Kvalifikace na Německo: Herlings opět porazil Cairoliho

Nizozemec Jeffrey Herlings (Red Bull KTM Factory Racing – MXGP) a jeho týmový kolega Španěl Jorge Prado (MX2) zvítězili v kvalifikačních závodech na Velkou cenu Německa, osmý závod motokrosového mistrovství světa. V silnější třídě se na klasické trati v Teutschenthalu představil i český jezdec Václav Kovář (Yamaha), který si v neděli bude vybírat místo na startu jako pětadvacátý. Jeho krajan Martin Krč (KTM) je ve výsledkové listině zaznamenán jako 32.

Velká cena Německa patří každý rok k vrcholům mistrovství světa, jednak fantastickým zájmem fanoušků, ale také díky už klasické, kopcovité 1540 metrů dlouhé trati s tvrdým podkladem v Teutschenthalu. Poprvé se tady jel světový motokrosový šampionát už v roce 1971. Sobotní tréninky a kvalifikační závody se odjely za slunečného počasí a teplot okolo 21 stupňů. Tovární tým Hondy třídy MXGP opět dorazil jen s jedním jezdcem, Slovincem Timem Gajserem. Australan Todd Waters, který měl od Lotyšska nahradit dlouhodobě zraněného Nizozemce Briana Bogerse, se hned v prvním svém závodě v Kegumsu zranil a už podstoupil úspěšnou operaci fraktury pravé klíční kosti. Ta byla stabilizovaná kovovou destičku a osmi šrouby. Waters započal svou cestu k zotavení v Nizozemsku a chce se co nejdříve do šampionátu vrátit.

Otázkou dne bylo, jestli devítinásobný mistr světa Ital Antonio Cairoli zastaví vítěznou sérii svého týmového kolegy u Red Bull KTM Factory Racing ve třídě MXGP Jeffreyho Herlingse. Veterán se nechal slyšet, že se do Německa těší a že tady umí, což dokázal i lońským vítězstvím. Letos má ale zatím navrch opět Nizozemec Herlings. Vedoucí jezdec šampionátu byl druhý ve volném tréninku (Cairolli třetí), měřený už vyhrál právě před svým zkušenějším kolegou. A když došlo na rozhodující kvalifikační závod, Herlings skvěle odstartoval a vyhrál s náskokem 4,5 sekundy na Francouze Gautiera Paulina (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing).

Cairoli ze třetí pozice na Paulina vytrvale tlačil, ale nakonec musel zastavit a spravovat něco na předku motocyklu. Do cíle tak dorazil až sedmý, na jeho třetí místo se posunul Tim Gajser, předloňský mistr světa. Belgičan Clement Desalle (Monster Energy Kawasaki Racing Team), který si tak dobře vedl v posledních Velkých cenách, havaroval hned ve druhé zatáčce a musel dotahovat. Stihl to jen na 21. pozici, což mu zřejmě zkazilo oslavu jeho 29. narozenin. O čtyři příčky za ním dorazil bez ztráty kola český jezdec Václav Kovář na Yamaze českého teamu Rentor, kterou vyměnil Gas Gas, s nímž jezdívá evropský seriál motocyklů do 300 ccm. Další Čech Martin Krč (KTM) do cíle nedojel, odstoupil v devátém kole.

V kvalifikačním závodě třídy MX2 udělal holeshot další jezdec továrního týmu KTM Jorge Prado před vedoucím jezdcem šampionátu Paulsem Jonassem, rovněž na KTM.  Mladičký Španěl také vyhrál s náskokem přes 11 sekund na Lotyše, třetí místo bral Jihoafričan Calvin Vlaanderen (Honda). Slovenské příznivce motokrosu potěšil skvělým 17. místem Richard Šikyňa (JD GUNNEX KTM Racing), které signalizuje, že jezdec českého týmu by mohl mít v neděli blízko k mistrovským bodům.  V první jízdě vloženého závodu evropských stopědvacítek obsadil talentovaný český mladík Petr Polák (JD GUNNEX KTM Racing) po stíhací jízdě z konce startovního pole osmnácté místo.   

Výsledky kvalifikačních závodů na GP Německa

Třída MXGP: 1. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 24:12.661; 2. Gautier Paulin (FRA, Husqvarna), +0:04.591; 3. Tim Gajser (SLO, Honda), +0:07.775; 4. Jeremy Van Horebeek (BEL, Yamaha), +0:12.921; 5. Romain Febvre (FRA, Yamaha), +0:18.446; 6. Jeremy Seewer (SUI, Yamaha), +0:20.506; 7. Antonio Cairoli (ITA, KTM), +0:22.946; 8. Julien Lieber (BEL, Kawasaki), +0:25.582; 9. Alessandro Lupino (ITA, Kawasaki), +0:26.912; 10. Glenn Coldenhoff (NED, KTM), +0:28.253

Třída MX2: 1. Jorge Prado (ESP, KTM), 24:43.710; 2. Pauls Jonass (LAT, KTM), +0:11.311; 3. Calvin Vlaanderen (RSA, Honda), +0:15.290; 4. Thomas Kjer Olsen (DEN, Husqvarna), +0:16.661; 5. Thomas Covington (USA, Husqvarna), +0:17.650; 6. Ben Watson (GBR, Yamaha), +0:18.323; 7. Jed Beaton (AUS, Kawasaki), +0:19.387; 8. Samuele Bernardini (ITA, TM), +0:50.186; 9. Dylan Walsh (NZL, Husqvarna), +0:52.583; 10. Simone Furlotti (ITA, Yamaha), +0:54.918

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist