Husqvarna hlásí návrat do motokrosového MS

Skvělá zpráva pro všechny příznivce motokrosu! Kdysi tolik úspěšná značka Husqvarna se od příštího roku vrací do závodů mistrovství světa, a to v obou hlavních třídách MX1 i MX2. V každé bude nasazovat po dvou jezdcích.

Husqvarna je často označována za pionýry motokrosu. Švédský výrobce mezi roky 1960 až 1970, tedy ve zlaté éře motokrosu, doslova dominoval mistrovství světa v sedle s jezdci, jakými byli legendární šampioni Torsten Hallman, Rolf Tibblin, Bengt Aberg, Malcolm Smith či Heikki Mikkola. „Husqvarna je zpět v kolotoči motokrosového mistrovství světa a věřte, že to bylo jednoduché rozhodování. Vracíme se prostě jen tam, kam jsme vždy patřili,“ uvedli na tiskové konfereci během víkendové Grand Prix Švédska zástupci Husqvarny. Ti vložili své naděje do dvou týmů: dva jezdci pojedou seriál MX1 v týmu ICE1 Racing a stejný počet závodníků bude v roce 2014 sbírat mistrovské body v týmu Wilvo Nestaan Husqvarna Factory Racing manažera Jacky Martense.. Všichni dostanou plnou tovární podporu.
ICE1 Racing, který vlastní z Formule 1 dobře známý Fin Kimi Räikkönen, letos jezdí světový šampionát MX1 s motocykly značky KTM a jezdci Francouzem Xavierem Boogem (průběžně v tabulce MS 12.) a Portugalcem Rui Goncalvesem (9.). Wilvo Nestaan JM má ve třídě MX2 k dispozici Brita Jaka Nichollse (7.) a po zranění se vracejícího Francouze Romaina Febvreho (14), kteří rovněž sedlají KTM. Kdo bude jezdit tovární Husqvarny v roce 2014 zůstává otázkou, přestupový trh s jezdci se pochopitelně teprve rozběhne. „Rozhodnutí spolupracovat s ICE1 Racing a týmem Jackyho Martense bylo jednohlasné,” potvrdil Pit Beirer, ředitel motosportu u KTM, kam dnes Husqvarna patří. „Oba týmy patří už mezi prověřené a nejvíc profesionální v paddocku Grand Prix. Je jasné, že s jejich přičiněním se Husqvarna ihned stane vážným soupeřem pro všechny ostatní výrobce a vychová si další jezdce, budoucí mistry světa, jakými byli velikáni typu Hallmana, Smitha a Mikkoly.”
Horní snímek: Motokrosové legendy Tibblin, Nilsson a Hallman
Třída MX1 bude od příštího roku přejmenovaná na MXGP a Husqvarna v prestižní kategorii zásobí motocykly a další technikou vysoce motivovaný tým ICE1 Racing, která má k dispozici slušné zázemí a spoustu zkušeností. Jednání o spojení vedl od začátku sám Kimi Räikkönen, teď se věci ujímá týmový manažer Antti Pyrhonen, ještě loni soupeř českého vicemistra světa Martina Michka v seriálu MS MX3.  "Jsme hladoví po velkém úspěchu a blízká spolupráce s Husqvarnou k tomu může vést. Je to pro mne velká čest pracovat s lidmi, kteří v minulosti tolik dokázali. Také oni v nás mají absolutní důvěru," komentoval to Pyrhonen. Jacky Martens sám jako jezdec na Husqvarně světový titul získal a chvíli také vedl jejich tovární tým, než pomáhal založit svou současnou stáj. Jeho zkušenosti s výchovou mladých jezdců jsou k nezaplacení. Přivedl k titulu mistra světa Belgičana Svena Breugelmanse a stojí také za stoupající kariérou dalšího mladého Belgičana Joela Roelantse. také z těchto důvodů mu Husqvarna svěřila vedení svého pro třídu MX2.  "Je to pro mne opravdu velmi zvláštní moment, vždyť s Husqvarnou jsem strávil tolik krásných momentů. Teď začínám novou éru Husqvarny a jsem z toho opravdu nadšený," uvedl Martens, který 3. července slaví padesátiny. 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist