GP Trentina: Návrat Francouzů Paulina a Tixiera

Osminásobný motokrosový mistr světa Antonio Cairoli se nemohl na vítěznou vlnu vrátit v lepší čas. Týden poté, co triumfoval se svým továrním motocyklem KTM v obou jízdách Velké ceny Německa, se totiž na trati Pietramurata jede Grand Prix v Itálii. A fanatičtí fanoušci z Apeninského poloostrova lepší pozvánku, než návrat svého idolu do jeho dávné formy, dostat ani nemohli.

Tento víkend se nejede klasická Velká cena Itálie jako kdysi, ale osmým podnikem motokrosového mistrovství světa je podnik s názvem Trentino Grand Prix, podle názvu pořadatelského kraje. Fanoušci v Pietramuratě se mohou těšit nejen na Cairoliho a jeho suverénního týmového kolegu ve dvěstěpadesátkách Nizozemce Jeffreyho Herlingse, ale také na návrat dvou výborných Francouzů, které na dlouho vyřadilo ze seriálu zranění. Jezdec týmu Honda HRC Gautier Paulin se tak po delší pauze připojí ke svému týmovému kolegovi ve třídě MXGP, kterým je Rus Jevgenij Bobryšev, v Německu celkově třetí. Francouz promeškal pět Grand Prix poté, co se zranil po pádu v tréninku. Bývalý třetí muž celkového hodnocení MS se musel vypořádat se zlomeným žebrem a také frakturou obratle. Nyní je už konečně v pořádku a připravený bojovat o mistrovské body. Zatím jich letos nasbíral 37, a to v úvodních dvou závodech v Kataru a Thajsku.

Spolu se Slovincem Timem Gajserem, který jede v satelitním italském týmu Gariboldi a jako nováček překvapivě vede průběžnou klasifikaci seriálu ve třídě MXGP, tak bude mít Honda na svých strojích CRF450RW na startu konečně všechny své jezdce s tovární podporou. „Už se moc těším, až projedu v Itálii bránou do depa a uvidím se znovu s kluky a týmem. Byl to od toho pádu velký boj, jak fyzicky, tak psychicky. Zažil jsem několik chvil, kdy jsem byl na dně. Moje tělo mi přikazovalo zastavit, takže jsem se musel znovu vzdát motorky. Teď už jsem to všechno nechal za sebou, poučil jsem se a těším se, že budu znovu závodit. Začátek své profesionální kariéry jsem strávil v Itálii, takže je skvělé, být o tomto víkendu zpátky právě na této půdě, kde je tolik pozitivní energie,“ nechal se slyšet Paulin, který má na svém kontě i titul z Motokrosu národů v dresu Francie.

Druhým známým Franocuzem, který ohlásil svůj návrat v Pietramuratě, je Jordi Tixier z týmu Monster Energy Kawasaki. Bývalý mistr světa dvěstěpadesátek ještě po přestupu výš neodjel jediný závod, a tak Trentino bude jeho debutem ve třídě MXGP. Čtyřiadvacetiletý talent se loni srpnu zranil během závodu v Mantově a kvůli vleklým komplikacím s poraněným zápěstím zmeškal sedm úvodních Velkých cen. Ještě začátkem roku se podrobil další operaci a až v dubnu konečně dostal od lékařů zelenou. Po měsíci intenzivního tréninku na KX450F-SR se tedy vrací do světového šampionátu. „Je to skvělý pocit sedět znovu na motorce. Začal jsem na své Kawasaki jezdit v Belgii, kde jsem strávil jeden týden. Bylo lepší začít na písčitých tratích, ale od té doby jsem se přesouval na různá místa a dokonce jsem se zúčastnil mezinárodního závodu ve Francii. Můj pocit z KX450F-SR je skvělý, cítím se na ní pohodlně. Nezávodil jsem celých osmi měsíců, takže mým prvním cílem je dokončit v neděli obě jízdy," hlásí Francouz.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist