Jeffrey Herlings promluvil o své budoucnosti

Během víkendové Velké ceny Belgie v motokrosu nikdo nebudil takový zájem fanoušků a novinářů jako jezdec, který neodjel jediné kolo. Dvojnásobný mistr světa dvěstěpadesátek Nizozemec Jeffrey Herlings (Red Bull KTM Factory) kvůli zranění klíční kosti vynechal už druhou Grand Prix po sobě. Čtyři závody před koncem šampionátu má ale stále dostatečný náskok 87 bodů na druhého v pořadí Švýcara Jeremyho Seewera (Suzuki).

„Nestartovat v Lommelu bylo jedno z mých nejtěžších rozhodnutí v životě. Je to moje oblíbená dráha a skoro domácí Velká cena. Asi bych mohl jet, ale kost ještě není úplně doléčená a nechci se vystavovat většímu riziku. Ještě uvidím, jestli se vrátím v příštím závodě ve Švýcarsku nebo až v Assenu. Ve Švýcarsku to vidím tak 50 na 50, v Assenu už na jistých 100 procent,“ vysvětloval v Lommelu nizozemský tovární jezdec KTM, pro kterého jde o poslední sezonu ve třídě MX2. Příští rok už bude muset kvůli věkovému limitu přestoupit do silnější a prestižnější třídy MXGP, kde podle mnohých už svými výkony a uměním dávno patří.

Jeffrey Herlings musel v depu odpovídat na spoustu otázek, mezi jinými o svém údajném přestupu k Hondě. „S KTM mám podepsanou smlouvu do konce roku 2017. Nevím tedy, co by muselo nastat, abych první sezonu v MXGP nestrávil v sedle KTM. Mohu ale potvrdit, že jsem byl osloven mnoha týmy a jednání budou zřejmě ještě dlouho pokračovat. U KTM jsem od roku 2009, znám tady každého, jsme jako rodina. Jsem tady velmi šťastný. Ohledně sezony 2018 ale pořád jednám se všemi továrními týmy a nic není podepsáno ani předjednáno, ani s KTM. Ale pro mne by bylo určitě dobré, aby rozhodnutí přišlo co nejdřív, abych se zbavil stresu. Musím na to myslet každý den a to není dobré. KTM a já jsme k sobě ale velmi loajální, je to skvělá značka, ve které pracují ti nejlepší odborníci,“ řekl Herlings.

Honda HRC je opravdu velký tým s prakticky nekonečným rozpočtem a motokrosovým světem letí spekulace, že Herlings už se s Japonci domluvil. Kdyby mu KTM nabídla méně, zůstal by? "To je vždy velmi těžké rozhodování, k posouzení je hodně detailů. Není to vždy jen o penězích. Každý tým je vedený jinak, co se týká přípravy, testování, vývoje motocyklu, cestování ze závodu na závod. Jasně, peníze znamenají hodně, ale moje rozhodování o budoucnosti se jimi nebude řídit v první řadě."  Ve třídě MXGP jezdí za tovární tým KTM jako jednička dlouhodobě osminásobný mistr světa Ital Antonio Cairoli. Velkých úspěchů dosáhl na třistapadesátce, teď často jezdí i plnohodnotný motocykly 450 ccm. Kterou mašinu pojede v roce 2017 Herlings? Ani to ještě nebylo rozhodnuto. Ale já jsem velký a těžký chlap, víc by se mi asi hodila KTM 450,“ soudí muž s přezdívkou The Bullet.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist