Mistr startů Butrón přestupuje o třídu výš

Dnes zřejmě nejlepší španělský motokrosař José Butrón přestupuje ze třídy MX2 do prestižní MXGP. Jezdec s nejlepšími starty, majitel několika desítek holeshotů a devíti pódií z mistrovství světa dvěstěpadesátek se upsal italskému týmu Marchetti Racing KTM.

Třiadvacetiletý jezdec z města Chiclana de la Frontera a osminásobný španělský mistr, plným jménem José Antonio Butrón Oliva, by už stejně kvůli věkovému limitu nemohl ve třídě MX2 příští rok startovat. Zůstane ale na motocyklu KTM, poslední dvě sezony totiž jezdil v týmu KTM Silver Action. Navíc nebude mít tak obtížný přestup na silnější motorku, protože nepojede stroj o objemu 450 ccm, ale KTM 350SX-F, stejnou, se kterou Ital Antonio Cairoli získává titul za titulem. Rakouská fabrika ohlásila týmu italského manažera Elia Marchettiho plnou tovární podporu. Butrón je juniorským vicemistrem světa z roku 2005, v roce 2013 skončil v konečném hodnocení mistrovství světa třídy MX2 třetí a čekalo se, že letos si ještě polepší, ale opak byl pravdou. Španěl měl po relativně silném začátku sezonu krizi, který vyvrcholila ve Francii a Itálii, také v závěrečných Velkých cenách měl sem tam na svém bodovém kontě nuly. Není tedy divu, že skončil až devátý, když ani jednou nedosáhnul na bednu. 
S týmem Marchetti Racing KTM již pojede 28. září v lotyšském Kegumsu Motokrosu národů, a to rovněž ve třídě MXGP. „Příští rok bude pro mou kariéru velmi důležitý, protože to bude má první sezóna v nejobtížnější třídě MXGP. Jsem si jistý, že si můžu vést dobře a budu se snažit co nejlépe se připravit. Příležitost, kterou mi nabízí tým Marchetti KTM, je pro mě perfektní. Vím, že své jezdce hodně vedou a sledují a já na tom nejsem s italštinou až tak špatně. Mám všechno, co je zapotřebí, abych dosáhl toho nejlepšího,“ dodal Butrón. Do třídy MX2 potvrdil manažer Elio Marchetti také na příští rok italského jezdce Iva Monticelliho (menší snímek vlevo). Dvacetiletý mladík z Filottrana blízko Ancony byl letos nejlepším Italem (po zranění Alessandra Lupina) ve dvěstěpadesátkách, ale skončil celkově až jednadvacátý, když nejlepší výsledek (23 bodů) vybojoval ve Velké Británii. V sezoně 2015 pojede italský a světový šampionát na motocyklu KTM SX 250 F.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist