých hvězd. Na trati v italské Maggioře o víkendu 24. až 25. září budou chybět nejlepší Němec Ken Roczen a dvojnásobný americký šampion Eli Tomac.

Německý supertalent Ken Roczen, člen vítězné německé sestavy z roku 2012 v belgickém Lommelu, už několik let úspěšně závodí v zámoří. Bez něj si Němci týmovou reprezentační soutěž nemohou ani představit. Ale stane se. Roczen v rozhovoru pro magazín Motoxaddicts prohlásil, že letos Motokros národů vynechá, protože německý tým není dost silný, aby bojoval o přední pozice. „Právě teď neuvažuju o tom, že bych do Maggiory jel. Ne že bych nechtěl reprezentovat německé barvy, to dělám vždy rád. Ale letos prostě nemůžeme mít dobrý tým. V posledních letech jsem to byl vždy já, Max Nagl a Marcus Schiffer, a byli jsme naprosto skvělí. Hodně jsme toho dokázali a byli jsme výborná parta. Ale teď, když už Schiffer nezávodí…nevidím v Německu žádného jezdce, který by ho mohl na této úrovni nahradit. Vemte si Američany nebo Francouze. Tam, když se někdo zraní, mají hned po ruce asi deset vhodných náhradníků. Opakuji, že Maggioru letos nemám v plánu,” uvedl dvaadvacetiletý Roczen, vítěz prestižního amerického seriálu Lucas Oil Pro Motocross Championship a tovární jezdec Suzuki.

Také Američané, kteří nevyhráli Motokros národů od roku 2011, mají problémy sestavit odpovídající tým. Ryan Dungey je zraněný a nyní odřekl svou účast v současnosti asi nejlepší americký motokrosař Eli Tomac. Jezdec továrního týmu Monster Energy Kawasaki zanedlouho pojede obě americké Velké ceny klasického mistrovství světa v Charlotte a Glen Helen a kvůli svému nabitému programu se z MXoN 2016 omluvil. „Bylo to pro mne těžké rozhodování, ještě před týdnem jsem doufal, že všechnu zvládnu, ale to září je opravdu šílené. A po dohodě s týmem jsme pochopili, že se nestihneme na Maggiorru připravit. Jde hlavně o balení a převoz motocyklů a materiálu do Evropy. Já už jsem na Motokrosu národů dvakrát startoval, byla to pro mne velká čest reprezentovat. Snad dostanu zase šanci jet za nároďák příště. Klukům budu letos pochopitelně fandit, aby se dostali na první místo, tam, kam patří,“ uvedl Tomac, dvojnásobný americký šampion.


 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist