Generální manažer HRC hodnotí motokrosovou sezonu

Po ukončení sezony se generální manažer týmu HRC Marcus Pereira de Freitas pro web tovární Hondy vyjádřil nejen k mistrovství světa 2023, ale i ke svým dvěma jezdcům ve třídě MXGP, Rubenu Fernandezovi (Španělsko) a Timu Gajserovi (Slovinsko). Připomeňme, že obhájce titulu Gajser se těžce zranil v poslední přípravě před MS a vrátil se do závodů až v rámci Velké ceny České republiky.  

Jakou známku byste svému týmu uděliĺ za sezonu 2023 na škále od jedné do deseti?
Kdybyste se mě v lednu zeptali, co bych si přál do sezóny 2023, byl by to světový titul. Ale po tom, co se stalo Timovi v Trentinu, uvedl bych odlišnou odpověď. Nicméně, vzhledem k Timovu zranění, si myslím, že celkově byla naše sezóna pravděpodobně kolem sedmi z deseti. Samozřejmě, jdeme do každého šampionátu s nadějí, že vyhrajeme, což jsme tentokrát nedokázali, ale Ruben svými výsledky udělal obrovský krok kupředu. Jeho vítězství v Argentině byl okamžik, na který nikdy nezapomenu. Vyhrát Grand Prix je velký úspěch a opravdu to zvýšilo naše očekávání, co je vůbec ještě letos možné dokázat.  A čest Rubenovi, protože během celého roku neustále tlačil, v prvním, šestém, devátém a osmnáctém závodě se dostal na stupně vítězů a ukázal, že se nikdy nevzdává. Poté, co se Tim vrátil a vyhrál dvě z posledních tří Velkých cen, bral jsem to jako dobrý počin směrem k roku 2024.

Jaké byly vaše dojmy z Rubenovy sezóny, z jeho ježdění a jak dobře se začlenil do týmu?
Myslím, že to zvládl skvěle. Přijít do továrního týmu není nikdy snadné, ale okamžitě si porozuměl s každým naším zaměstnancem a jeho schopnost komunikovat v mnoha jazycích je opravdu unikátní. Má skvělou osobnost a je radost s ním pracovat. Jak jsem již zmínil, vyhrál v Argentině a pak získal další tři stupně vítězů, skončil celkově pátý v šampionátu a možná, kdyby neměl nehodu ve Finsku, dostal by se ještě výš. Byl to velmi působivý první rok a máme velké očekávání, co dokáže příště.

Jak je to s výkonem vaší Hondy CRF450R?
Myslím, že máme skvělou motorku, abychom dali oběma jezdcům příležitost bojovat o vítězství. Tým neúnavně pracuje jak tady v Evropě, tak v Japonsku, na těch nejmenších detailech, aby se pokusil vylepšit stroj. A myslím, že to dokazujeme konzistenc\í na všech tratách. Vždy se snažíme hodně testovat a vylepšovat každý aspekt motocyklu.

Timovo zranění bylo samozřejmě obrovským zklamáním, ale jak se mu dařilo při návratu?
Hned jsme viděli, že Tim má při svém návratu dostatek rychlosti, vždyť byl nejrychlejší v měřeném tréninku v Lokti. Pak jsme však viděli ten skutečný dopad zranění, když nedokázal podat stejné výkony v závodech. Věděli jsme, že nedělní jízdy v Lokti budou mnohem těžší než trénink, protože závodění prostě nemůžete trénovat, když ležíte se zraněním doma v posteli. Na dalších čtyřech Velkých cenách pak byly tři tratě pískové, na tom povrchu Tim nemohl před návratem vůbec trénovat. Další bylo Švédsko, kde se praktivky nedá předjíždět. Nakonec v Turecku, Maggioře a Matterley byly tři tratě, které se mu líbí, a dokázal vyhrát tři jíízdy a dvě GP. Ukázal tak všem, že je zpět. Dvojité vítězství v Matterley bylo skvělým zakončením této jeho mimosezóny a dodal si tím hodně sebevědomí. Už zase ví, že  je stále v samotné špičce MS. 

 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist