Kvalifikace GP Německa pro Cairoliho a Herlingse

Pole position pro Velkou cenu Německa, sedmý závod motokrosového mistrovství světa, získali na slavné a tradiční trati Teutschenthal osminásobný šampion Ital Antonio Cairoli (Red Bull KTM Factory) a Nizozemec Jeffrey Herlings ze stejného týmu. Cairoli hlásí návrat dávné formy, kvalifikační závod prestižní třídy MXGP vyhrál poprvé od loňské britské Grand Prix.

Německo má každoročně výjimečný status v kalendáři seriálu FIM Motocross World Championship. Může za obrovský zájem ze strany fanoušků a dnes už klasická trať Teutschenthal s tvrdým povrchem, dlouhá 1540 metrů. Letos se k tomu přidalo i počasí, v Německu v sobotu pálilo slunce a teploty dosahovaly 24 stupňů. Domácí fanoušci se nejvíc těšili na svého hrdinu, bývalého exmistra světa Maxe Nagla. Jezdec Husqvarny se vloni, když vedl šampionát třídy MXGP, zranil v Teutschenthalu už během kvalifikací a tohle letos určitě nechtěl zopakovat. Nebyl to ale Nagl, kdo ovládl tréninky a kvalifikace Velké ceny Německa, ale právě Cairoli. 29letý Sicilan jako by měl trať připravenou přesně pro svůj jezdecký styl, plně se ale prosadil až v kvalifikačním závodě. Volný trénink se stal kořistí Belgičana Jeremy Van Horebeeka na tovární Yamaze (1:47,042 min.) před slovinským mladíčkem Timem Gajserem z týmu Gariboldi Honda (1:47,121 min.). Třetí nejrychlejší čas zajel překvapivě Francouz Christophe Charlier na Husqvarně. V měřeném tréninku se Gajser, vítěz poslední závodu v Lotyšsku, zlepšil na 1:42,866 min. a odsunul Van Horebeeka na druhé místo.

Ale do kvalifikačního závodu, který rozhoduje o tom, v jakém pořadí si budou v neděli vybírat místo na startu, vyrazil jako šíp právě Cairoli. Za ním se v první zatáčce seřadili Van Horebeek, Gajser a úřadující mistr světa Francouz Romain Febvre na další tovární Yamaze. Slovinec s Febvrem spolu od začátku sváděli úžasný souboj loket na loket a pořád ohrožovali i Van Horebbeka před sebou. Do třetího kola už ti nejlepší najížděli v pořadí Cairoli, Gajser, Febvre a Van Horebeek. Cairoli v čele vypadal v pohodě, ale mládí za ním ho nechtělo nechat poodjet. Ve vzájemném boji o sebe Gajser a Febvre párkrát ťukli, dělali chybičky, ale i tak pořád viseli za vedoucím Cairolim.

Mezitím havaroval Novozélaďan Ben Townley (Suzuki) a řekl si o diskvalifikaci, protože při snaze dostat se znovu na dráhu, přijal pomoc od traťáků. Gajser dlouho naháněl Cairoliho, stejně jako před týdnem v Lotyšsku, ale nakonec v přemíře snahy upadl a daroval tak druhé místo Febvreovi. I tak ale dokončil jako třetí před Van Horebeekem. Febvre měl v cíli ztrátu na Cairoliho pouhých šest desetin sekundy, což dává naději na dvě dramatické nedělní jízdy. „Zdálo se mi, že mé KTM trochu chybí rychlost, tak jsem se to snažil dohnat tím, že jsem se snažil jet ideální stopu a bez chyb,“ uvedl v cíli Cairoli.

Nizozemský suverén Jeffrey Herlings vyhrál sedmý kvalifikační závod třídy MX2 za sebou, ačkoli celý týden trpěl chřipkou a jel se slabou horečkou. Nejlepší start do kvalifikačního závodu měl Francouz Dylan Ferrandis (Monster Energy Kawasaki Racing Team), snad už definitivně vyléčený ze zranění ramene. Za ním vyrazili z první zatáčky oba jezdci týmu Red Bull KTM Factory Racing Jeffrey Herlings a Lotyš Pauls Jonass. Nizozemec s přezdívkou The Bullet se potom rychle dostal do čela, a pak už nebylo co řešit. Do cíle dojel s náskokem 14 sekund na Švýcara Jeremy Seewera (Suzuki). Ferrandis totiž doplatil na to, že mu tam v plné jízdě skočil neutrál a Jonass do něj zezadu narazil. Oba ale stačili dokončit v první pětce. „Jsem nemocný už od čtvrtka, dneska jsem se vůbec necítil, i teď mám určitě horečku. Musím to do zítra nějak vydržet,“ uvedl v cíli Herlings, který ještě letos nebyl poražen.

Výsledky kvalifikačních závodů

MXGP: 1. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 24:17.557; 2. Romain Febvre (FRA, Yamaha), +0:00.626; 3. Tim Gajser (SLO, Honda), +0:17.907; 4. Jeremy Van Horebeek (BEL, Yamaha), +0:21.180; 5. Christophe Charlier (FRA, Husqvarna), +0:27.790; 6. Evgeny Bobryshev (RUS, Honda), +0:30.688; 7. Maximilian Nagl (GER, Husqvarna), +0:32.933; 8. Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), +0:34.956; 9. Shaun Simpson (GBR, KTM), +0:42.396; 10. Valentin Guillod (SUI, Yamaha), +0:50.269
MX2: 1. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 24:23.425; 2. Jeremy Seewer (SUI, Suzuki), +0:14.611; 3. Pauls Jonass (LAT, KTM), +0:18.329; 4. Brent Van doninck (BEL, Yamaha), +0:19.865; 5. Dylan Ferrandis (FRA, Kawasaki), +0:27.727; 6. Benoit Paturel (FRA, Yamaha), +0:40.360; 7. Brian Bogers (NED, KTM), +0:47.445; 8. Max Anstie (GBR, Husqvarna), +0:48.600; 9. Aleksandr Tonkov (RUS, Yamaha), +0:55.082; 10. Calvin Vlaanderen (NED, KTM), +0:58.946

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist