Luke Styke černým koněm MX2 2014

Za možného černého koně motokrosového mistrovství světa třídy MX2 v příštím roce označil web promotéra šampionátu Youthstream mladičkého Luka Stykea. Australský mistr dvěstěpadesátek přitom bude v MS nováčkem, zatím se na evropských tratích svezl jen na Motokrosu národů.

Jednadvacetiletý Styke byl angažován belgickým týmem Kemea Reytec van de Laar Yamaha jako dvojka za letos jedenáctého celkově Bulhara Petara Petrova. Skutečnost, že si ho ale osobně vyhlédl bývalý skvělý jezdec a dnes manažer Marvicq Bervoets, ačkoli za Stykem nejdou žádné velké sponzorské peníze, hovoří sama za sebe. Ale za mladého klokana hovoří i výsledky. Letos zaskočil všechny odborníky, když u protinožců vyhrál devět z deseti odjetých závodů seriálu Pro Lites. Bervoets si ho všiml už během loňského Motokrosu národů v písečném pekle belgického Lommelu a hned si jeho jezdecký styl zamiloval. Stykes tam v neoficiálním hodnocení jezdců MX2 skončil jako osmý a nechal za sebou taková jména, jakými jsou Belgičan Jeremy Van Horebeek, Slovinec Tim Gajser, Brit Jake Nicholls, Nizozemec Glenn Coldenhoff nebo Ital Alessandro Lupino. Stykea čeká debut v mistrovství světa 2014 na noční Grand Prix v Kataru začátkem března a připravovat se hodlá hlavně doma v Austrálil, kde prý má ty nejlepší podmínky.
„Hned, jak skončila u nás doma superkrosová sezona, zapojil jsem se do přípravy na příští ročník mistrovství světa. Beru to jako největší výzvu mého života. Do konce prosince, možná začátku ledna budu trénovat na normální stockové motorce, pak mám dostat úplně novou Yamahu YZ250F na jejím slavnostním představení v Toowoombě. A zase zůstanu trénovat v Austrálii, kde v této době máme ty nejlepší klimatické podmínky a teploty mohou dosahovat až 40 stupňů. Dává to smysl, protože v Kataru lze očekávat podobné horko. Teprve až dostanu nový motocykl pořádně do ruky, stěhuju se na měsíc do Evropy. Tam budeme dolaďovat poslední detaily, dál testovat a hlavně vyvíjet nové věci na motoru. Závěr přípravy zase strávím v Austrálii. V Belgii už ale mám vybraný byt, který se nachází hned vedle lommelského motokrosového areálu. Měl tam původně bydlet můj krajan Dean Ferris, ale ten se na poslední chvíli rozmyslel a stěhuje se do USA, takže to celé zůstalo pro mě,” uvedl Styke, který se o všech svých krocích radí s dalšími jezdci Deanem Ferrisem a Benem Townleym. Oba mu prý potvrdili, že jeho scénář přípravy je perfektní. Nezbývá než sympatickémi protinožci popřát, aby navázal na úspěchy svých krajanů Jeffa Leiska, Chada Reeda nebo Andrewa McFarlanea.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist