Herlings se vrací v Assenu, Jonass letos skončil

Náskok Jeffreyho Herlingse se během přestávky vynucené zraněním klíční kosti zmenšil v čele motokrosového mistrovství světa dvěstěpadesátek ze 169 na 43 bodů, a tak se tovární jezdec KTM znovu vrací do práce. Dvojnásobný šampion prožije svůj comeback do sedla motocyklu KTM 250SX-F před domácími fanoušky v nizozemském Assenu už tento víkend 27. a 28. srpna.

Když zanedlouho 22letý motokrosař ze zdravotních důvodů postupně vynechával Velké ceny v českém Lokti, belgickém Lommelu a švýcarském Frauenfeld – Gachnangu, vždy opakoval mantru, že se stoprocentně vrátí až v Assenu, kde se na silničářském okruhu před hlavní tribunou už připravuje umělá trať s písčitým povrchem. Hvězda s přezdívkou The Bullet věděla, že má v čele seriálu dostatečný náskok a může si dovolit plnou rekonvalescenci. Nyní už má Herlings na Švýcara Jeremy Seewera (Suzuki) pouhých 43 bodů. V jeho schopnostech ale určitě je, do konce sezony tento náskok ještě navýšil. Má za sebou intenzívní trénink a do konce MS už kromě Assenu zbývají jen dvě americké Grand Prix, v Charlotte a Glen Helen.

„Cítím se opravdu dobře, jsem naprosto fit. Stačilo si jednou sednout na motorku a všechno se mi vrátilo. Jsem zase sám sebou, moje rychlost byla dobrá a také moje kondička neutrpěla žádnou újmu. Ale je pravda, že šlo jen o trénink, v závodě to bude něco jiného. Mám na Seewera k dobru 43 bodů, takže je nejvyšší čas, abych se vrátil. Mohl jsem se vrátit o něco dříve a věřte, že bylo pro mne velmi těžké sledovat kluky hlavně v Lommelu závodit, ale tentokrát jsem chtěl dostat čas a mít jistotu, že budu 100procentně v pořádku a připraven. Ne jako vloni, když jsem byl devět dní po těžká nehodě v německém Teutschenthalu zpátky v sedle a nakonec jsem téměř jasný titul ztratil kvůli obnovení zranění,“ uvedl Jeffrey v rozhovoru pro německý magazín Speedweek. Podobně jako vloni přišel Herlings o titul i v roce 2014.

To Herlingsův kolega z týmu Red Bull KTM Factory Racing, Lotyš Pauls Jonass, má větší smůlu. Po zbytek sezóny je mimo hru, což znamená, že promešká kromě Grand Prix v Assenu a dvou závodů v Americe zřejmě také Motokros národů v italské Maggioře (25. září). „Je to pro mne moc těžké říct, ale moje sezóna bohužel předčasně skončila po pádu, který mě potkal v České republice. Měl jsem velmi vážný otřes mozku a ještě stále nejsem v pořádku. Vážně jsem doufal, že se v Assenu vrátím k závodění, ale po poslední prohlídce mi lékaři nedovolili jezdit na motorce po dobu minimálně ještě jednoho měsíce,“ uvedl Jonass, který dlouho držel třetí příčku průběžného bodového hodnocení světového šampionátu ve třídě MX2. Nyní se už propadl díky absencím na pátou příčku a čeká ho zřejmě ještě další pád tabulkou.


 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist