GP Kataru: Cairoli už zase řádí

Pokud panovaly nějaké obavy před úvodní motokrosovou Velkou cenou sezony v Kataru, tak se zatím nenaplnily. Premiérová Grand Prix na území Asie zatím přináší jen klady, trať je dokonale přichystaná a nepanuje příliš velké horko. Pole position si zajistili Antonio Cairoli a Valentin Teillet.

Jezdci tříd MX1 a MX2 se během pátečních volných tréninků a kvalifikačních závodů nejenže učili zcela novou, 1595 metrů dlouhou trať, postavenou v areálu silničářského okruhu Losail u Dohá, ale také si zvykali na umělé osvětlení. První pole position mistrovství světa 2013 si vybojoval šestinásobný šampion a obhájce titulu v MX1 Antonio Cairoli na tovární KTM, ve slabší kubatuře překvapivě kvalifikačnímu závodu kraloval Francouz Valentin Teillet z týmu Rockstar Bud Racing Kawasaki. Všichni si první den v Katartu velmi pochvalovali a těšili se na sobotní závod, ve kterém pojedou jednu finálovou jízdu nejprve podle své třídy a pak je čeká Superfinále pro nejlepší jezdce obou kubatur. Během prvního dne panovalo okolo trati velmi příjemných 24 stupňů.
Ital Cairoli otevřel sezonu 2013 stejně jako tu poslední zakončil – na čele celého startovního pole. „Jsem velmi spokojený. V měřeném tréninku jsem zajel druhý čas za Jevgenijem Bobryševem a v kvalifikačním závodě jsem vedl od startu do cíle. Co víc si člověk může přát. Než jsem si zvykl na to umělé osvětlení, tak to trochu trvalo. Nebylo to tak jednoduché, jak jsem si původně myslel, ale celkově jsem z této nové možnosti nadšený. Dokonce i trať byla připravena perfektně,“ uvedl jezdec týmu Red Bull KTM Factory Racing. Vloni celkově druhý Belgičan Clement Desalle (Rockstar Energy Suzuki World) neměl tak vydařenou kvalifikaci jako Cairoli, když skončil až osmý se ztrátou 1,328 sekundy, ale vše si vynahradil v kvalifikačním závodě. V sobotní finálové jízdě si tak bude pozici na startu vybírat jako druhý v pořadí. Desalle začal kvalifikační závod jako třetí, těsně následovaný svým krajanem Kenem De Dyckerem (KTM). Jejich souboj byl parádní a Desalle nejenže nakonec udržel De Dyckera za svými zády, ale navíc v desátém kole předjel dosud druhého Bobryševa na tovární hondě. De Dycker v závěru dost polevil, a tak si Rus své třetí místo udržel. Pátý finišoval tovární jezdec yamahy Francouz Steven Frossard a v cíli potvrdil, že nejel úplně naplno kvůli ještě ne zcela doléčenému zranění kolene z loňského roku. Do této jízdy na třináct kol odstartovalo 23 závodníků a všichni dojeli do cíle, až na Brita Jasona Dougana (Honda), jehož šance vyhasly v osmém kole.
Ještě větší překvapení, než samotné vítězství Valentina Teilleta v kvalifikačním závodě třídy MX2 bylo to, jak suverénně si vedl. Po startu urval holeshot a hned si dokázal vybudovat náskok, který neustále navyšoval. V cíli po 12 odjetých kolech to bylo 14 sekund na druhého Nizozemce Glena Coldenhoffa. „Tady mi to opravdu jde. Ještě nikdy jsme se snad na trati tak dobře necítil. Jsem ve skvělé kondici, po dlouhé době mi zimní přípravu nenarušilo žádné zranění. Očekávám, že stejně dobře si povedu i zítra,“ uvedl Teillet, vloni až 14. muž konečného pořadí MS. Rovněž vloni devátý Glenn Coldenhoff (Standing Construct KTM) si vedl skvěle, když se na druhé místo propracoval ke konci jízdy ze čtvrté pozice, kterou držel od startu. Za Teilletem jako druhý nejlépe odstartoval mladý Španěl Antonio Butrón (KTM Silver Action), pak ale v souboji dost lehce podlehl Romainu Febvremu. Ten ale po 6. kole odpadl, a tak Španělovi patřilo nakonec poslední místo na bedně. Největší favorit MX2 a obhájce loňského titulu Nizozemec Jeffrey Herlings (KTM) doplatil na to, že to přehnal v první zatáčce po startu, byl dlouhý a skončil mimo trať. Pak udělal vše pro to, aby ztrátu dohnal a pod šachovnici dojel osmý. Velkou smůlu měl Brit Mel Pocock, kterému explodoval motor jeho yamahy právě v době, kdy držel nadějné šesté místo. Všichni byli zvědaví, jak si povede jediná žena ve startovním poli, Francouzka Livia Lancelotová na kawasaki. Vyzkoušela si to ale pouze ve volném tréninku, který dokončila s předposledním časem a do dalších bojů už nezasahovala. 

GP Kataru, výsledky kvalifikačních závodů:

MX1: 
1. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 24:59.438; 2. Clement Desalle (BEL, Suzuki), +0:08.846; 3. Jevgenij Bobryšev (RUS, Honda), +0:11.734; 4. Ken de Dycker (BEL, KTM), +0:21.569; 5. Steven Frossard (FRA, Yamaha), +0:25.095; 6. Maximilian Nagl (GER, Honda), +0:26.505; 7. Tommy Searle (GBR, Kawasaki), +0:28.450; 8. Kevin Strijbos (BEL, Suzuki), +0:29.497; 9. Davide Guarneri (ITA, KTM), +0:30.621; 10. Gautier Paulin (FRA, Kawasaki), +0:31.673;

MX2: 
1. Valentin Teillet (FRA, Kawasaki), 23:52.982; 2. Glenn Coldenhoff (NED, KTM), +0:14.179; 3. Jose Butron (ESP, KTM), +0:16.483; 4. Max Anstie (GBR, Suzuki), +0:18.402; 5. Jordi Tixier (FRA, KTM), +0:19.266; 6. Dean Ferris (AUS, Yamaha), +0:22.282; 7. Jake Nicholls (GBR, KTM), +0:22.679; 8. Jeffrey Herlings (NED, KTM), +0:22.818; 9. Julien Lieber (BEL, Suzuki), +0:24.200; 10. Alessandro Lupino (ITA, Kawasaki), +0:25.570;




Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist