Mistrovství světa motokrosu v Lokti je za námi

O víkendu 22. - 23. 7. 2017 se konalo Mistrovství světa v motokrosu v Lokti u Karlových Varů. Kromě hlavních tříd MXGP a MX2, byla do závodu přidána třída žen (WMX) a dvě juniorské třídy (EMX85 a EMX65). Závod sliboval plné startovní rošty a skvělou podívanou na nejlepší jezdce z celého světa.

Kapitoly článku

MXGP

V první jízdě bral holeshot mladý Slovinec Tim Gajser , následovaný Clementem Desallem a Gautierem Paulinem. Čeští jezdci se drželi až v půli startovního pole, nejlepší z nich byl Jaromír Romančík. Boje o nejlepší příčky byly na trati vidět po celou dobu závodu. Na Mistrovství světa se bojuje až do konce o každý bod. V cíli první rozjížďky byl nejlepší Tim Gajser, následovaný Clementem Desallem a Antoniem Cairolim. Osmnáctý dojel Jaromír Romančík, nebodoval dvacátý druhý Martin Finěk a dvacátý čtvrtý Rudolf Weschta, jednatřicátý dojel Petr Bartoš a jízdu nedokončil Martin Michek.

Druhá jízda královské kubatury se nesla v podobném duchu. Za Gajesra se po pár minutách dostal osminásobný mistr světa Antonio Cairoli a bylo jasné, že Gajserovi nedaruje ani centimetr. Za dvojicí nejrychlejších se v tu chvíli drželi Clement Desalle, Romain Febrve, Gautier Paulin a Jeffrey Herlings. Gajsrovi začaly docházet síly a jezdci ho začali postupně předjíždět. V cíli druhé rozjížďky byli jezdci v pořadí Antonio Cairoli, Clement Desalle a Jeffrey Herlings. V této jízdě byl Martin Michek nejlepším českým jezdcem na 22. pozici, 30. byl Petr Bartoš, 31. Martin Finěk a jízdu nedokončili Jaromír Roamnčík s Rudolfem Weschtou.

Celkově tedy vyhrál Antonio Cairoli před Clementem Desallem a Timem Gajserem.

MX2

Ve třídě dvěstěpadesátek slibovali skvělou podívanou jezdci na továrních strojích Suzuki a KTM. Hned po startu se dopředu dostal Jorge Prado, následovaný Brianem Bogersem a Benoitem Paturelem. Jezdci si v této jízdě museli poradit s velmi blátivou tratí, jelikož dopoledne zasáhla loketskou trať silná průtrž mračen. Do popředí se dostal Thomas Covington a rychle si vytvořil náskok, aby využíval toho, že před ním nikdo nejede. Covington měl velký náskok a na trati se bojovalo nejvíce mezi druhým a desátým místem. Těsně kolem dvacítky se pohyboval slovenský jezdec Richard Šikyňa. Jezdci projeli cílem v pořadí Thomas Covington, Pauls Jonass a Jorge Prado. Dušan Drdaj reprezentující tým Jirky Čepeláka dojel na dvacáté šesté pozici a hnedka za ním Petr Polák.

Druhý start se nepovedl vítězi první jízdy a tak odstartoval až z 27. místa. Za to nejlépe opět odstartoval Jorge Prado, následovaný Conradem Mawsenem a Paulsem Jonassem. Během pár kol se pořadí ustálilo a kolem pátého kola začal velmi pěkný boj mezi Pradem, Paturelem a Seewerem. Covington se celý závod probojovával na lepší umístění, nakonec dojel desátý. Bezchybný Pauls Jonass dojelo do cíle jako první, druhý byl Jeremy Seewer ahnedka za ním Benoit Paturel. Dušan Drdaj byl kvalifikován na 29. místě a na 30. místě dojel Petr Polák.

Celkové pořadí ve třídě MX2 bylo Pauls Jonass, Jeremy Seewer a Thomas Covington.

WMX

Ve třídě žen se ukázalo 32. zástupkyni této kubatury a mezi nimi i česká jezdkyně Kristýna Vítková z Yamaha Čepelák Racing Teamu. Ze známých tváří jsme mohli vidět i Rakušanky Elenu Kapsamer a Julii Schrenk nebo polskou závodnici Wiktorii Garbowskou, které se pravidelně účastní MMČR v motokrosu. Ani ženy si nic nedarují na trati a bojují, co jim síly stačí. První závod odjeli již v sobotu a do cíle dojely v pořadí Courtney Duncan, Kiara Fonanesi a Nancy Van De Ven. Kristýna Vítková dojela na 19. místě a nasbírala tak své první světové bodíky. Do druhé jízdy pořádně zabrali i jiné závodnice a nedali favoritkám moc šancí. Krásným zpestřením jsou i jezdkyně na dvoutaktních motocyklech. V cíli druhé jízdy se na prvním místě objevila Amandine Verstappen, následována Courtne Duncan a Nancy Van De Ven. Kristýna Vítková byla tentokrát dvacátá.
Celkově vyhrála Duncan před Verstappen a Van De Ven.

Informace o redaktorovi

Pavel Horák - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist